Αθήνα και Παρίσι βάζουν μπροστά την ανανέωση της συμμαχίας

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία λέει το παλιό σύνθημα που τόσο η Αθήνα όσο και το Παρίσι προσπαθούν και θέλουν να διατηρήσουν ζωντανό. Εχει παράξει αποτελέσματα και έχει στείλει ουκ ολίγα μηνύματα σε χώρες που είναι κατά κύριο λόγο απέναντι, όπως η Τουρκία.

Αρμόδιες πηγές που ρωτήθηκαν από «ΤΑ ΝΕΑ» υπενθύμισαν την κίνηση που αν δεν έγινε από τη Γαλλία έγινε σίγουρα εις γνώσιν της με το χτύπημα τον Ιούνιο του 2020 στην τουρκική βάση της Αλ Ουατίγια στη Λιβύη, σε μια περίοδο που η Ελλάδα είχε δεχτεί την υβριδική επίθεση στον Εβρο και ετοιμαζόταν για τη συνέχεια της κρίσης με τον πλου του «Ορούτς Ρέις», στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πριν από τέσσερα χρόνια στo Παρίσι, στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, υπεγράφη η εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία.

Με τα αποτελέσματα λοιπόν της έως τώρα συνεργασίας να κρίνονται θετικά έως πολύ θετικά και οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει να απλώνουν το χαλί για την ανανέωσή της περί τα τέλη του 2026. Ειδικά το άρθρο 2 της συμφωνίας τονίζει πως «τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Αρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Καλή συνεργασία

Αν και η Αθήνα θέλει να δει πώς θα εξελιχθεί τελικά η υπόθεση των πυραύλων Meteor που ζητάει η Αγκυρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα αναζητηθούν ευθύνες από το Παρίσι που έχει σχετικά μικρό ποσοστό στην κοινοπραξία, οι δύο πλευρές έχοντας ήδη μια πολύ καλή συνεργασία με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε περιόδους και περιοχές που έστειλαν ηχηρότατο μήνυμα αποτροπής απέναντι στην Τουρκία αλλά και μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα που εξελίσσονται με εξαιρετικά αποτελέσματα, θέλουν να πάνε τη σχέση τους ένα βήμα πιο πέρα.

Με δεδομένο πως η απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα αποτέλεσε εξαιρετικό «κράχτη» για την αύξηση των πωλήσεων του συγκεκριμένου μαχητικού, το Παρίσι θέλει τη συνεργασία με την Αθήνα και σε πιο μεγάλα «projects», όπως στην ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού FCAS (Future Combat Air System) και όχι μόνο.

Η υπόθεση αυτή ωστόσο αντιμετωπίζει εν τη γενέσει της κάποια προβλήματα καθώς η γερμανική πλευρά αναμένει ότι η γαλλική Dassault «θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες», σύμφωνα με τις οποίες η Dassault, η Airbus Germany και η ισπανική Indra θα συμμετάσχουν στο έργο σε ποσοστό ενός τρίτου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Dassault διεκδικεί εκ των υστέρων συμμετοχή 80%, την οποία ωστόσο απορρίπτει η Γερμανία.

Γαλλικές πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ» επισημαίνουν πως αν η Γαλλία αποφασίσει να αποχωρήσει και από αυτό το πρόγραμμα, όπως είχε κάνει και με την προηγούμενη γενιά μαχητικών με αποτέλεσμα το Rafale για τους Γάλλους και το Eurofighter για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι που θα έβλεπαν θετικά μια ελληνική συμμετοχή στο μελλοντικό «ελληνογαλλικό» μαχητικό…

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως ήδη έχει υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στη γαλλική Dassault και την ΕΑΒ θυμίζοντας το πρόγραμμα του οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στελθ «NeuroN».

Οι ίδιες πηγές χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ανέφεραν πως ενδέχεται να υπάρχουν σκέψεις ή και κινήσεις για έναρξη μαζικής παραγωγής του ΝeuroΝ ή του διαδόχου του που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2024, και ο οποίος θα συμπληρώσει το μελλοντικό πρότυπο F5 του Rafale (μετά το 2030) σύμφωνα με την Dassault με συμμετοχή της ΕΑΒ. Κάτι τέτοιο αν υλοποιηθεί θα πάει σίγουρα την ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία σε άλλο επίπεδο.