
Ολόκληρη συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε χθες από κυβερνητικά στελέχη για να γίνει ο απολογισμός της απόδοσης των μέτρων για τον περιορισμό της βίας στα γήπεδα – αυτών των μέτρων που πάρθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο. Εδωσαν το «παρών» σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, που χαρακτηρίστηκε «απολογιστική», ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Οπως διαβάζει κανείς σε σχετικό κομμάτι του ΑΠΕ, τα μέλη της κυβέρνησης «εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο». Πάντα μου αρέσει υπουργοί μιας κυβέρνησης να κάνουν συνεντεύξεις και να δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο λέγοντας «πόσο καλά τα κάναμε». Κυρίως γιατί το πράγμα μού θυμίζει μια παλιά ιστορία με τον Νίκο Αλέφαντο – καλή του ώρα.
Νικόλας
Κάποτε ο Νικόλας έδινε μια συνέντευξη λέγοντας πόσο σπουδαία δουλειά έκανε στον Πανιώνιο, στον Ηρακλή, στον ΟΦΗ κ.λπ. Ο δημοσιογράφος τού είπε πως δεν είναι και πολύ πρέπον να μιλάει κολακευτικά ο ίδιος για τον εαυτό του και ότι αυτά τα καλά λόγια θα έπρεπε για αυτόν να τα λένε οι άλλοι. «Κανένας δεν λέει καλά λόγια για κανέναν στο ελληνικό ποδόσφαιρό» είπε ο Αλέ. Και πρόσθεσε: «Αφού δεν πρόκειται να τα πουν τα καλά λόγια ποτέ οι άλλοι, θα τα πω εγώ για τον εαυτό μου για να μην πάνε χαμένα»…
Μεταξύ
Στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών, μεταξύ πολλών που ακούστηκαν, ξεχώρισα την επισήμανση του Σκέρτσου για το γεγονός ότι χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης πληρώθηκαν του κόσμου τα πρόστιμα από τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ. Οπως ανέφερε ο Σκέρτσος, «στο διάστημα εφαρμογής των νέων μέτρων έχουν διεξαχθεί 1.027 αγώνες σε Super League, Κύπελλο Ελλάδος και Basket League και έχουν επιβληθεί από τη ΔΕΑΒ πρόστιμα συνολικού ύψους 1,374 εκατ. ευρώ». Τι ωραία! Αν μάλιστα αγριέψουν λίγο τα πράγματα στα γήπεδα (πράγμα που μια κυβέρνηση που χαίρεται για πρόστιμα δεν πρέπει να τη δυσαρεστήσει…) δεν αποκλείεται χάρη στις «καμπάνες» της ΔΕΑΒ να πληρώσουμε και τα πρόστιμα που έχει δεχτεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί αντιμετωπίζοντας τη βία στα γήπεδα η κυβέρνηση δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ…
Θυμήθηκα
Μιλώντας για κυβερνητικούς παράγοντες θυμήθηκα κάτι που ήθελα να γράψω τις προάλλες και το ξέχασα. Τη Δευτέρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για τον στοιχηματικό εθισμό των ποδοσφαιριστών: το θέμα είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Η ημερίδα της παρουσίασης διοργανώθηκε στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος Football Players’ Betting Addiction, για το οποίο συνεργάστηκαν η ΕΠΟ και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Πορτογαλίας, με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε αυτή την ημερίδα έδωσε το «παρών» και ο Γιώργος Μαυρωτάς, γενικός γραμματέας Αθλητισμού και ομολογώ σ’ εμένα αρκετά συμπαθής. Βέβαια περίμενα να μας πει σε ποιον κάλαθο των αχρήστων έχουν καταλήξει εκείνες οι έρευνες της εταιρείας ελέγχου της ΓΓΑ με τον τίτλο Επιτροπή Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ): υποτίθεται πως ο φορέας αυτός θα ασχολούνταν με πράγματα όπως ο παράνομος στοιχηματισμός, η χειραγώγηση παιχνιδιών και άλλα ανάλογα. Και η αλήθεια είναι ότι ασχολήθηκε. Για τα μάτια του κόσμου…
Δράση
Στις 2 Οκτωβρίου του 2022 η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει την ΕΠΑΘΛΑ και τη δράση της λέγοντας πως «στους 18 μήνες της δραστηριότητάς της (από τον Ιανουάριο 2021 που ιδρύθηκε έως και τον Σεπτέμβριο του 2022) η ΕΠΑΘΛΑ έχει διαχειριστεί 69 αναφορές εκ των οποίων οι 22 έχουν προωθηθεί για περαιτέρω διερεύνηση, πειθαρχική ή/και ποινική». Λίγο καιρό αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου του 2024, στο πλαίσιο της ετήσιας ημερίδας της ΕΠΑΘΛΑ που είχε γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, πάλι ο Μαυρωτάς είχε κάνει γνωστό πως με βάση μια έρευνα «το 19% των αθλητών είχε δηλώσει ότι έχει συμμετάσχει σε αγώνα που θεωρήθηκε “στημένος”, ενώ ένα επιπλέον 3% ανέφερε ότι είχε δεχθεί προσέγγιση για συμμετοχή σε χειραγώγηση παιχνιδιού τα τελευταία τρία χρόνια». Ουδεμία φυσικά συνέχεια είχε κι αυτή η αποκάλυψη.
Κουκούλωμα
Δεν ρίχνω φυσικά την παραμικρή ευθύνη στον συμπαθέστατο γενικό γραμματέα Αθλητισμού για αυτού του είδους τα κουκουλώματα. Δεν κυβερνά ο Μαυρωτάς τη χώρα, δεν είναι δική του απόφαση ο στρουθοκαμηλισμός της κυβέρνησης. Αλλά όλα αυτά (δηλαδή οι αυτάρεσκες συνεντεύξεις Τύπου από τη μια και οι αόρατες δράσεις από την άλλη) δείχνουν απλά με ποια λογική η συγκεκριμένη κυβέρνηση πορεύεται. Αν μπορεί να υποχρεώσει τους άλλους να κάνουν κάτι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πρόβλημα και όταν πρέπει η ίδια να κάνει κάτι: απλά δεν κάνει απολύτως τίποτα πέρα από διαπιστώσεις!
Καμαρώνουν
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μοιάζει ωραίο να βρίσκονται διάφοροι υπουργοί και να καμαρώνουν γιατί καλυτέρευσαν οι συνθήκες στα γήπεδα: όντως αυτό έχει συμβεί. Αλλά έχει συμβεί γιατί ΠΑΕ και ΚΑΕ πλήρωσαν του κόσμου τα χρήματα για κάμερες, τουρνικέ που δέχονται ηλεκτρονικά εισιτήρια, σεκιούριτι κτλ. κτλ. Σε τομείς όπως τα χειραγωγημένα παιχνίδια δεν έχω δει πέρα από διαπιστώσεις η κυβέρνηση να κάνει το παραμικρό. Διότι για αυτά πρέπει να δράσει η ίδια σοβαρά. Κι όχι να φτιάξει μια ΔΕΑΒ που να ρίχνει πρόστιμα…
Αυστηρά
Θα πει κάποιος πού τις θυμήθηκα τις παλιές ιστορίες για τα χειραγωγημένα ματς. Πέρα από την ημερίδα της ΕΠΟ, μου τα έχει θυμίσει αυτά η είδηση ότι επικεφαλής της έρευνας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου την οποία εμείς οι αθλητικογράφοι τη γνωρίσαμε στις αρχές του 2010 ως υπεύθυνη μιας έρευνας για χειραγωγημένα ματς. Και τότε, όπως και τώρα, είχαν χρησιμοποιηθεί οι κοριοί και οι υπερκοριοί της ΕΥΠ και τότε όπως και τώρα κυκλοφορούσαν στις εφημερίδες, τα site και τα κανάλια συζητήσεις που είχαν καταγραφεί – κι όχι παράνομα. Η Παπανδρέου, την οποία είχα γνωρίσει, ισχυριζόταν τότε ότι είχε κάνει πολύ καλή δουλειά: το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις εκτιμήσεις της. Οσοι τότε τελικά καταδικάστηκαν ήταν πολύ λιγότεροι από όσους διασύρθηκαν. Η ίδια έλεγε τότε ότι η έρευνα πήρε κακό δρόμο όταν έφυγε από την ίδια, αλλά ανακριτές που την ανέλαβαν ισχυρίζονταν ότι από τη μεριά της υπήρχε αρκετή διάθεση για τιμωρίες, αλλά λίγη τεκμηρίωση. Ελπίζω αυτή τη φορά η έρευνα της εν λόγω εισαγγελέως να είναι αυστηρά τεκμηριωμένη.