Βουλή: Ψηφίζονται σήμερα τα νέα μέτρα για το μεταναστευτικό – Τι προβλέπει η τροπολογία

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις του υπουργείου Μετανάστευσης για τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος με το μεταναστευτικό. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει το πρωί με το αίτημα αντισυνταγματικότητας που έχει καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας, με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά να έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης ενώ το ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε δια του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα ψηφίσει «παρών».

Ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε επανεξέταση όλων των επιδομάτων και φυλάκιση πέντε χρόνων σε όσους δεν λαμβάνουν άσυλο, συγκεντρώνοντας τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πιο αναλυτικά, η κατάθεση της τροπολογίας για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για προερχόμενους με πλωτά από την Βόρεια Αφρική αποτελεί, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα είναι κλειστή.

Στη συζήτηση στη Βουλή χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ποινικοποιεί την παραμονή στην χώρα παράνομων μεταναστών.

Νωρίτερα, δε, ο υπουργός Μετανάστευσης προανήγγειλε ότι θα αναθεωρήσει εκ βάθρων τα επιδόματα που δίνονται σε μετανάστες στη χώρα μας, αλλά ακόμα και τα μενού στις προσφυγικές δομές, δηλώσεις που αποτυπώνουν το νέο δόγμα που εφαρμόζει εν τοις πράγμασι η κυβέρνηση με πιο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Ένα δόγμα που είχε ήδη δρομολογηθεί, πλην όμως τα όσα έγιναν προ ημερών στη Λιβύη επιτάχυναν τις αποφάσεις.

«Όσοι παραμένουν στην χώρα ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί θα μπαίνουν φυλακή. Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος. Ενοχλείστε με τον όρο λαθρομετανάστευση. Οι πρόσφυγες θα παίρνουν άσυλο. Σήμερα με τις προϋποθέσεις που βάζουμε παίρνει άσυλο το 52% των αιτούντων. Το 48% θα πρέπει να φύγει» είπε από τη Βουλή ο κ. Πλεύρης.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκαλούν την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς στο μέτωπο του μεταναστευτικού.

Ουσιαστικά μέτρα αποτροπής με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητεί το ΠΑΣΟΚ.

«Ακόμη και με το δικό σας μυαλό, το βαθιά συντηρητικό και ακραίο δεν είναι αντικίνητρο. Αντικίνητρο είναι οι συμβάσεις και οι δεσμεύσεις που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και τρίτων κρατών», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως, «ο κύριος Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για να προετοιμαστούμε ως χώρα για τη νέα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και τώρα που η Κρήτη δέχεται μεγάλη πίεση, επιχειρεί επικίνδυνες κινήσεις αποπροσανατολισμού».

Κόκκινο πανί αποτελεί η κυβερνητική τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ βάζει θέμα απόσυρσης της επαίσχυντης τροπολογίας που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου.

«Αυτή η τροπολογία που ήρθε στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι επαίσχυντη», ανέφερε στη Βουλή η Σία Αναγνωστοπούλου.

«Έχουμε μια μετάπτωση σε αντιδημοκρατική ρατσιστική λειτουργία», εξήγησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο Ευ. Βενιζέλος θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας 

Την ανάκληση της αιτιολογικής σκέψης – δήλωσης της κυβέρνησης στην τροπολογία για το Μεταναστευτικό στην οποία επικαλείται το άρθρο 15 του ΕΣΔΑ, ζητάει με ανάρτησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας, όπως αναφέρει, τα νομικά προβλήματα που αυτή θέτει.

Η ανάρτηση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας! Στην αιτιολογική έκθεση (Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης) της τροπολογίας που κατέθεσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί για τη μεταχείριση των εισερχόμενων στη χώρα «παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από την Βόρεια Αφρική», περιλαμβάνεται η ακόλουθη δήλωση: «Συντρέχουν [δε] οι προϋποθέσεις του άρθρου 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με το οποίο τα συμβαλλόμενα κράτη, σε περίπτωση δημοσίου κινδύνου που απειλεί τη ζωή του έθνους, μπορούν να λάβουν μέτρα ακόμη και κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση, στο απαιτούμενο από την κατάσταση απολύτως αναγκαίο όριο».

Μαρινάκης: Σύννομη απόφαση για το καλό της χώρας

Οταν τοποθετείτε ένας συνταγματολόγος, δεν τοποθετείτε σαν πολιτικός αλλά σαν επιστήμονας και εννοείτε είναι σεβαστή η γνώμη του κυρίου Βενιζέλου

«Η χώρα όφειλε να αντιδράσει σε μια έκτακτη κατάσταση. Όταν τοποθετείται ένας συνταγματολόγος δεν τοποθετείτε σαν πολιτικός αλλά σαν επιστήμονας και εννοείτε είναι σεβαστή η γνώμη του κυρίου Βενιζέλου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ. Θεωρούμε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις για το άρθρο. Είναι η ίδια τεκμηρίωση σε μια αντίστοιχη κρίση. Η αντιμετώπιση τότε της κρίσης αυτής σε νομικό και επιχειρησιακό επίπεδο ήταν επιτυχημένη. Είναι σύννομη απόφαση για το καλό της χώρας και των πολιτών», πρόσθεσε.