Ελληνικό αίτημα για €1,2 δισ. από τον μηχανισμό SAFE – «Kαρφιά» από Δένδια

Το «κουμπί» για την ένταξη στον μηχανισμό SAFE πατά από σήμερα και επισήμως η Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για κατάθεση πρότασης μέσω της οποίας η χώρα μας θα διεκδικήσει χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM Europe. «Η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας είναι εθνική υπόθεση», επεσήμανε σε σχετική ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως η κυβέρνηση «με σχέδιο, σοβαρότητα και στρατηγική ευθύνη» συνεχίζει να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ και την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιοποιώντας στο έπακρο τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία στήριξης στη διαμόρφωση των οποίων και η ίδια συμμετείχε.

Στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας ενίσχυσης της άμυνας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην περίπτωση της ενεργοποίησης ρήτρας διαφυγής που επιτρέπει τη διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για την πλήρη αξιοποίησή του κατά την υλοποίηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών. Απαριθμώντας τα οφέλη από την ένταξη στον μηχανισμό SAFE, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην επέκταση του εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο εντάσσεται σε έναν ήδη δυναμικό σχεδιασμό στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) και το οποίο πλέον για την περίοδο 2025 – 2036 αυξάνεται στα 30 δισ. ευρώ από τα 28,8 δισ. που είχε ήδη διαμορφωθεί.

Οπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, μέσω της επέκτασης του εξοπλιστικού προγράμματος, η ελληνική αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία ενισχύεται ενώ δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, παραγωγικές συνεργασίες και νέες θέσεις εργασίας, την ώρα που, επιπλέον, αυξάνεται η προστιθέμενη εγχώρια αξία και οδηγείται η χώρα σε μεγαλύτερη εθνική αυτονομία. «Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόμενος πως «αυτό είναι μόνο η αρχή» ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πάγια θέση του – ασκώντας έμμεση κριτική στην ΕΕ – αναφορικά με την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων για κρίσιμα στρατηγικά έργα κοινής ωφέλειας όπως είναι η ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε, μάλιστα, την Ευρώπη να κάνει «ένα άλμα πιο φιλόδοξο και πιο γρήγορο από τη φθορά», υπογραμμίζοντας πως η επένδυση στην εθνική άμυνα ισοδυναμεί με επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα, το μέλλον της Ελλάδας καθώς και σε μια στρατηγικά αυτόνομη και γεωπολιτικά ώριμη Ευρώπη.

«Επιλογή πρώτης γραμμής»

Για το πρόγραμμα SAFE τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κίνηση ως «εθνική υπόθεση» και «στρατηγική επιλογή πρώτης γραμμής» σε μια εποχή αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, οι ετήσιες παραλαβές εξοπλισμού θα ενισχυθούν από 2,3 δισ. ευρώ το 2026 σε περίπου 2,6 δισ. από το 2028 κι έπειτα ενώ, μέσω της ρήτρας διαφυγής η οποία εξασφαλίστηκε, θα εξαιρεθούν εξοπλιστικές δαπάνες 500 εκατ. ευρώ ετησίως από το όριο δαπανών, στη βάση της παραδοχής ότι η άμυνα είναι ένα κοινό, ευρωπαϊκό δημόσιο αγαθό. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη σύμπραξη των ΕΑΣ με την MSM EXPORT (μέλος της σλοβακικής CSG) για τη σύσταση κοινής ανώνυμης εταιρείας στο Λαύριο, κάνοντας λόγο για ένα υπόδειγμα στρατηγικής σύμπραξης στο πρότυπο ανάλογων συμπράξεων που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Ενστάσεις από Δένδια

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά την παρέμβασή του στη Βουλή όπου, σχολιάζοντας το κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο, πρόσθεσε πως «θα ήθελε κάτι περισσότερο», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως δεν είχε ο ίδιος την ευθύνη των σχετικών διαπραγματεύσεων. Οπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, η άντληση δανειακών πόρων από το ταμείο SAFE δεν θα εντάξει νέα εξοπλιστικά προγράμματα στις Ενοπλες Δυνάμεις αλλά θα φέρει εμπροσθοβαρώς την υλοποίηση όσων έχουν ήδη ενταχθεί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αναφερόμενος, εξάλλου, στην τακτική της Τουρκίας, ο υπουργός Αμυνας εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του, μην αποκλείοντας ουσιαστικά μια νέα κρίση, λόγω των αναθεωρητικών διεκδικήσεών της. «Ο καθένας έχει την ευθύνη της θέσης που αναλαμβάνει. Θεωρώ ότι υπάρχει απειλή και το λέω ξεκάθαρα. Θεωρώ ότι επιδεινώνονται τα στοιχεία συμπεριφοράς από την άλλη πλευρά του Αιγαίου… Σας εκφράζω την προσωπική μου αγωνία. Υφίσταται μεγάλη και μεγεθυνόμενη απειλή» τόνισε με έμφαση.