Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ

Το αμερικανικό στρατιωτικό αποτύπωμα στην Ελλάδα είναι ήδη σεβαστό και η ένταξη της Αλεξανδρούπολης σε μια περίοδο γεωπολιτικών αλλαγών και συγκρούσεων έκανε ακόμα πιο απαραίτητη την Αθήνα στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, ενώ πρόσθεσε έναν ακόμα πονοκέφαλο στα αναθεωρητικά σχέδια της Αγκυρας.

Τέσσερις βουλευτές που προέρχονται και από τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, προχώρησαν στην υποβολή τροπολογίας επί του νομοσχεδίου με την επονομασία «Αναφορά Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας», βάσει του οποίου, εάν εγκριθεί, θα ζητείται από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με την εμβάθυνση της σχέσης ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και να εντοπίσει νέες ευκαιρίες για την ενίσχυσή της. Συγκεκριμένα, η έκθεση θα περιλαμβάνει μια περιγραφή των δικαιωμάτων βάσεων που παρέχονται βάσει της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας του 2021, η οποία επιτρέπει στις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, συγκεκριμένα σε ελληνικά νησιά.

Πρόκειται για τους βουλευτές Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τίτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη, ηγέτες της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου.

Με φόντο την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή

Γεγονός είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό λόμπι προσπαθεί να προωθήσει νομοσχέδιο που θα δίνει στις ΗΠΑ βάσεις σε νησιά, ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς κάτι τέτοιο θα στέλνει στο καλάθι των αχρήστων τις όποιες αναφορές της Τουρκίας σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο.

Η προηγούμενη ήταν επί προεδρίας Μπάιντεν και δεν είχε επιτυχία, αλλά τώρα το ελληνοαμερικανικό στρατόπεδο είναι αισιόδοξο καθώς τα αποτελέσματα της Αλεξανδρούπολης έχουν ενθουσιάσει τους αμερικανούς στρατιωτικούς στους σχεδιασμούς τους για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ καθώς η στάση της Μόσχας μόνο ανησυχία προκαλεί στη Συμμαχία.

Το γράφουν χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν τους οι τέσσερις βουλευτές: «Το νομοσχέδιο έρχεται καθώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν αναγκάσει το Πεντάγωνο να αυξήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η δραστηριότητα των βάσεων στην Αλεξανδρούπολη και τον κόλπο της Σούδας υπήρξε βασικός πυλώνας της προβολής ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, παίζοντας ρόλους στην αλυσίδα εφοδιασμού και την υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου ανεφοδιασμού της Ουκρανίας καθώς συνεχίζει να αποκρούει την παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας».

Τα πιθανά νησιά

Οπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένες πηγές πέραν του Ατλαντικού, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς αυτή τη φορά η προσπάθεια έχει εστιάσει κυρίως στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και όχι και στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως την προηγούμενη φορά, κάτι που περιέπλεξε την προσπάθεια με πολλά διαδικαστικά.

Αν και το ελληνοαμερικανικό λόμπι δεν ανοίγει τα χαρτιά του, με δεδομο πως οι ΗΠΑ, αν όλα ευοδωθούν, ελέω Τραμπ, θα ενδιαφερθούν για βάσεις σε νησιά που δεν χρειάζεται να δαπανήσουν σημαντικά κεφάλαια και να είναι με γενική κατεύθυνση κυρίως προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη διαφαινόμενη απειλή από τη Ρωσία, τα εξής νησιά ενδέχεται να πέσουν στο τραπέζι των όποιων διαπραγματεύσεων υπάρξουν, εάν και εφόσον περάσει η τροπολογία.

Μια τέτοια περίπτωση πιθανόν να είναι η Σκύρος, που είχε αναφερθεί και παλαιότερα, αλλά και η Λήμνος, που θα ήταν ταφόπετρα στα περί αποστρατιωτικοποίησης για τους Τούρκους, και αυτό γιατί σε αυτά τα δύο νησιά υπάρχουν ήδη αεροπορικές βάσεις με ικανούς διαδρόμους αποπροσγειώσεων που χρησιμοποιεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Αλλά και η Κάρπαθος, της οποίας τις εγκαταστάσεις αναβαθμίζει από μόνη της η Ελλάδα ως απάντηση στη βάση του Νταλαμάν και έχει αναφερθεί στο παρελθόν, θα μπορούσε να είναι μια επιλογή εφόσον εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, κάτι που θα εξυπηρετούσε και την Αθήνα, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για μια αμερικανική βάση δίπλα στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το τηλεφώνημα Δένδια – Χέγκσεθ

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο χρονικά, καθώς στις 14 Ιουλίου που κατέθεσαν οι τέσσερις βουλευτές την τροπολογία έγινε και η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Pete Hegseth, με τον οποίο, όπως έγραψε σε ανάρτηση ο Δένδιας: «Συζητήσαμε την περαιτέρω εμβάθυνση των στρατηγικών αμυντικών σχέσεων. Στο ανωτέρω πλαίσιο προσκάλεσα τον ομόλογό μου να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα».

Αν μη τι άλλο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ΗΠΑ εκτίμησαν ιδιαίτερα τη συμβολή της Σούδας στον ανεφοδιασμό των Στελθ βομβαρδιστικών Β-2 κατά την επιχείρηση βομβαρδισμού των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.