
Έφτασε, η ώρα του φορο-ελέγχου σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι αμφισβήτησαν το 2024 το τεκμαρτό εισόδημα. Η ΑΑΔΕ, δρομολογεί «ραβασάκια» για εξονυχιστικό έλεγχο ενώ από το φθινόπωρο το «μικροσκόπιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα στραφεί και σε όσους θα έχουν δηλώσει στη φετινή φορολογική τους δήλωση ότι δεν συμφωνούν με το φόρο και το τεκμαρτό εισόδημα.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα κάνουν φύλλο και φτερό εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία των επαγγελματιών που επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο του ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό εισόδημα. Το επιχειρησιακό σχέδιο της Αρχής προβλέπει την ολοκλήρωση τουλάχιστον 1.000 στοχευμένων ελέγχων μέσα στο 2025 για τα έτη 2024-2025 σε ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και των προσώπων του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Το 2024, μόλις 1.037 επαγγελματίες υπέβαλαν αίτημα ελέγχου ενώ όσοι προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών για να βρουν το δίκιο τους είδαν τις προσφυγές τους να απορρίπτονται. Όποιος δηλώνει ότι αμφισβητεί το τεκμαρτό σύστημα, περνά από εξονυχιστικό έλεγχο, με διασταυρώσεις που μπορεί να πάνε πίσω μέχρι και πέντε χρόνια.
Οι έλεγχοι
Ο φορολογικός έλεγχος δεν θα περιοριστεί μόνο στην επαγγελματική δραστηριότητα του επαγγελματία όπως τιμολόγια, δαπάνες, τηρούμενα βιβλία και τα δεδομένα των myDATA, αλλά θα επεκταθεί σε τραπεζικές καταθέσεις, θυρίδες (εφόσον υπάρχουν), κρυπτονομίσματα σε όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία ακόμη και σε δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο μέχρι και στα έξοδα για ταξίδια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Στο «μάτι» των ελεγκτών θα βρεθούν και τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και τέκνων.
Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι
Οι επαγγελματίες που διαφωνούν με το φόρο που καλούνται να πληρώσουν φέτος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και ζητήσουν φορολογικό έλεγχο θα πρέπει:
1. Να έχουν συμπληρώσει εμπρόθεσμα στη φορολογική τους δήλωση τους κωδικούς 443-444 ζητώντας έλεγχο.
2. Έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2025 να υποβάλουν στην πλατφόρμα myBusinessSupport ειδικό ερωτηματολόγιο 20 ερωτήσεων. Για τα μέλη νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία, η προθεσμία παρατείνεται έως 29 Σεπτεμβρίου 2025.
Η μη υποβολή του ερωτηματολογίου εντός προθεσμίας συνεπάγεται αυτόματη απώλεια του δικαιώματος αμφισβήτησης.
Το ερωτηματολόγιο
Στην πλατφόρμα θα πρέπει οι επαγγελματίες θα πρέπει να δώσουν στοιχεία για:
– Τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς ή επαγγελματικούς)
– Επενδύσεις/συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό
– Αν μισθώνουν τραπεζική θυρίδα
– Επενδύσεις σε έργα τέχνης, τιμαλφή, συλλογές
– Αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη
– Διαθέσιμα μετρητά
– Διαθέσιμα κρυπτονομίσματα
– Αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία καθώς και δαπάνες και ρεύμα και νερό
– Λογαριασμούς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
– Χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες
– Ασφάλιση αυτοκινήτων και δίτροχων
– Ασφαλιστικό πρόγραμμα ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου κλπ
– Ασφαλιστικά συμβόλαια κατοικιών
– Δαπάνες σε σχολεία, φροντιστήρια, αθλοπαιδιές, διατροφή
– Ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Ο έλεγχος
Εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος επιλέξει τη διενέργεια ελέγχου, ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης:
α) Να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και
β) να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.
Ο έλεγχος διενεργείται εντός δώδεκα μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.