Γ. Γεραπετρίτης – Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής μετά τη Νέα Υόρκη

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προανήγγειλε χθες κατά τη δευτερολογία του στη βουλή, επί της τροπολογίας για την αναστολή υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, για τη γενικότερη εξωτερική πολιτική θα υπάρξει ευκαιρία για συζήτηση στο πλαίσιο Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που επίκειται «τις επόμενες ημέρες».

Η ημερομηνία διεξαγωγής του προσώρας δεν έχει «κλειδώσει» ούτε και έχουν αποσταλεί ειδοποιήσεις, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο επί του παρόντος είναι το ΕΣΕΠ να συγκληθεί αμέσως μετά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, για την οποία ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

Εν τω μεταξύ, θα έχει μεσολαβήσει και η δεύτερη αποστολή Γεραπετρίτη στη Λιβύη, για συζητήσεις – «καλώς εχόντων των πραγμάτων», όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ – με τη δυτική πλευρά στην Τρίπολη.

Κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στη βουλή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε το γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει, ως γειτονική χώρα, να έχει καλές σχέσεις με τη Λιβυή ενώ ζήτησε να μη συγχέεται ό,τι συνέβη με την ευρωπαϊκή αποστολή, ούτε και να προσάπτεται στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε, η ελληνική πολιτεία χρειάζεται τη συγκεκριμένη τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή στην εξέταση αιτημάτων ασύλου για όσους φτάνουν με πλωτά μέσα από τη Βόρεια Αφρική καθώς «συντρέχει λόγος αντίδρασης διότι αναπτύσσεται ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να βγει εκτός ελέγχου».

«Υπάρχει εν δυνάμει απειλή», επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας πως αφενός πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στους διακινητές και αφετέρου πως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί τα εκατομμύρια των ανθρώπων από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής που βρίσκονται εκτός εστίας και σε καθεστώς δυσκολίας.

Για τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος επεσήμανε πως με τη Λιβύη υπάρχει ανάγκη συνεννόησης τόσο για το Μεταναστευτικό όσο και για τις θαλάσσιες ζώνες και τις διμερείς σχέσεις, παρα τα όσα μεσολαβησαν με την εκδιωξη της ευρωπαϊκης αποστολής από τη Βεγγάζη με εντολή Χαφτάρ, υπάρχει ελπίδα για παραγωγική συζήτηση και με την κυβέρνηση της Τρίπολης, στη λογική που πραγματοποιήθηκαν και οι επαφές που είχε ο ίδιος στη Βεγγάζη.

Σε μια ακόμη κίνηση καλής θέλησης, ο γιος του στρατάρχη της Βεγγάζης, Μπελκασέμ Χαφτάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Οργανισμού Ανασυγκρότησης και Ανοικοδόμησης, κάλεσε προ ημερών στην οικία του τον έλληνα γενικό πρόξενο στη Βεγγάζη.

Εκεί, σε πολύ θερμό κλίμα, τού μετέφερε πως το επεισόδιο με την ευρωπαϊκή αποστολή ήταν απλώς ζήτημα πρωτοκόλλου και επέμεινε στο ότι δεν θα πρέπει η εν λόγω εξέλιξη να επισκιάσει την προσπάθεια προώθησης των διμερών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γιος Χαφτάρ δήλωσε ικανοποίηση για την επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη καθώς και για την πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί προσεχώς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ήδη στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, της Τζόρτζια Μελόνι, του πρωθυπουργού της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη» με την αποστολή εκ νέου στη Βεγγάζη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας που θα αποτελείται και πάλι από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και τους υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας.

Όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης χθες, η Ελλάδα έχει μια αυτοτελή πολιτική όσον αφορά τη Λιβύη, την οποία και θα υποστηρίξει, ευελπιστώντας να διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργικής σχέσης και με τις δύο πλευρές.

Εφόσον πραγματοποιηθεί και η δεύτερη αποστολή Γεραπετρίτη στη δυτική Λιβύη για επαφές με την πλευρά της Τρίπολης – που είναι κι εκείνη η οποία έχει ψηφίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο το 2019 – και αφού επιστρέψει ο Έλληνας ΥΠΕΞ και από το διήμερο στη Νέα Υόρκη όπου θα τεθεί επί τάπητος η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί στο Κυπριακό – και όπου δεν αποκλείεται να έχει ένα σύντομο τετ α τετ με τον τούρκο ομόλογό του ενόψει ΑΣΣ – το ελληνικό ΥΠΕΞ θα είναι σε θέση πια να δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σύγκληση του ΕΣΕΠ, έπειτα από δέσμευση του Γιώργου Γεραπετρίτη. Εκεί θα εξεταστούν όλες οι διμερείς εκκρεμείς υποθέσεις καθώς και ζητήματα που χρήζουν προσοχής και σχετίζονται με περιφερειακές ή διεθνείς εξελίξεις.