ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Το «παρών» του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης (την ίδια για την οποία ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας) αιτιολογήθηκε στο βήμα της Βουλής από τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Τα σύνορά μας δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε. Κανείς δεν μπορεί να κάνει υβριδικό πόλεμο στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντας το κόμμα του ως «πατριωτικό». Ο λόγος, δε, που το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε την τροπολογία, είναι γιατί αυτή θα φέρει καθυστερήσεις, άρα «δεν θα φέρει λύση». Επισήμως, η θέση του κόμματος είναι η άμεση απόρριψη των αιτήσεων ασύλου και άμεσος επαναπατρισμός.

ΛΟΓΩ ΚΡΗΤΗΣ;

Η βασική εκτίμηση για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο Μεταναστευτικό είναι η εγγύτητα που υπάρχει με την Κρήτη, όπου η τοπική κοινωνία είναι κάθετα αντίθετη στη δημιουργία δομών για τη φιλοξενία των μεταναστών. Παράλληλα, είναι παραπάνω από εμφανές ότι η Χαριλάου Τρικούπη απευθύνεται κυρίως στους ενδιάμεσους ψηφοφόρους με τη ΝΔ – αν και οι κεντροαριστερές ισορροπίες δεν φαίνεται να κρατούνται πλήρως, κυρίως από τον τρόπο που ακόμα και οι βουλευτές του κόμματος έμοιαζαν αμήχανοι να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Θα ήταν καλύτερο να έχει πει όχι», σχολίασε και ο Χάρης Δούκας, επιβεβαιώνοντας ότι διχογνωμία στο εσωτερικό υπάρχει για το θέμα.

ΠΑΡΩΝ

«Παρών, κύριοι του ΠΑΣΟΚ; Παρών;»: όταν στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθύνθηκε και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικριτικά, σχολιάζοντας πως το ΠΑΣΟΚ επιλέγει το «παρών» όσο η κυβέρνηση στρέφει τη χώρα προς τις πολιτικές Ορμπαν. Η μεταξύ τους κόντρα για τη δεύτερη θέση δεν είναι πια η ίδια με αυτή που ήταν, όμως η Κωνσταντοπούλου επιμένει να απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Και το Μεταναστευτικό δεν είναι μια εύκολη πίστα: από την Πλεύση Ελευθερίας ενημέρωσαν την Ολομέλεια πως το κόμμα θα καταθέσει και ένσταση αντισυνταγματικότητας.

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Αν κάτι ξέρουν στο σημερινό Μαξίμου, είναι να μετράνε και να διαβάζουν τους αριθμούς. Και για τον Αντώνη Σαμαρά οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμένοι –και κυρίως, ποιοτικοί, καθώς δείχνουν πως η ρητορική και οι κινήσεις του έχουν απομακρύνει τον πρώην πρωθυπουργό από την παραδοσιακή βάση της ΝΔ, μετακινώντας τον πιο δεξιά στο πολιτικό φάσμα. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι επικίνδυνος; Πρόσωπα που θα ήθελαν να ξαναδούν τον Σαμαρά να κινείται θεωρούν πως ο δεξιός χώρος έχει κενό εκπροσώπησης και εκτιμούν πως τα σαμαρικά αφτιά είναι ανοιχτά και ακολουθούν κάθε ήχο που βγαίνει από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Αν εκείνος επισπεύσει, το ίδιο θα γίνει και εκ δεξιών. Αν έβαζα, δε, έναν πρώτο στόχο, αυτός θα ήταν να χαθεί η γαλάζια αυτοδυναμία.

ΑΠΟΡΙΑ

Εχει πολιτικά κίνητρα η σκληρή στροφή της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό;