Διπλό τουρκικό παιχνίδι με Eurofighter και F-35

Αν επιβεβαιωθούν τα τουρκικά δημοσιεύματα, όπως εκείνο της «Milliyet», σύμφωνα με το οποίο πολύ σύντομα η Αγκυρα θα πάρει τα πρώτα έξι από τα τελικά συνολικά 40 F-35 που θέλει, συν 40 F-16 Viper και άλλα 40 Eurofighter, με στόχο να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα και –όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα – να περιοριστούν οι απώλειες σε μια πιθανή αερομαχία, τότε θα είναι η απόλυτη επιβράβευση της ισορροπίας σε δύο βάρκες που τηρεί η Τουρκία απέναντι σε Δύση και Ρωσία.

Ο προβληματισμός στην Αθήνα αυξήθηκε από την τοποθέτηση του αμερικανού πρεσβευτή στην Τουρκία και του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τομ Μπαράκ, ανέφερε ότι η Τουρκία πληρώνει για τα F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους, προσθέτοντας ότι το ζήτημα των F-35 συζητείται εδώ και πολύ καιρό, και είπε ότι τα δύο μέρη θέλουν να «αφήσουν αυτό το ζήτημα πίσω». Κατά τον Μπαράκ, ο Τραμπ και ο Ερντογάν «θα πουν στους υπουργούς Εξωτερικών, Ρούμπιο και Φιντάν: “Τελειώστε αυτό, βρείτε έναν τρόπο”. Το Κογκρέσο θα υποστηρίξει ένα λογικό αποτέλεσμα». Επομένως, κατέληξε, «πιστεύω ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί μια λύση μέχρι το τέλος του έτους».

Το ευνοϊκό για την Ελλάδα χρονοδιάγραμμα

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και ψυχραιμία αυτές τις πληροφορίες, τονίζοντας πως τα έξι F-35 μόνο με παρέμβαση Τραμπ μπορεί να φτάσουν στην Τουρκία. Ως προς τα υπόλοιπα F-35, η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει να αδειάσει η γραμμή παραγωγής γύρω στο 2032 για να παραλάβει τα 40 που θέλει. Η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί το μόνο ευνοϊκό αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι θα έχει παραλάβει τα δικά της 20 F-35, η παραγωγή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει το 2027. Ορισμένες πηγές δε στην Αθήνα τονίζουν πως ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί επί του ζητήματος το ισραηλινό λόμπι, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν θέλει F-35 να φτάσουν στην Αγκυρα.

Τουρκικές πηγές πάντως θεωρούν πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους μπορεί τα έξι F-35 που είχαν κατασκευαστεί πριν από τις αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία τελικά να αποδοθούν σε αυτήν παρά το γεγονός πως τώρα έχουν περάσει στην αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Λύση για το χάσμα από τα ελληνικά Rafale

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως και το ζήτημα των Eurofighter με πυραύλους Meteor προχωρά με γοργούς ρυθμούς, καθώς ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, εξήρε τον καθοριστικό περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας. «Σε αυτούς τους 12 μήνες της θητείας μου δεν υπήρξε ούτε ένας μήνας που να μην έχω συναντηθεί ή μιλήσει, συχνά περισσότερες από μία φορές, με τον υπουργό Χακάν Φιντάν» δήλωσε, τονίζοντας τη δύναμη και τη συχνότητα της συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας. Σύμφωνα με τούρκους αναλυτές η Αγκυρα θέλει τα Eurofighter προκειμένου να καλύψει το τεχνολογικό χάσμα με τα ελληνικά Rafale μέχρι να αρχίσει να εντάσσει το εγχώριο μαχητικό 5ης γενιάς στελθ ΚΑΑΝ, για το οποίο υπάρχει ήδη παραγγελία 48 μαχητικών από την Ινδονησία, προτού καλά καλά ολοκληρωθούν οι δοκιμές στα πρωτότυπα.