
Να σταματήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα καλούν το Βρετανικό Μουσείο 34 βρετανοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και νομικοί, μεταξύ τους η πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Λιζ Τρας.
Σε επιστολή τους προς τους επιτρόπους του λονδρέζικου ιδρύματος, τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και την υπουργό Πολιτισμού Λίσα Νάντι, οι υπογράφοντες απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να εμποδιστούν οι συνομιλίες και κατηγορούν το Μουσείο ότι συμμετέχει σε μια «μυστική εκστρατεία» για την επιστροφή των Γλυπτών, κάνοντας λόγο για διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό καθεστώς «ξένης επιρροής».
Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι του «βαθέος» βρετανικού κατεστημένου ζητούν συντονισμένα και με επίσημο τρόπο να μπει φρένο στην προοπτική επανένωσης των αριστουργημάτων του Φειδία, η οποία, όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου του Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν και του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Νοέμβριο του 2021.
Την επιστολή, που περιήλθε στην κατοχή των «ΝΕΩΝ», συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός Ντέιβιντ Στάρκι (γνωστός ως «ο πιο αγενής άνθρωπος στη Βρετανία»), ο αρχηγός του ξενοφοβικού κόμματος UKIP Νικ Τενκόνι και τέσσερα μέλη της Βουλής των Λόρδων. Μεταξύ των ενεργειών που εξετάζουν οι υπογράφοντες είναι η «αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τη διακοπή οποιωνδήποτε εν εξελίξει ή μελλοντικών διαπραγματεύσεων».
Οπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» τον Ιούνιο, ο Οσμπορν εκμυστηρεύθηκε σε συνομιλητές του ότι «η συμφωνία για τα Γλυπτά είναι έτοιμη κατά 95%».
Η επιστολή εστάλη με πρωτοβουλία της οργάνωσης Great British PAC, επικεφαλής της οποίας είναι το μέλος των Συντηρητικών Κλερ Μπούλιβαντ και ο Μπεν Χαμπίμπ, πρώην αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ.
«Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τον νόμο που θα επέτρεπε τη μόνιμη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε στα «ΝΕΑ» εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.