Απαγορευτικό σε νέα Airbnb και το 2026

Με το ράλι στα ενοίκια να συνεχίζεται και να πιέζει τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει το «φρένο» στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2026.

Η απαγόρευση έκδοσης νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) στα τρία πρώτα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων εφαρμόζεται ήδη από τον Ιανουάριο του 2025 και κανονικά λήγει στο τέλος του έτους. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προσανατολίζεται στην παράταση του μέτρου έως και το τέλος του 2026 ενώ στο ραντάρ βρίσκονται κι άλλες περιοχές όπου εντοπίζονται προβλήματα και έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς για όλο το 2025 το Μητρώο Ακινήτων δεν θα δέχεται νέες καταχωρίσεις ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις στις ακόλουθες περιοχέςς του Δήμου Αθηναίων:

  • 1ο δημοτικό διαμέρισμα: Πλάκα, Κολωνάκι, Κουκάκι, Σύνταγμα, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη.
  • 2ο δημοτικό διαμέρισμα: Μετς, Νέος Κόσμος, Αγιος Αρτέμιος, Παγκράτι.
  • 3ο δημοτικό διαμέρισμα: Βοτανικός, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα, Ρουφ.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα οι περιορισμοί να παραταθούν και μετά τη 31η Δεκεμβρίου 2025 με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Επέκταση περιορισμών

Επίσης ο νόμος προβλέπει επέκταση των περιορισμών όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και εν δυνάμει σε άλλες περιοχές, όπου κρίνεται ότι η αύξηση των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει σημαντικές επιπτώσεις στα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα.

Η εικόνα στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, πάντως, παραμένει εκρηκτική. Παρά τους περιορισμούς, τον Απρίλιο του 2025 καταγράφηκε νέο ρεκόρ προσφοράς κλινών. Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ, οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα τύπου Airbnb ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο (1.007.718), αριθμός που αφήνει πίσω ακόμη και τις συνολικές ξενοδοχειακές κλίνες (894.854) που λειτουργούσαν μέχρι τα τέλη του 2024, όπως καταγράφει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, την ώρα που λειτουργούσαν 10.104 ξενοδοχεία με 447.363 δωμάτια, τα βραχυχρόνια μισθωμένα καταλύματα έφτασαν τα 228.000 τον φετινό Απρίλιο, παρουσιάζοντας αύξηση 16.000 μονάδων σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Παράταση δηλώσεων

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ δίνει επιπλέον χρόνο για την υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής για ακίνητα που βρίσκονται στα όρια του 1ου, του 2ου και του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Η απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή  αφορά ακίνητα που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς (παραγράφος 2Α του άρθρου 111 του Ν. 4446/2016) και για τα οποία έχει εκδοθεί νέος Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) μετά την 1η Ιανουαρίου 2025. Για τα ακίνητα αυτά, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που αντιστοιχούν στους μήνες Ιανουάριο έως και Μάιο 2025 παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 21 Απριλίου 2026. Η παράταση στοχεύει στη διευκόλυνση των διαχειριστών των παραπάνω ακινήτων, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις σχετικές δηλώσεις εντός της νέας προθεσμίας.