
Στα χρόνια μετά τα Μνημόνια, τον Covid και την ακρίβεια, οι διακοπές έχουν γίνει για πολλούς… πολυτέλεια και πλέον οι άνθρωποι «κυνηγούν» εναλλακτικές και πιο προσβάσιμες καλοκαιρινές επιλογές. Σε αυτό το φόντο, πολλοί – κυρίως οι νεότεροι, αλλά όχι μόνο – έχουν γυρίσει την πλάτη σε χώρους διαμονής όπως ξενοδοχεία και καταλύματα και έχουν στρέψει την προσοχή τους στο κάμπινγκ, ελεύθερο και οργανωμένο.
Απόδειξη τα 2,2 εκατομμύρια των διανυκτερεύσεων σε οργανωμένα κάμπινγκ το 2024, αριθμός που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και είναι αυξημένος κατά 2,3% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος.
Η Αργυρώ Γιαννακού, υπεύθυνη του Kastanis Camping στην Αμοργό, και ο Χρήστος Θεμιστοκλής, ιδιόκτητης του Milos Camping στην Εύβοια, μιλούν στα «ΝΕΑ» για τον εναλλακτικό τουρισμό του κάμπινγκ, το κόστος και τις παροχές του.
Στο Milos Camping η τάση είναι πιο παραδοσιακή, καθώς τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με σκοπό να βρουν γαλήνη μέσα από τη φύση. «Εμείς ευνοούμαστε κυριότερα από τον ελληνικό τουρισμό, λόγω της μικρής απόστασης που έχουμε από την πρωτεύουσα. Το δικό μας κάμπινγκ έχει κάποιους μήνες όπως τον Απρίλιο και τον Μάιο στους οποίους υπάρχει μεγάλη προσέλευση με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οσοι έρχονται με αυτοκινούμενα συνήθως είναι συνταξιούχοι άνω των 60 οι οποίοι προτιμούν αυτή την περίοδο γιατί δεν έχει πολλούς τουρίστες και πολλή ζέστη. Κάποιοι από αυτούς παραμένουν όλο τον χρόνο στον χώρο μας. Αυτό ξεκίνησε το 1993 όταν άνοιξε το κάμπινγκ και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Κάθε χρόνο ανοίγουμε στις 15 Απριλίου και από την πρώτη στιγμή τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά. Οι περισσότεροι ζητάνε κρατήσεις για τις αρχές και τα μέσα Αυγούστου με κορύφωση τον Δεκαπενταύγουστο. Την περίοδο εκείνη ξεχειλίζει το κάμπινγκ από κόσμο», λέει ο Χρήστος.
Από την πλευρά της, η Αργυρώ εξηγεί πως στο νησί της Αμοργού υπάρχουν τρία κάμπινγκ τα οποία τη θερινή σεζόν… πλημυρίζουν από κόσμο. «Από τον Covid και μετά, η προσέλευση στα κάμπινγκ της Αμοργού αυξήθηκε, αλλά άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι πηγαίνουν διακοπές. Πλέον όλοι προσπαθούν να οργανώσουν τις διακοπές τους μήνες πριν ώστε να είναι σίγουροι ότι θα έχουν ένα ξέγνοιαστο και χαλαρό καλοκαίρι. Το κάμπινγκ, λόγω της ακρίβειας, προσφέρεται ως μια εναλλακτική λύση, ειδικά επειδή έχουν αυξηθεί τα ακτοπλοϊκά και έτσι δεν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια για δωμάτιο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κρατήσεις κυριότερα από νέους ανθρώπους μεταξύ 20 και 30 ετών. Από το 2012, στην Αμοργό, έχει απαγορευτεί πλήρως το ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά δεν μας επηρεάζει γιατί άλλο κοινό έχει το ελεύθερο κάμπινγκ και άλλο το οργανωμένο».
Προσαρμογή στα νέα δεδομένα
Ενώ προορισμοί όπως οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα δεν σταμάτησαν να είναι γεμάτοι από κόσμο, η Εύβοια και άλλες περιοχές οι οποίες δεν είναι τόσο τουριστικές δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια, όπως εξηγεί ο Χρήστος. «Η χειρότερη περίοδός μας ήταν επί Covid που ήμασταν κλειστοί, αλλά εξίσου δύσκολη ήταν και η περίοδος της κρίσης κατά την οποία επηρεάστηκε συνολικά ο κλάδος του τουρισμού. Πλέον λόγω και της ακρίβειας θεωρώ ότι υπάρχει μια αύξηση στο κάμπινγκ την τελευταία περίοδο καθώς έχουν φουσκώσει οι τιμές των δωματίων και το κάμπινγκ είναι μια εναλλακτική και φτηνή λύση, η οποία απευθύνεται σε όλους. Προφανώς με το κάμπινγκ θα κάνεις κάποιες εκπτώσεις στις ανέσεις σου, αλλά όποιος γνωρίζει έστω και λίγο αυτή την κουλτούρα διακοπών θα περάσει καλά».
Για την περίπτωση του κάμπινγκ στην Αμοργό, η χρονιά του Covid άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας ριζικά. «Μετά τον Covid βάλαμε θέσεις για το κάμπινγκ καθώς οι άνθρωποι, πλέον, δεν ρισκάρουν τις διακοπές τους. Υπάρχει ο κόσμος που είναι λάτρης του κάμπινγκ και ο κόσμος που πάει λόγω οικονομικής ασθένειας. Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων δεν μπορεί να συνηθίσει εύκολα στη νοοτροπία του κάμπινγκ και πολλές φορές περιμένει ότι θα της παρέχονται οι ίδιες ανέσεις που θα έβρισκε σε ένα ξενοδοχείο», εξηγεί η Αργυρώ. Και στις δύο περιπτώσεις, τα κάμπινγκ είδαν αύξηση κυριότερα από νέους ανθρώπους οι οποίοι υιοθέτησαν αυτή τη μορφή διακοπών, με τον Χρήστο να τονίζει πως φαίνεται στη νέα γενιά να αρέσει καθώς έρχονται σε επαφή με τη φύση, κάτι που σπανίζει στην καθημερινότητα των νέων.