Αυξήθηκαν 420% οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Η απροσδόκητη άρνηση του στρατάρχη Χαφτάρ να συναντήσει την Τρίτη – όπως ήταν προγραμματισμένο – την ευρωπαϊκή αποστολή αφήνει ηχηρές αναταράξεις και στην Αθήνα, σβήνοντας, ως φαίνεται, τις προσδοκίες για συνεργασία με τη Λιβύη, προκειμένου να σταματήσουν οι αθρόες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων προς την Κρήτη.

Και μπορεί οι ροές ανήμερα των προγραμματισμένων συναντήσεων, μετά την εκτίναξη των αφίξεων περίπου 2.000 αλλοδαπών που έφτασαν το προηγούμενο 48ωρο, να ήταν σαφώς πιο ελεγχόμενες, η επόμενη μέρα της ευρωλιβυκής κρίσης όμως έφερε και πάλι… καραβιές.

Χθες τα ξημερώματα στήθηκε επιχείρηση διάσωσης, μετά τον εντοπισμό αλιευτικού σκάφους με 520 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Οι αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από τις αφρικανικές ακτές, μεταφέρθηκαν τελικά στο λιμάνι του Λαυρίου για να οδηγηθούν στη δομή της Μαλακάσας, καθώς ο προσωρινός χώρος που υπάρχει στην Αγυιά Χανίων είναι στο… κόκκινο.

Η Κρήτη, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, βιώνει το τελευταίο διάστημα μια πρωτοφανή έξαρση των μεταναστευτικών ροών, με τις αφίξεις να έχουν αυξηθεί κατά 420% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. «Μέσα σε δύο 24ωρα είχαμε 2.000 αφίξεις, όταν όλο το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι αλλοδαποί που έφτασαν σε Κρήτη και Γαύδο ήταν 2.400. Χιλιάδες μετανάστες φτάνουν ανεξέλεγκτα στα νότια παράλια του νησιού μέσα σε λίγα 24ωρα, με τις εικόνες από τους χώρους προσωρινής διαμονής στην Αγυιά Χανίων, το Λιμάνι Ρεθύμνου και το Ψυγείο στο Ηράκλειο να αποτυπώνουν την τραγική πραγματικότητα».

Mόνιμη κλειστή δομή

Αυτή τη στιγμή, στην Αγυιά Χανίων βρίσκονται σχεδόν 1.000 άνθρωποι. Πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο θα παρέμεναν οι πρόσφυγες και μετανάστες μόλις μία ημέρα και μετά θα μεταφέρονταν στην ενδοχώρα. «Οι συνεχόμενες και πλέον μεγάλες καραβιές όμως – φτάνουν κατά εκατοντάδες σε κάθε σκάφος – δημιουργούν πολύ σοβαρό πρόβλημα και στην παραμονή αυτών των ανθρώπων. Πλέον βλέπουμε να “αποθηκεύονται” οι άνθρωποι. Στον χώρο της Αγυιάς, το σύνηθες πια είναι να παραμένουν για τουλάχιστον 10 ημέρες, χωρίς ουσιαστική αποσυμφόρηση, καθώς διαρκώς καταφθάνουν νέοι άνθρωποι. Και παρόλο που τα Χανιά έχουν αυτή τη δομή που είναι μεν στεγασμένη και άρα δεν είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, ωστόσο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού είναι στριμωγμένοι, κοιμούνται σε κουβέρτες». Το πρόβλημα με την υπερπλήρη δομή προσωρινής φιλοξενίας εντείνεται και λόγω της τουριστικής περιόδου, όπου δεν είναι πάντα άμεση η διαθεσιμότητα στα πλοία για τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη μεταφέρθηκαν μόλις 84 από τους 990 και στο μεταξύ προστέθηκαν και άλλοι.

Στο μεταξύ, η εξαγγελία Μητσοτάκη στη Βουλή για δημιουργία τουλάχιστον μιας μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη έχει ανοίξει και πάλι τις συζητήσεις στο νησί για το πού θα μπορούσε να είναι αυτή. Οπως έχει επισημάνει ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, για τη δημιουργία μιας ή δύο δομών θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα ανενεργά στρατόπεδα, πρόταση που είχε κάνει η Περιφέρεια και προ τριετίας.

Πάντως, οι αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες εξαιτίας της μεταναστευτικής πίεσης είναι μεγάλες. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, στους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους κατοίκους της Αγίας Γαλήνης, με αφορμή τις ροές μεταναστών και την αποβίβασή τους στο λιμάνι του οικισμού.