
Οι εντάσεις στο εμπόριο αποτελούν βασικό κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης. Στην περίπτωση που επιτευχθεί συνολική συμφωνία με το Λευκό Οίκο οι προοπτικές για ανάπτυξη αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά, αλλά μια κλιμάκωση της κόντρας με τις ΗΠΑ θα πάει πιο πίσω τις θετικές οικονομικές ειδήσεις για τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Berneberg, αναμένεται ότι η αύξηση στο πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο θα διαμορφωθεί μόλις 0,4% πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν στα τέλη του 2024.
Εάν οι εμπορικές εντάσεις υποχωρήσουν κάπως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως κι αναμένεται να γίνει από τον οίκο, ο αντίκτυπος των πρόσφατων μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ και οι θετικές επιπτώσεις από τη δημοσιονομική τόνωση και δαπάνες στις οποίες προχωρά η Γερμανία θα μπορούσαν στη συνέχεια να θέσουν την Ευρωζώνη σε σημαντική τροχιά ανάπτυξης ξανά από το τέταρτο τρίμηνο και μετά, με κέρδη στο πραγματικό ΑΕΠ κατά 0,3 έως 0,4% σε τριμηνιαία βάση, όπως σημειώνεται.
Ο κίνδυνος
Ως σενάριο κινδύνου περιγράφεται μια πιθανή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η οποία πιθανότατα θα καθυστερούσε την ανάκαμψη της Ευρωζώνης κατά ένα τρίμηνο, ωθώντας στις αρχές του 2026 την επιστροφή σε σημαντική ανάπτυξη, εκτιμά η Berenberg.
Ο οίκος σημειώνει επίσης ότι με ανάπτυξη 0,6% σε τριμηνιαία βάση στο πρώτο τρίμηνο, η Ευρωζώνη είχε καλύτερο από το αναμενόμενο ξεκίνημα για το 2025. Εκτός από ορισμένες μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές εγγραφές από την Ιρλανδία, η αύξηση των εξαγωγών της Ευρωζώνης προς τις ΗΠΑ κατά 26,6% σε τριμηνιαία βάση στο πρώτο τρίμηνο -ειδικά, αλλά όχι μόνο, λόγω φαρμακευτικών προϊόντων που παράγονται στην Ιρλανδία- είχε ενισχύσει πριν από τους δασμούς το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο κατά τουλάχιστον 0,2 μονάδες. Αυτές οι επιπτώσεις πιθανότατα θα εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, σημειώνεται.
Οι διαπραγματεύσεις
Οι καθυστερήσεις στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας και η γενικότερη επιθετική προσέγγιση των ΗΠΑ στα θέματα εμπορίου έχουν δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, περιλαμβανομένης και της Ευρώπης.
Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις επεκτείνουν την αβεβαιότητα, η οποία πιθανότατα εμποδίζει τις επενδυτικές αποφάσεις στις ΗΠΑ και τους εμπορικούς της αυτούς εταίρους, εκτιμάται. Ως θετικό στοιχείο θεωρεί ο οίκος το γεγονός ότι το νέο χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων δείχνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αποδειχτεί τελικά πιο ευέλικτος στις διαπραγματεύσεις.
Κάθε παράταση της προθεσμίας δίνει στους δασμούς που έχει ήδη επιβάλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ περισσότερο χρόνο για να εμφανιστούν ως υψηλότερες τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Η Berenberg εκτιμά ώρα ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα αυξηθεί από 2,4% τον Μάιο σε 3,2% το τρίτο τρίμηνο και 3,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2025. Ο μη δημοφιλής αντίκτυπος των δασμών στον πληθωρισμό πιθανότατα θα μετατραπεί σε ένα ολοένα και ισχυρότερο επιχείρημα για τον Τραμπ να συνάψει συμφωνίες κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2025, σημειώνεται.
Η Berenberg καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έχει βασίσει τις βασικές μακροοικονομικές εκτιμήσεις στην εκτίμηση ότι στο τέλος, ο Τραμπ θα συνάψει εμπορικές συμφωνίες αντί να βυθίσει τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία σε ολοένα και κλιμακούμενους εμπορικούς πολέμους. Εκεί βασίζεται η εκτίμηση ότι μετά από μια δύσκολη περίοδο στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2025 με στάσιμο ή ελαφρώς μειωμένο ΑΕΠ, η Ευρωζώνη μπορεί να επιστρέψει σε ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη από το τέταρτο τρίμηνο του 2025 και μετά.