
Συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΑΑΔΕ στην οδό Πειραιώς και συνάντηση με τον Γιώργο Πιτσιλή είχαν χθες οι επαγγελματίες του κλάδου συνεργείων επισκευής και συντήρησης οχημάτων οι οποίοι αντιδρούν έντονα στο ψηφιακό πελατολόγιο. Το νέο μέτρο εφαρμόζεται υποχρεωτικά από χθες στους επαγγελματίες του κλάδου αυτοκινήτων και συγκεκριμένα σε συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια, πάρκινγκ, εταιρείες ενοικίασης οχημάτων. Στην πρεμιέρα του μέτρου τα συνεργεία αυτοκινήτων κατέβασαν τα ρολά και κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ ζήτησαν για άλλη μια φορά απόσυρση του ψηφιακού πελατολογίου. Ο Γιώργος Πιτσιλής αφού τους ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται ούτε αλλαγή, ούτε παράταση του μέτρου, υποσχέθηκε ότι κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του ψηφιακού πελατολογίου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα απευθύνει συστάσεις και δεν θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν το μέτρο. Τα πρόστιμα στους παραβάτες θα αρχίσουν να πέφτουν από τον Αύγουστο. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες, οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν την είσοδο και έξοδο κάθε αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις τους από το κινητό τους τηλέφωνο καθώς η σχετική εφαρμογή θα προστεθεί στο myDATAapp. Οπως μας λένε αρμόδιοι παράγοντες η ενημέρωση του ψηφιακού πελατολογίου μέσω κινητού θα είναι υπόθεση μόλις 30 δευτερολέπτων και θα μπορεί να γίνεται από τον ίδιο τον επαγγελματία χωρίς κόπο και χάσιμο χρόνου…
Η κατάργηση του πλαφόν ύστερα από μια πενταετία
Nέα δεδομένα από χθες 1η Ιουλίου στην αγορά, καθώς έπειτα από σχεδόν μία πενταετία ολοκληρώθηκε η ισχύς του μέτρου του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους το οποίο αφορούσε στα τρόφιμα, τα βασικά είδη διαβίωσης και τα καύσιμα. Η έκτακτη διάταξη στη συνέχεια πήρε διαδοχικές παρατάσεις λόγω των πληθωριστικών πιέσεων μετά και τις πιέσεις που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Μετά την τελευταία δίμηνη παράταση που δόθηκε τον Απρίλιο του 2025 από το υπουργείο Ανάπτυξης, το μέτρο ολοκλήρωσε πλέον τον κύκλο του στις 30 Ιουνίου 2025, ωστόσο το υπουργείο έχει προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της αγοράς ότι θα πραγματοποιεί συνεχείς και εντατικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων φαινομένων κερδοσκοπίας.
Αλμα στο 3,6% έκανε ο πληθωρισμός
Γκάζι πάτησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο και εκτινάχθηκε στο 3,6% από 3,3% που ήταν τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2% καταγράφοντας μικρή επιτάχυνση από το 1,9% του Μαΐου. Η Ελλάδα εμφανίζει τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό από τις χώρες που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία μετά την Εσθονία (5,2%), τη Σλοβακία (4,6%), την Κροατία (4,4%) και τη Λετονία (4%). Ο δείκτης τροφίμων συμπεριλαμβανομένων καπνού και αλκοόλ σημείωσε αύξηση 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν ενώ στην ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σημαντική αύξηση τιμών καταγράφεται στις υπηρεσίες με τον σχετικό δείκτη να είναι κατά 5,4% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι στη χώρα μας.
Σε χαμηλά 10 ετών το οικονομικό κλίμα
Νέα υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ τον Ιούνιο. Διαμορφώθηκε στις 106,1 από τις 107 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών. Η νέα αυτή υποχώρηση προέρχεται από την εξασθένηση των προσδοκιών στη βιομηχανία καθώς και την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ στους υπόλοιπους τομείς η εικόνα σταθεροποιείται ή βελτιώνεται. Ομως τα νοικοκυριά, όπως καταγράφεται στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, είναι γενικά πιο απαισιόδοξα. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τούς προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται, με το 56% των νοικοκυριών να αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης και μόλις το 6% να προβλέπει μικρή βελτίωση. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν επιδεινωθεί εντός του 2025, καθώς το 61% προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, έναντι 25% το οποίο αναμένει απλώς σταθερότητα.
Ηλεκτρική διασύνδεση
Τη μελέτη κόστους – οφέλους για το τμήμα Κύπρος – Ισραήλ που αποτελεί τον δεύτερο κλάδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector, παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ ως project promoter του έργου, στις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ισραήλ (PUA). Η μελέτη επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη του έργου για τις δύο χώρες που διασυνδέει το έργο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Συμφωνα με τον προγραμματισμό έως το τέλος Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει τον πλήρη φάκελο στις συναρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ισραήλ με το επίσημο αίτημα επένδυσης, προκειμένου αυτές να εκδώσουν κοινή απόφαση για το CBCA που αφορά στον επιμερισμό του κόστους μεταξύ των κρατών και τη διασφάλιση του εσόδου του έργου. Οι διαδικασίες αυτές θα αποτελέσουν το πρώτο σημαντικό βήμα για την ωρίμανση του έργου προκειμένου να διαμορφωθεί το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η κατασκευή του.
Παράταση για αιτήσεις
Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Συστήματα αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» έως και την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου του 2025, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους και να εγκαταστήσουν ένα σύστημα αποθήκευσης στον φωτοβολταϊκό τους σταθμό, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος των καταναλώσεων τους και να μειώσουν ακόμα περισσότερο το ενεργειακό τους κόστος.