
Τις σοβαρές αντιρρήσεις του Ισραήλ στο ενδεχόμενο επαναφοράς της Τουρκίας στο πρόγραμμα προμήθειας των F-35 ανέδειξε σε ρεπορτάζ του ο ιστότοπος Breitbart News. Ο οποίος – θυμίζω – εκφράζει κύκλους κοντά στον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, συνεπώς οι θέσεις που μεταφέρει έχουν ενδιαφέρον και μια κάποια επιρροή. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος μίλησε στο Breitbart News, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο η αμερικανική Βουλή να εμποδίσει τυχόν κίνηση πώλησης των F-35 στην Αγκυρα, προκειμένου «να αποτραπεί πιθανή επιθετική κίνηση κατά του Ισραήλ». Παίρνοντας τη θέση που έχει και η Αθήνα, δηλαδή, ως σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο ισραηλινός αξιωματούχος εκφράστηκε με ιδιαίτερα αυξανόμενη ανησυχία για την πολιτική της Τουρκίας, κατηγορώντας την ότι έχει στόχο την «αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» ακόμη και με έλεγχο της Ιερουσαλήμ. Επικαλέστηκε δε την παρουσία της Τουρκίας στη Συρία ως παράγοντα άσκησης πίεσης στο Ισραήλ.
Σύμμαχος της Αθήνας
Το ζουμί της υπόθεσης για την Αθήνα, πάντως, είναι ότι στην υπόθεση αυτή, εφόσον χρειαστεί να κινηθεί διπλωματικά προς την Ουάσιγκτον, θα έχει έναν σημαντικό σύμμαχο. «Αν χρειαστεί, το Ισραήλ θα κινηθεί για να μπλοκάρει τις τουρκικές βλέψεις, αλλά προτιμά να αποφύγει τη σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο Breitbart, παραπέμποντας και σε άλλες χώρες με την αναφορά του ότι η απόκτηση των F-35 από την Τουρκία θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην ισορροπία δυνάμεων ολόκληρης της περιοχής. Θυμίζω ότι αυτά δεν λέγονται εν κενώ. Είναι πολλές οι ενδείξεις, πλέον, ότι ο Τραμπ με τον Ερντογάν θα κάνουν τη σχετική συζήτηση στο προσεχές διάστημα, γεγονός που επιβεβαίωσε προ ημερών και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ.
Τα προσφυγικά μενού έχουν… ψωμί
Εντύπωση προκάλεσε η επιμονή του Θάνου Πλεύρη να κάνει θέμα τη σίτιση των αιτούντων άσυλο στα κέντρα φιλοξενίας. Επειτα από τις σχετικές διαρροές που είχαν γίνει, ο υπουργός δήλωσε και ευθέως χθες ότι ζήτησε να επανεξεταστεί και το μενού το οποίο δίνεται στις δομές γιατί, είπε, «σήμερα το μενού είναι ξενοδοχειακό, με τρεις επιλογές γεύματος, τέσσερις φορές κρέας και μία ψάρι» κι αυτό κατά την άποψή του «δεν είναι λογικό». Κι επειδή η ιστορία αυτή έχει… «ψωμί», είπα να ασχοληθώ. Να σας πω, λοιπόν, ότι η τελευταία συμφωνία του υπουργείου με τις εταιρείες catering που είναι ανάδοχοι για τη σίτιση στα ΚΥΤ συνήφθη το 2021 επί υπουργίας Νότη Μηταράκη και θα λήξει τον Σεπτέμβριο. Με βάση αυτή, το κόστος ημερησίως είναι 6,88 ευρώ κατ’ άτομο, στα οποία περιλαμβάνονται τρία γεύματα, τρεις αραβικές πίτες και εμφιαλωμένο νερό, ενώ στη συμφωνία για τα νησιά οι ανάδοχοι έκαναν έκπτωση στα 6,85 ευρώ. Ομως τα χρήματα, η θερμιδική αξία του φαγητού και το διατροφικό προφίλ, όλα αυτά ορίζονται από την ΕΕ που τα πληρώνει. Ολα αυτά πληρώνονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλαδή. Αυτά που ελέγχει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Κρατήστε το αυτό και συνεχίζω.
Πρόστιμα και καταγγελίες
Ως σήμερα, λοιπόν, δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα «πλούσιων» γευμάτων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αντιθέτως, από το 2017 ως σήμερα, έχουν δει το φως καταγγελίες ότι δεν τηρούνται το μενού και οι κανόνες υγιεινής, ότι γίνονται «πάρτι» με τις αναθέσεις και καταγγελίες για «ημέτερους», ενώ είχε εκδοθεί και απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2022 η οποία, έπειτα από χρόνια ερευνών, έριξε πρόστιμα σε εταιρείες για «οριζόντιες συμπράξεις». Κοινώς, καρτέλ. Κατά πληροφορίες, λοιπόν, η έρευνα για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Μεταναστευτικού μπορεί να είναι η επόμενη που θα βγάλει «λαβράκια» για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Γιατί λεφτά υπάρχουν στο Προσφυγικό, αλλά για εργολάβους και μεσάζοντες…
Οι αστερίσκοι του Αβραμόπουλου
Ενα πρόβλημα, πάντως, που σας έχω αναδείξει και αναμένεται να ενταθεί είναι αυτό των επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Το σημείωσε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος παρατηρώ ότι διαφοροποιείται με δική του γραμμή και αστερίσκους σε σχετικά θέματα. Τον άκουσα να λέει (Παραπολιτικά fm) ότι «το να στέλνονται πίσω είναι αδύνατο». Οχι τυχαία αλλά επικαλούμενος την εμπειρία του ως αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ για τη μετανάστευση: «Τότε είχα επισκεφτεί χώρες από το Πακιστάν μέχρι τις χώρες της Βορείου Αφρικής με σκοπό να τους πείσουμε ή να στήσουμε εκεί μηχανισμούς ελέγχου ή να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους. Το παράδοξο ήταν και παραμένει παράδοξο ότι δεν δέχονται να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους». Δυσάρεστο αλλά ακριβές.