Βουλιάζει από πρόσφυγες η Κρήτη

Μέρες του 2015, τότε που οι υπερφορτωμένες βάρκες αποβίβαζαν στις παραλίες κατά δεκάδες τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, ζουν το τελευταίο διάστημα Κρήτη και Γαύδος.

Οι αριθμοί ζαλίζουν: Μέσα σε δύο 24ωρα, σχεδόν 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νότια της χώρας, με τις λιμενικές αρχές αλλά και τις τοπικές κοινωνίες να εκπέμπουν SOS για την ολοένα και αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα δύο νησιά.

Την Κυριακή σχεδόν 1.000 υπήκοοι τρίτων χωρών εντοπίστηκαν σε 10 διαφορετικά περιστατικά σε Γαύδο, Παλαιοχώρα, Καλούς Λιμένες, Αγία Γαλήνη, Λέντα και Λουτρά του Δήμου Γόρτυνας. «Αλλη μια δύσκολη ημέρα για τις υπηρεσίες και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη, με σχεδόν 1.000 μετανάστες σε μια ημέρα και το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες του προσωπικού, που καλείται διαρκώς να βάζει «πλάτη» ώστε να καλυφθούν τα κενά, αλλά και την αδυναμία των αρμόδιων, του να καταλάβουν ότι απαιτούνται σοβαρά μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών μας», ανέφερε σε ανάρτησή της την Κυριακή η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης.

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι βάρκες είχαν ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης τουλάχιστον δύο μέρες νωρίτερα και σύμφωνα με δήλωση των αλλοδαπών για το επικίνδυνο αυτό ταξίδι διάσχισης της Μεσογείου είχε καταβάλει ο καθένας τα χρηματικά ποσά των 20.000 δηναρίων Λιβύης ή 8.000.000 γκίνε Σουδάν ή 1.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Στον εξωτερικό χώρο του εμπορικού λιμανιού του Ρεθύμνου παραμένουν οι 442 αλλοδαποί, οι οποίοι τις πρώτες πρωινές ώρες προχθές εντοπίστηκαν στο αλιευτικό σκάφος, όπου επέβαιναν στη θαλάσσια περιοχή 45 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων. Κι ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί η μεταφορά τους στον προσωρινό χώρο στην Αγυιά Χανίων, τελικά το βράδυ της Κυριακής επέστρεψαν στο Ρέθυμνο, στο εμπορικό λιμάνι. Ενώ μόνο χθες, άλλοι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά της Κρήτης.

Κι όλα αυτά την ώρα που σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, μαζί με τους υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας μεταβαίνουν στη Λιβύη, με στόχο να συναντηθούν και με τις δύο κυβερνήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι συναντήσεις της… ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας με τις λιβυκές κυβερνήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα αεροδρόμια – πρώτα της Βεγγάζης και μετά της Τρίπολης – για λόγους ασφαλείας. Καλά γνωρίζοντες το μεταναστευτικό ζήτημα, πάντως, τόνιζαν χθες πως μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η πίεση των ροών τα τελευταία 24ωρα, καταλήγοντας πως πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης από την πλευρά της Λιβύης, ενόψει της επίσκεψης του επιτρόπου και των υπουργών, προκειμένου να ζητήσουν όσα περισσότερα μπορούν από την Ευρώπη.

Το δεδομένο, πλέον, είναι πως Κρήτη και Γαύδος αποτελούν την πρώτη πύλη παράτυπης εισόδου στη χώρα μας, με τις αφίξεις να έχουν… εκτιναχθεί μέσα σε ένα χρόνο, καταγράφοντας αύξηση που ξεπερνά το 350%. Εξάλλου, από τα τέλη του 2023, οπότε και «άνοιξε» ο μεταναστευτικός αυτός δρόμος, μέχρι σήμερα η πίεση αυξάνεται με… γεωμετρική πρόοδο.

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει φέρει μεγάλες αντιδράσεις και στις τοπικές κοινωνίες Κρήτης και Γαύδου, με τους αρμόδιους φορείς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς δεν υπάρχουν – πλην των Χανίων – διαμορφωμένοι δημόσιοι ή δημοτικοί χώροι προσωρινής κράτησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι φτάνουν καθημερινά στα νησιά, με αποτέλεσμα να εξετάζεται κατά περίπτωση η παραμονή τους σε ακατάλληλα μέρη, όπως οι χώροι των λιμανιών αλλά και οι πλατείες. Δήμαρχοι του νησιού υποστηρίζουν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλο.

Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση του χώρου προσωρινής φιλοξενίας στην Αγυιά, οι συνεχείς αφίξεις αλλοδαπών έχει ως συνέπεια την… αποθήκευσή τους για μέρες στο σημείο καθώς λόγω της τουριστικής περιόδου δεν είναι πάντα άμεση η διαθεσιμότητα στα πλοία για τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα.