Ανατέλλει η «γαλανόλευκη» εποχή!

Ο νέος Ολυμπιακός κύκλος στην υδατοσφαίριση γυναικών έχει ένα… πρώιμο αφεντικό: την Εθνική Ελλάδας.

Το Λος Άντζελες είναι μακριά (χωρικά και χρονικά), αλλά η «γαλανόλευκη» δείχνει ότι θα είναι τα επόμενα χρόνια η ομάδα που θα πρέπει να νικήσουν οι επίδοξοι μνηστήρες της κορυφής.

«The team to beat», όπως λένε και οι οικοδεσπότες των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων…

Μετά το World Cup, το νεανικό συγκρότημα του Χάρη Παυλίδη κατέκτησε πανηγυρικά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη, νικώντας στον τελικό με εμφατικό τρόπο την Ουγγαρία, σαφώς ευκολότερα απ’ όσο δείχνει το τελικό 12-9.

Η καινούρια εποχή έχει «γαλανόλευκη» απόχρωση!

Όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο ομοσπονδιακός προπονητής, δεν υπήρχε περίπτωση η ελληνική ομάδα να ξαναχάσει από τις Μαγυάρες, όπως συνέβη στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, καθώς απλά είναι ανώτερη.

Με τρομερή άμυνα, την Ιωάννα Σταματόπουλου να κάνει 14 αποκρούσεις και τα χέρια να υψώνουν… δάσος από μπλοκ, η Εθνική υποχρέωσε την αντίπαλό της να έχει 0/10 στην παίκτρια παραπάνω (!), μέχρι που δέχθηκε ένα γκολ προς το τέλος, σε φάση που είχε χρεωθεί δύο αποβολές.

Η «γαλανόλευκη» δε χρειάστηκε καν να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης στην επίθεση, για να ελέγξει το ματς από την αρχή ως το τέλος και να εξασφαλίσει τη νίκη, πολύ πριν την κόρνα της γραμματείας.

Η πρώτη ελληνική επίθεση απέφερε κερδισμένο πέναλτι από τη Μυριοκεφαλιτάκη και γκολ από την Τριχά, με την Εθνική να παίζει εξαιρετική άμυνα, αλλά να χάνει ευκαιρίες να αυξήσει το προβάδισμά της. Μία ωραία λόμπα της Ριμπάνσκα ισοφάρισε, ακριβώς στα μισά της πρώτης περιόδου, αλλά η Ξενάκη κέρδισε αποβολή και σκόραρε από εξαιρετική ασίστ της Ελευθερίας Πλευρίτου, η οποία στη συνέχεια διαμόρφωσε το 3-1 του πρώτου οκταλέπτου, χάρη στο δεύτερο πέναλτι που κέρδισε η Μυριοκεφαλιτάκη.

Η Ουγγαρία άρχισε να κερδίζει αποβολές, αλλά… δεν ήξερε τι να τις κάνει, αφού η «γαλανόλευκη» άμυνα είχε ορθώσει αδιαπέραστο τείχος. Παρότι οι επιλογές στην επίθεση δεν ήταν πάντα οι καλύτερες δυνατές, τα γκολ της Τριχά (που «κλείδωσε» την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ του τουρνουά) και της Βάσως Πλευρίτου ανέβασαν το δείκτη του σκορ σε 5-1.

Οι Μαγυάρες βρήκαν λύσεις στα τελευταία δύο λεπτά του ημιχρόνου, πετυχαίνοντας ένα γκολ στην κόντρα και δύο με μακρινά σουτ, αλλά η απάντηση της Εθνικής ήταν άμεση. Δύο γκολ της Ξενάκη σε παίκτρια παραπάνω κι ένα πέναλτι που κέρδισε η Βάσω Πλευρίτου σε μπάσιμο και αξιοποίησε η Μυριοκεφαλιτάκη, διατήρησαν τη διαφορά στο +4 και η Βάσω Πλευρίτου την έστειλε στη μέγιστη τιμή της (9-4), στο ξεκίνημα του τρίτου οκταλέπτου.

Ακολούθησε ένα διάστημα στο οποίο η Εθνική «κόλλησε» επιθετικά και η Ουγγαρία κατόρθωσε -για πρώτη φορά στο ματς- να πετύχει διαδοχικά γκολ. Η Σταματοπούλου και τα ελληνικά μπλοκ, όμως, έβαλαν… φρένο στην απόπειρα αντεπίθεσης και στην εκπνοή της τρίτης περιόδου έγινε μία καθοριστική φάση.

Οι διεθνείς έβγαλαν την άμυνα στα εννέα δευτερόλεπτα, η Σταματοπούλου πέταξε μπροστά στη Σάντα που είχε φύγει στην κόντρα, η Γκάρντα έδωσε αποβολή για να τη σταματήσει, αλλά η παίκτρια του Ολυμπιακού με σουτ από τα 8μ. «έγραψε» το 10-6.

Κι αν υπήρχε ακόμη κάποια αμφιβολία, Σάντα και Τριχά με δύο γκολ στην κόντρα «τελείωσαν» οριστικά τον τελικό, κι ας απέμεναν έξι λεπτά.

Η φυσιολογική χαλάρωση επέτρεψε στην Ουγγαρία να μειώσει σε 12-9 με τις νεαρές Τίμπα και Χάιντου, αλλά οι παίκτριες του Παυλίδη περίμεναν απλά τη λήξη για να πέσουν στο νερό, μαζί με όλο το επιτελείο.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την Εθνική): 3-1, 5-3, 2-2, 2-3

Διαιτητές: Φεράρι (Ιταλία), Καμπάνιας (Ισπανία)

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Χάρης Παυλίδης): Σταματοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 1, Τριχά 3, Σάντα 2, Γιαννοπούλου, Ξενάκη 3, Νίνου, Πάτρα, Σιούτη, Β. Πλευρίτου 2, Τορνάρου, Μυριοκεφαλιτάκη 1, Τζούρκα, Κουρέτα

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Σάντορ Τσεχ): Νέσμελι, Σίλαγκι 1, Βάλι 1, Βαρό, Σουμέγκι, Ντομσόντι, Κέστελι 1, Λαϊμέτερ 1, Ριμπάνσκα 1, Φάραγκο, Γκάρντα, Τόρμα, Τίμπα 2, Χάιντου 2

«ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΑΜΕ…»

Μία απίθανη σύμπτωση, που του παρείχε την ευκαιρία να δώσει επιπλέον κίνητρο στις παίκτριές του πριν καν αρχίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης, αποκάλυψε ο Χάρης Παυλίδης, λίγο μετά τη λήξη του τελικού και τον θρίαμβο της εθνικής υδατοσφαίρισης γυναικών επί της Ουγγαρίας, που την έφερε για δεύτερη φορά στην κορυφή του Κόσμου.

«Όταν ήρθαμε πρώτη φορά να κάνουμε προπόνηση εδώ, εκεί πέρα στον πίνακα, έκαναν δοκιμές. Και βγάζει την ελληνική σημαία και λέει ‘Greek Champions 2025’. Με το που το είδαν τα κορίτσια, είπαν ‘βγάλτε φωτογραφίες να τις έχουμε’. Τους απάντησα ότι αν θέλουν να βγάλουν τις φωτογραφίες ‘πάρτε το χρυσό, κατακτήστε το Παγκόσμιο και βγάλτε μετά όσες θέλετε’. Την είχα ξεχάσει την ιστορία, μου την θύμισε πριν λίγο η Αθηνά Γιαννοπούλου» ανέφερε στην κάμερα της ΕΡΤ ο ομοσπονδιακός προπονητής.

Όσο για τον τελικό, ο Παυλίδης δεν είχε πολλά να πει και δε χρειαζόταν άλλωστε, αφού η διαφορά των δύο ομάδων ήταν οφθαλμοφανής:

«Νομίζω πως με όποιον και να παίζαμε, όπως παίζει αυτή η ομάδα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Παιχνίδι με παιχνίδι από τα προημιτελικά γινόμασταν καλύτεροι, με αποκορύφωμα το σημερινό ματς, με μία καταπληκτική άμυνα και με μία Σταματοπούλου στο τέρμα απίστευτη. Δεν έχω ξαναδεί τόσο φοβισμένες τις Ουγγαρέζες. Με την ταχύτητα, που ήταν το δυνατό μας σημείο, χτυπήσαμε, περάσαμε όπως έπρεπε την μπάλα στον φουνταριστό. Χάσαμε πολλά τετ-α-τετ, χάσαμε πολλές ευκαιρίες αλλά εν τέλει φτάσαμε στην κορυφή. Εγώ ζήτησα την Ουγγαρία γιατί τα κορίτσια ήθελαν να πάρουν ρεβάνς και δεύτερον γιατί ήξερα πως αν περάσουμε μπροστά, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε» κατέληξε ο «αρχιτέκτονας» της μεγάλης επιτυχίας.

ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

Με ένα λαμπερό χαμόγελο, αλλά και με εμφανή συγκίνηση, μίλησαν οι παίκτριες της εθνικής υδατοσφαίρισης γυναικών, μετά το θρίαμβο επί της Ουγγαρίας.

«Δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Είμαι τόσο χαρούμενη και τόσο περήφανη για την ομάδα μου. Τα καταφέραμε! Το αξίζαμε, κερδίσαμε το παιχνίδι γιατί είμαστε σπουδαία ομάδα», είπε η αρχηγός, Ελευθερία Πλευρίτου, που μίλησε κι εκείνη (όπως και ο Χάρης Παυλίδης) για το… προμήνυμα νίκης, στην πρώτη προπόνηση της ομάδας:

«Το ήξερα από την αρχή, είχα ένα προαίσθημα. Στην πρώτη προπόνηση στην πισίνα των αγώνων, υπήρχε το ‘Greek champions’ (σ.σ. στον φωτεινό πίνακα). Για μένα ήταν κάτι σαν σημάδι, τώρα γράφει πρωταθλήτριες κόσμου. Ισως ο άνθρωπος που το έκανε να ήξερε κάτι!».

Η πρώτη σκόρερ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και μέλος της καλύτερης επτάδας του τουρνουά, Φωτεινή Τριχά, επισήμανε: «Είναι σπουδαίο συναίσθημα. Είμαι πραγματικά περήφανη για την ομάδα μου και όλους όσοι εκπροσωπήσαμε τη χώρα μου. Παίξαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε».

«Πιστέψαμε στους εαυτούς μας, στην ομάδα μας, στο σύστημά μας και αυτό μας οδήγησε στο χρυσό μετάλλιο. Παίξαμε πολύ καλά σε όλο το τουρνουά και αξίζαμε το χρυσό. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε στο ίδιο επίπεδο. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες και το πρωτάθλημα ήταν πολύ ανταγωνιστικό. Υπάρχουν πολλές ομάδες σε υψηλό επίπεδο, το άθλημα γίνεται πιο ενδιαφέρον και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Η κορυφαία τερματοφύλακας των αγώνων και επίσης μέλος της καλύτερης επτάδας, Ιωάννα Σταματοπούλου, απέδωσε τα εύσημα στις συμπαίκτριές της: «Θέλαμε πολύ αυτό το χρυσό μετάλλιο και αυτό φάνηκε μέσα στο νερό. Προσπαθούμε πολλά χρόνια για να φθάσουμε σε μια τόσο μεγάλη επιτυχία κι επιτέλους τα καταφέραμε».

«Αυτό που λέω συνεχώς είναι πως η άμυνα κάνει τον καλό τερματοφύλακα. Οι συμπαίκτριές μου έδωσαν το κάτι παραπάνω, υπήρχε αλληλοκάλυψη και παίζαμε η μία για την άλλη. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμη ότι κατακτήσαμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ

Η Εθνική βρίσκεται στην κορυφή του Κόσμου, και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.

Όταν έφτασε η ώρα για τα νοκ-άουτ ματς, η ελληνική ομάδα σαν να… γύρισε τον διακόπτη.

Ένα συγκρότημα «ποτισμένο» στην ηττοπάθεια εδώ και χρόνια, μεταμορφώθηκε στα χέρια του Χάρη Παυλίδη σε μία μηχανή που σκορπάει τους πάντες στο διάβα της.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ θυμάται και θυμίζει την πορεία της Εθνικής στη Σιγκαπούρη μέχρι τον τελικό θρίαμβο:

11/7/2025 (Α΄ Φάση, 1η ημέρα)

ΕΛΛΑΔΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ 9-10 (2-1, 3-3, 0-4, 4-2)

13/7/2025 (Α΄ Φάση, 2η ημέρα)

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ 31-7 (9-1, 7-4, 7-1, 8-1)

15/7/2025 (Α΄ Φάση, 3η ημέρα)

ΕΛΛΑΔΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ 25-15 (6-3, 6-3, 6-4, 7-5)

17/7/2025 (Αγώνας για πρόκριση στους «8»)

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ 23-9 (4-4, 4-3, 8-0, 7-2)

19/7/2025 (Προημιτελικός)

ΕΛΛΑΔΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 8-7 (1-1, 4-2, 1-2, 2-2)

21/7/2025 (Ημιτελικός)

ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ 14-10 (2-2, 4-3, 3-3, 5-2)

23/7/2025 (Τελικός)

ΕΛΛΑΔΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ 12-9 (3-1, 5-3, 2-2, 2-3)

ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Εκτός από το χρυσό μετάλλιο, σε ελληνικά χέρια κατέληξαν και δύο από τα τρία ατομικά βραβεία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης γυναικών.

Η Φωτεινή Τριχά, μόλις στα 20 της χρόνια, αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ του τουρνουά με 25 γκολ, έναντι 23 της Γιαπωνέζας Γιούμι Αρίμα και μέλος της καλύτερης επτάδας του πρωταθλήματος.

Σε αυτή και η Ιωάννα Σταματοπούλου εξασφάλισε το βραβείο της κορυφαίας τερματοφύλακα, κυρίως χάρη στις εμφανίσεις της στα τρία τελευταία παιχνίδια, που φυσικά ήταν και τα πιο σημαντικά.

Η Ελένα Ξενάκη αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια του τελικού, ενώ MVP της διοργάνωσης ανακηρύχθηκε η αρχηγός της εθνικής Ουγγαρίας, Ρίτα Κέστελι, η οποία πάντως στον τελικό εξουδετερώθηκε πλήρως από την ελληνική άμυνα (1/6 σουτ).

Οι Σταματοπούλου και Τριχά συμπεριλήφθηκαν και στην καλύτερη επτάδα της διοργάνωσης, όπως ψηφίστηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου. Μαζί τους φυσικά και η Κέστελι, καθώς και οι Γιούμι Αρίμα (Ιαπωνία), Εμιλι Αουσμους (ΗΠΑ), Ανιέζε Κοκιέρε (Ιταλία) και Μόργκαν ΜακΝτάουαλ (Νέα Ζηλανδία).

«ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ»

Ακόμη και οι άνθρωποι της ελληνικής υδατοσφαίρισης, συχνά αναγνωρίζουν ότι το πόλο είναι ένα… οικογενειακό σπορ.

Δεν εννοούν μόνο ότι τα περισσότερα ματς των εγχώριων διοργανώσεων γίνονται μεταξύ συγγενών και φίλων, αλλά και ότι -πολύ συχνά- το «μικρόβιο» αυτού του δύσκολου και απαιτητικού αθλήματος περνά από τη μία γενιά στην άλλη.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι μέσα στη 15άδα της εθνικής γυναικών που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο, σήμερα στη Σιγκαπούρη, υπάρχουν κορίτσια που το… γονιδίωμά τους «γράφει» υδατοσφαίριση. Ιδού τα… μήλα που έπεσαν κάτω από τη μηλιά:

– ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΑΝΤΑ: Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2004 και ήταν η καλύτερη παρηγοριά για τον πατέρα της, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε χάσει στις λεπτομέρειες ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα. Ο Πέτρε Σάντα γεννήθηκε στη Ρουμανία, ήταν διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας και ήρθε στην Ελλάδα το 1997, για λογαριασμό του Ηλυσιακού. Ρίζωσε εδώ, έπαιξε σε κορυφαίες ομάδες (Ολυμπιακό, Βουλιαγμένη, Πανιώνιο, Χίο μεταξύ άλλων), πήρε την ελληνική υπηκοότητα και εκπροσώπησε την εθνική Ελλάδας, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Μόντρεαλ. Η Στεφανία είναι καρπός του γάμου του με την πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Αγγελική Λυμπεροπούλου.

– ΑΘΗΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ: Κόρη του Ακη Γιαννόπουλου, τερματοφύλακα της μεγάλης ομάδας του ΑΝΟ Γλυφάδας της δεκαετίας του 1980, και ανιψιά ενός εκ των κορυφαίων πολιστών εκείνης της περιόδου, του νυν προέδρου της ΚΟΕ, Κυριάκου Γιαννόπουλου. Οπως ήταν φυσικό, ξεκίνησε την καριέρα της από τον ΑΝΟΓ, αλλά σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βουλιαγμένη, την οποία οδήγησε φέτος στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από του χρόνου θα αγωνίζεται στην πανίσχυρη Σαμπαντέλ.

– ΕΛΕΝΑ ΞΕΝΑΚΗ: Το επώνυμο δεν το φανερώνει, αλλά η 28χρονη φουνταριστή είναι κόρη μιας εκ των «πιονέρων» της γυναικείας υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα. Η Μαρία Βούλγαρη υπήρξε στέλεχος της πρώτης εθνικής ομάδας γυναικών που συγκροτήθηκε στη χώρα μας, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μαζί με την -τέως ομοσπονδιακή τεχνικό- Αλεξία Καμμένου, τις αδελφές Ρούπακα, την Αννα Χατζηγεωργάκη (μητέρα της 19χρονης Αριάδνης Καραμπέτσου, που «κόπηκε» τελευταία από την αποστολή για τη Σιγκαπούρη), τη Βούλα Βάσσου κ.α.

– ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΡΑ: Η υψηλόσωμη αμυντικός είναι κόρη ενός από τους κορυφαίους τερματοφύλακες που έχουν περάσει από την ελληνική υδατοσφαίριση, του Βαγγέλη Πάτρα, με συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1997, στην Αθήνα. Η αδελφή της, Ειρήνη, είναι επίσης πολίστρια και μάλιστα τερματοφύλακας, όπως ο πατέρας τους.

– ΝΤΕΝΙΑ ΚΟΥΡΕΤΑ: Η νεαρή Πατρινή φουνταριστή είναι κόρη ενός ανθρώπου που υπηρέτησε την υδατοσφαίριση από διαφορετικά πόστα. Ο Μιχάλης Κουρέτας αγωνίστηκε στον ΝΟ Πατρών και τον Ολυμπιακό, αλλά αποσύρθηκε σχετικά νωρίς από την ενεργό δράση και στράφηκε στη διαιτησία. Υπήρξε επί σειρά ετών διεθνής διαιτητής, «σφύριξε» σε μεγάλες διοργανώσεις και πλέον συνεχίζει ως μέλος της ΚΕΔ, αλλά και της τεχνικής επιτροπής υδατοσφαίρισης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Ειδική περίπτωση αποτελούν οι αδελφές Πλευρίτου, που αποτελούν σημείο αναφοράς της εθνικής ομάδας εδώ και 13 χρόνια. Η 28χρονη Ελευθερία και η 27χρονη Βάσω αναδείχθηκαν σήμερα πρωταθλήτριες κόσμου, σίγουρα όμως είχαν στην άκρη του μυαλού τους τη μεγαλύτερη αδελφή τους, την 31χρονη Μαργαρίτα, που υπήρξε αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτόματος μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η «ΧΡΥΣΗ» ΟΜΑΔΑ

Συνολικά, είναι ο πέμπτος σημαντικός διεθνής τίτλος στην ιστορία της «γαλανόλευκης», που έχει ποσοστό ακριβώς 50% σε τελικούς (5/10), ενώ παράλληλα η Ελλάδα έφτασε τα 15 μετάλλια στην ιστορία της, έχοντας ανέβει στο βάθρο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που έχει μετάσχει.

Αναλυτικά οι 10 τελικοί της εθνικής υδατοσφαίρισης γυναικών σε μεγάλες διοργανώσεις:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΣΚΟΡ

26/08/2004 Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα Ιταλία 9-10 (παρ.)

21/08/2005 World League Κίρισι Ρωσία 13-10

10/09/2011 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ζάγκρεμπ Ρωσία 6-11

29/07/2011 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σανγκάη Κίνα 9-8

28/01/2012 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αϊντχόφεν Ιταλία 10-13

24/03/2018 Europa Cup Ποντεβέδρα Ρωσία 9-8

27/07/2018 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βαρκελώνη Ολλανδία 4-6

09/09/2022 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σπλιτ Ισπανία 6-9

20/04/2025 World Cup Τσενγκντού Ουγγαρία 13-9

23/07/2025 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σιγκαπούρη Ουγγαρία 12-9

Τα 15 μετάλλια της εθνικής σε μεγάλες διοργανώσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (3 συμμ., 0-1-0)
Ασημένιο: 2004

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (15 συμμ., 2-0-0)
Χρυσά: 2011, 2025

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (18 συμμ., 0-4-1)
Ασημένια: 2010, 2012, 2018, 2022
Χάλκινο: 2024

WORLD CUP (7 συμμ., 1-0-0)
Χρυσό: 2025

WORLD LEAGUE (8 συμμ., 1-0-3)
Χρυσό: 2005
Χάλκινα: 2007, 2010, 2012

EUROPA CUP (1 συμμ. 1-0-0)
Χρυσό: 2018

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (1 συμμ. 0-0-1)
Χάλκινο: 2018

*ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Ανατέλλει η «γαλανόλευκη» εποχή! appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.