Δημοψήφισμα 2015: Οι πρωταγωνιστές 10 χρόνια μετά

Οι πολιτικές παρενέργειες που ακολούθησαν το αποτέλεσμα αλλά και την τελική συμφωνία με τους δανειστές που εμπεριείχε όρους δυσμενέστερους από αυτούς που απορρίφθηκαν στο δημοψήφισμα οδήγησαν σε ένα νέο πολιτικό τοπίο.

Στις 28 Ιουνίου του 2015, η Βουλή ενέκρινε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανοίγοντας το δρόμο για τις κάλπες που στήθηκαν στις 5 Ιουλίου. Υπέρ, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή. Κατά, Η ΝΔ, το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ τάχθηκε, συνολικά, κατά. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε το 62,15 %. Το «Όχι» θριάμβευσε με 61,31 % και το «Ναι» έλαβε 38,69 %.

Ο Τσίπρας και οι άλλοι

Οι πολιτικές παρενέργειες που ακολούθησαν το αποτέλεσμα αλλά και την τελική συμφωνία με τους δανειστές που εμπεριείχε όρους δυσμενέστερους από αυτούς που απορρίφθηκαν στο δημοψήφισμα οδήγησαν σε ένα νέο πολιτικό τοπίο. Ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ του δημοψηφίσματος παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την μεγάλη ήττα του «ΝΑΙ».

Ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρεί από τα γραφεία της ΝΔ μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από την αρχηγία του κόμματος. (Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ούτε ο ίδιος, ούτε και οι πρώην Πρωθυπουργοί (Σημίτης, Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου) μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην επερχόμενη απόλυτη κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα.

Στην πλευρά των νικητών, την επομένη του δημοψηφίσματος παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ήταν το πρώτο βήμα της νέας πορείας προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ήθελε το δημοψήφισμα. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψε το μνημόνιο που θα καταργούσε με ένα άρθρο και ένα νόμο, η στάση του δημιούργησε τον διεθνή όρο «kolotoumba», η δεδηλωμένη της κυβέρνησής του χάθηκε καθώς 40 βουλευτές του κόμματος του δεν ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική ομάδα.

Το τρίτο μνημόνιο που πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού, δεν επηρέασε, όσο θα περίμεναν πολλοί, τον Αλέξη Τσίπρα. Το άστρο του εξακολουθούσε να λάμπει. Ο κ. Τσίπρας, οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, βγήκε νικητής από τις κάλπες και σχημάτισε με τον Πάνο Καμμένο, τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το σκηνικό 10 χρόνια μετά

Δέκα χρόνια μετά η χώρα φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της εκείνες τις διχαστικές εβδομάδες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Η πολιτική γεωγραφία έχει αλλάξει. Τα κόμματα και οι πολιτικοί πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, από την ελληνική πλευρά του δράματος, είτε εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη, είτε έχουν μια μάλλον περιθωριακή θέση, είτε προσδοκούν την πολιτική τους επιστροφή.

Δύο από τα κόμματα που στήριξαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν υπάρχουν πλέον. Οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου έχουν διαλυθεί και η ηγεσία της «Χρυσής Αυγής», της εγκληματικής οργάνωσης που υποδυόταν το πολιτικό κόμμα, είναι στη φυλακή. Ο Βαρουφάκης και το κόμμα του είναι στα όρια της εισόδου στη Βουλή, μια νέα αποτυχία θα τους καταστήσει σφραγίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα κόμμα που δεν έχει προοπτική επανόδου στην εξουσία και δείχνει να επιστρέφει στα γενέθλια του ποσοστά.

Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα το πολιτικό σκηνικό καθορίζεται από την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που πάντως δείχνει να δοκιμάζεται από το βάρος της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει βασικά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια, αλλά και από το βάρος σκανδάλων, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ που συνοδεύεται από σενάρια και σενάρια για το ποιες εξελίξεις μας επιφυλάσσει το τέλος αυτή της μέρας.

Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται στην αδυναμία των πολιτικών του αντιπάλων. Οφείλεται και στο ότι δείχνει να κρατά, παρά τις ενστάσεις από τα έργα και τις ημέρες της σημερινής διακυβέρνησης, η συμμαχία με ένα κομμάτι του κέντρου, με καθαρά φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό που είχε ως προτεραιότητα να φύγει από την εξουσία ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.

Η προσδοκία μιας επιστροφής

Ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε από την εξουσία. Το 32% που πέτυχε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2019, ένα μήνα μετά το καταστροφικό 23,75 των Ευρωεκλογών που τον έφερε σε απόσταση 10 μονάδων από τη ΝΔ ήταν η τελευταία αναλαμπή του. Η θητεία του στην αντιπολίτευση αποδοκιμάστηκε και οδήγησε στο 20,7 των εκλογών του Μαΐου του 2023 και στο 17,83 του Ιουνίου του 2023. Η παραίτηση του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονόδρομος.

Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα ο απόλυτος πρωταγωνιστής του εμφανίζεται έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή, με δικό του κόμμα. Η απόφαση έχει ληφθεί και τα ρεπορτάζ διαφωνούν μόνο ως προς τη χρονική στιγμή που ο πρώην Πρωθυπουργός θα εκδηλώσει την κίνηση επιστροφής του. Θα μπορέσει δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα να διεκδικήσει ξανά το ρόλο του ανθρώπου που είναι σε θέση να αναδιατάξει και πάλι το πολιτικό σκηνικό;

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι αντικρουόμενες. Υπάρχει αυτή που εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να επαναφέρει την κεντροαριστερά σε τροχιά εξουσίας. Υπάρχει και η άλλη που θεωρεί ότι δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο να το κάνει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, καθώς είναι νωπές ακόμη οι μνήμες μιας διακυβέρνησης που τον Ιούλιο του 2015 έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την ΕΕ και το ευρώ.

The post Δημοψήφισμα 2015: Οι πρωταγωνιστές 10 χρόνια μετά appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.