Γιατί ο Τραμπ στήνει την Ευρώπη στον τοίχο με δασμούς 30%: Τι κρύβεται πίσω από την επιστολή

Και πού να μην το περίμεναν.

Η επιστολή του Τραμπ προς τους 27 για την επιβολή δασμών 30% από την 1η Αυγούστου, προκάλεσε σύγχυση και αιφνιδιασμό όχι μόνο στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών αλλά και στους και στους ευρωπαίους επιχειρηματίες, ακόμη περισσότερο.

Και ενώ, όπως φάνηκε αρχικά, η ΕΕ θα απαντούσε με ένα προσχέδιο αντιμέτρων, οι μέρες έχουν περάσει και καμία γραμμή άμυνας δεν έχει χαραχτεί, καμία συνεκτική πολιτική που να περιχαρακώσει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωζώνης.

Σύγχυση στην ΕΕ 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται λοιπόν σε σύγχυση και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να αντιδράσουν λέγοντας ότι προσπαθούν να βρουν μια λύση για την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ πριν από τις αρχές Αυγούστου.

Η ΕΕ καθυστέρησε επίσης περαιτέρω τα αντίμετρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα και προειδοποίησε ότι οι προετοιμασίες για πρόσθετα αντίμετρα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι η επιστολή του αμερικανού προέδρου με την οποία γνωστοποιούσε την απόφασή του για την επιβολή δασμών, ελήφθη με «λύπη και απογοήτευση, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το προχωρημένο στάδιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεών μας».

Πρόσθεσε επίσης  ότι η ΕΕ εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά αποτελέσματα – τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αντίμετρα. Είπε επίσης ότι θα μιλήσει άμεσα, με τους Αμερικανούς ομολόγους του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι οι εμπορικές σχέσεις  με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν ουσιαστικά να εξαλειφθούν, εάν η Ουάσινγκτον κάνει πράξη την απειλή της να επιβάλει δασμό 30% στα προϊόντα που εισάγονται από τους 27.

Δασμοί 30%, ή οτιδήποτε πάνω από 30%… έχει λίγο πολύ το ίδιο αποτέλεσμα, ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος,  και προδικάζει το δυνητικό τέλος των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων που είναι πάνω από 1,7 τρισ, ευρώ

Η εμπορική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ είναι πανίσχυρη.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ΕΕ-ΗΠΑ ανήλθε πέρυσι σε 1,68 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,96 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Μαζί, ΗΠΑ και ΕΕ, οι εταίροι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με το Συμβούλιο.

Ομως τι μπορεί να κρύβεται πίσω  από την επιστολή Τραμπ; 

Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ μετά την αρχική ψυχρολουσία παραμένουν αποφασισμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία, οικονομολόγοι και αναλυτές διαπιστώνουν ότι η προειδοποίηση επιβολής δασμών 30% στήνει στον τοίχο τους 27.

«Είναι πολύ άσχημα νέα για την Ευρώπη», δήλωσε η Aλίσια Γκαρσία Χερέρο, ανώτερη συνεργάτης στο Bruegel και επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία και τον Ειρηνικό στη Natixis, στην εκπομπή «Europe Early Edition» του CNBC τη Δευτέρα.

«Ο Τραμπ πιέζει την Επιτροπή να καταλήξει πραγματικά σε μια επωφελέστερη για τις ΗΠΑ συμφωνία», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Κάρστεν Μπρέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING, και η Ινγκα Φέτσνερ, ανώτερη οικονομολόγος της ING που επικεντρώνεται στο παγκόσμιο εμπόριο, έδωσαν παρόμοιο τόνο.

«Η επιστολή του Τραμπ προς την ΕΕ δεν είναι ερωτική επιστολή, αλλά ούτε και επιστολή μίσους. Είναι μια επιστολή για να αυξήσει την πίεση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», ανέφεραν σε σημείωμά τους την Κυριακή.

Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να έχει επιλογές, ανέφεραν οι οικονομολόγοι, υποδεικνύοντας ότι μια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η ΕΕ να προσφερθεί να ενισχύσει τις αγορές της σε αμερικανικά προϊόντα, από σόγια μέχρι στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τους υφιστάμενους δασμούς και άλλα εμπορικά εμπόδια σε είδη όπως τα αμερικανικά αυτοκίνητα ή να εισαγάγουν απαγορεύσεις εξαγωγών σε προϊόντα που είναι σημαντικά για τις ΗΠΑ, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα ευρωπαϊκής παραγωγής», δήλωσαν και οι δύο.

«Η τέταρτη και τελευταία επιλογή θα ήταν να προχωρήσουμε σε ευθεία αντίποινα είτε με αύξηση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα είτε με την πυρηνική επιλογή στο εμπόριο: δασμοί στις ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και αυστηρότερες ρυθμίσεις στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας», πρότειναν οι οικονομολόγοι, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα προκαλούσε πιθανότατα έναν ολοκληρωμένο εμπορικό πόλεμο.

Στις καθυστερήσεις

Την Κυριακή, η ΕΕ δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την εφαρμογή των προγραμματισμένων αντιμέτρων σε αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ (25 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τη Δευτέρα έως τις αρχές Αυγούστου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας.

Τα εν λόγω αντίμετρα αποτελούν αντίποινα για τον δασμό 25% που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.