Δεν πετάνε τα λεφτά τους οι Σαουδάραβες

Επειδή γίνεται μια κάποια συζήτηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, θέλω να πω ότι πολλά από αυτά που βλέπω στη διοργάνωση με προβληματίζουν, πλην όμως αν σε μια διοργάνωση μπορείς να δεις ένα ματς όπως το Μάντσεστερ Σίτι – Αλ Χιλάλ 3-4, τότε καλώς γίνεται! Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν το απόλυτο φαβορί για πρόκριση στα προημιτελικά – και τρίτο φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εφτασε στο νοκάουτ ματς με τους Σαουδάραβες έχοντας προκριθεί από τον όμιλο με τρεις νίκες κι έχοντας πετύχει 13 γκολ σε τρία ματς – πέντε από αυτά στη Γιουβέντους. Απέναντι στην Αλ Χιλάλ έπρεπε να κάνει περίπατο με βάση τα προγνωστικά, ωστόσο η ομάδα από τη Σαουδική Αραβία απέδειξε πως είναι σκληρό καρύδι. Και πως όχι απλώς έχει θέση ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, αλλά πρέπει να περιμένουμε κι άλλα περισσότερα από δαύτη. Στους 8 θα αγωνιστεί με τη Φλουμινένσε που απέκλεισε την Ιντερ. Και τώρα φαβορί θα είναι αυτή.

Σπουδαίο

Η εξέλιξη του ματς ήταν καταπληκτική. Η Σίτι με την κεκτημένη ταχύτητά της προηγήθηκε στο 9′ με τον Μπερνάρντο Σίλβα και σε όλο το πρώτο μέρος δεν απειλήθηκε. Ωστόσο με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου η Αλ Χιλάλ έφτασε στην ανατροπή χάρη σε ένα καταπληκτικό πρώτο δεκάλεπτο: ο Μάρκος Λεονάρντο ισοφάρισε (στο 46′) και ο Μάλκολμ έκανε το 1-2 (στο 53′). Ο Χάαλαντ έφερε το ματς στα ίσια στο 56′ και το 2-2 έμεινε μέχρι τη λήξη κυρίως γιατί οι τερματοφύλακες ήταν ψύχραιμοι. Η αναμέτρηση οδηγήθηκε σε παράταση, όπου στο 94′ ο Κουλιμπαλί έδωσε προβάδισμα στην Αλ Χιλάλ. Μια αλλαγή του Γκουαρντιόλα, ο Φόντεν, ισοφάρισε στο 104′, αλλά στο 112′ ξανά ο Μάρκος Λεονάρντο σκόραρε για τους Σαουδάραβες. Παρά την πίεση των παικτών του Πεπ στο τέλος η Σίτι αποκλείστηκε.

Βιογραφικά

Είναι έκπληξη; Είναι. Αλλά μόνο με βάση τα ονόματα των ομάδων. Για τους Σαουδάραβες αγωνίζονται ποδοσφαιριστές με τεράστια βιογραφικά. Ο σκόρερ Μάρκος Λεονάρντο έχει κάνει θραύση στη Σάντος και ήταν πολύ καλός στην Μπενφίκα. Ο τερματοφύλακας Γιασίν Μπονού ήταν ο σταρ του Μαρόκου στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς αποκτήθηκε από τη Λάτσιο με 50 και πλέον εκατομμύρια. Ο Μάλκολμ πριν υπογράψει στους Σαουδάραβες πέρασε από την Μπαρτσελόνα. Ο Νέβες και ο Κουλιμπαλί είναι δύο πρώην αστέρια της Πρέμιερ Λιγκ: δεν είναι μεγάλοι σε ηλικία και δεν ξέχασαν το ποδόσφαιρο επειδή πήγαν στη Σαουδική Αραβία. Πριν από λίγες μέρες ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε πει πως όποιος λέει πως το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας είναι χαμηλής ποιότητας δεν ξέρει τι του γίνεται. Εχει δίκιο. Το ίδιο το πρωτάθλημα δεν έχει τίποτα το γοητευτικό. Τα γήπεδα δεν είναι γεμάτα, δεν υπάρχει παλμός στις εξέδρες και τίποτα δεν συγκρίνεται αισθητικά με όσα βλέπεις στα πρωταθλήματα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Αλλά η ποιότητα των παικτών που απαρτίζουν τις ομάδες που αγωνίζονται στη Σαουδική Αραβία είναι τεράστια. Οι σεΐχηδες δεν πετάνε χρήματα. Αγοράζουν πραγματικά σπουδαίους παίκτες. Και φυσικά και καλούς προπονητές. Στον πάγκο της Αλ Χιλάλ βρίσκεται πλέον ο Σιμόνε Ιντζάγκι. Που έχει ειδικότητα στο να αποκλείει μεγάλες ομάδες κερδίζοντας με 4-3: θυμηθείτε τα ματς Ιντερ – Μπαρτσελόνα.

Νωρίς

Τα εντυπωσιακά ματς στους νοκάουτ γύρους μπορεί να σώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Το μεγάλο του πρόβλημα στην πρώτη φάση ήταν ότι τα παιχνίδια του έμοιαζαν τα πιο πολλά με φιλικά ματς, που μάλιστα γίνονται νωρίς, δηλαδή πριν από την προετοιμασία των ομάδων! Δεν καταλάβαινες αν οι ομάδες δίνουν σε αυτά σημασία και πόση. Η Σίτι βέβαια δεν συγκαταλεγόταν μεταξύ των ομάδων που διακρίνονταν από αστάθεια στην απόδοση: ίσα ίσα. Για αυτό και ο αποκλεισμός της είναι ένα καλό σημάδι για το τουρνουά: δείχνει πως δεν αρκεί να το πάρεις στα σοβαρά για να διακριθείς, αλλά πρέπει να κάνεις και πολλά παραπάνω.

Μαρέσκα

Τους Ευρωπαίους για την ώρα αυτό που κυρίως τους τρελαίνει είναι η στάση των Αμερικανών σε κάποια θέματα που για το ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν – ένα παράδειγμα είναι η τρομερή ευαισθησία των διοργανωτών στο ζήτημα των καιρικών συνθηκών. Κάθε φορά που υπάρχει ειδοποίηση για καταιγίδα ένα ματς σταματά με τις πρώτες ψιχάλες: στους Ευρωπαίους το πράγμα μοιάζει εξωφρενικό. Γιατί συμβαίνει; Γιατί σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ οι ευθύνες των διοργανωτών αθλητικών τουρνουά είναι τεράστιες και ποινικά ελεγχόμενες: αν ένα ματς συνεχιστεί υπό βροχή και ένας θεατής γλιστρήσει από το νερό και χτυπήσει, ο διοργανωτής θα τον αποζημιώσει με ποσά αφάνταστα! Ο κόουτς της Τσέλσι Εντσο Μαρέσκα φώναζε όταν έγινε η δίωρη διακοπή του ματς της ομάδας του με την Μπενφίκα πως αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Δήλωσε επίσης ότι είναι κωμικό να βλέπεις κόσμο να πίνει μπίρες στις εξέδρες και να περνά την ώρα του περιμένοντας να σταματήσουν οι ψιχάλες χωρίς να διαμαρτύρεται. Ο Ιταλός έχει τα δίκια του. Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα αλλάξουν τους κανόνες τους απλά γιατί φιλοξενούν ένα τουρνουά ποδοσφαίρου.

Δοκιμή

Η FIFA ωστόσο από αυτό πρέπει να προβληματιστεί. Αν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων είναι η μεγάλη δοκιμή του Μουντιάλ που θα διοργανωθεί στις ΗΠΑ του χρόνου, η δοκιμή δεν δίνει το καλύτερο διοργανωτικό αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρξουν νέες συμφωνίες που να αφορούν τα αμιγώς διοργανωτικά: δεν γίνεται του χρόνου ματς εθνικών ομάδων να διακόπτονται για ώρες. Ολα τα άλλα μοιάζουν υπό έλεγχο – αυτό όμως όχι.

FIFA

Οπως και να ‘χει, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Τζιάνι Ινφαντίνο είναι αισιόδοξος. Οταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η FIFA αν προκριθεί το Ισραήλ και βρει τους Ιρανούς στο Μουντιάλ, είπε πως ο αγώνας θα είναι ιστορικός και θα έχει ενδιαφέρον. Και στην ερώτηση για το αν έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο ο Ντόναλτ Τραμπ να μη δώσει βίζες στους Ιρανούς για να βρεθούν στις ΗΠΑ, ο Ινφαντίνο απάντησε πως παιχνίδια της διοργάνωσης θα φιλοξενήσουν και το Μεξικό και ο Καναδάς. Αν ο Τραμπ δεν έχει επιτεθεί στον Καναδά για να τον προσαρτήσει, όπως έλεγε μέχρι πρότινος, ο Καναδάς θα είναι για τους Ιρανούς αληθινό καταφύγιο. Τόσο, που προβλέπω πως από όσους εκεί θα πάνε, λίγοι θα γυρίσουν…