Προσπάθειες αποφυγής συνεπειών από απόφαση ανοίγματος Λ. Μακαρίου εξέτασε η Επ. Μεταφορών
Στις προσπάθειες αποφυγής οικονομικών ή περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών συνεπειών από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας για το άνοιγμα της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην τροχαία κυκλοφορία επικεντρώθηκε την Πέμπτη το δεύτερο μέρος της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, είπε ότι προγραμματίζεται η διεξαγωγή πολυεπίπεδης μελέτης που θα αποτυπώσει τις επιπτώσεις του υφιστάμενου συστήματος στην ευρύτερη περιοχή αναφορικά με τους ρύπους και το κυκλοφοριακό.
Προσέθεσε πως έχει θέσει ερωτήματα και για το Πάμε Εξπρές, ειδικότερα αναφορικά με την αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των χρηστών του δρομολογίου και κατά πόσο θα συνεχιστεί η δωρεάν παροχή του από το Υπουργείο Μεταφορών δεδομένης της ανάγκης επέκτασής του.
Συμπλήρωσε πως έχει οριστεί συνάντηση με το ΕΤΕΚ σχετικά με τους όρους της μελέτης και η διεξαγωγή νέου εργαστηρίου όπου θα εξεταστούν σε βάθος ορισμένα ζητήματα.
Είπε ακόμη ότι ο Δ. Λευκωσίας θα απαντήσει σε επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με τους προβληματισμούς που έχει εκφράσει και θα θέσει τα δικά του ερωτήματα περί υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία δικτύου τραμ και τα πιθανά πρόστιμα σε περίπτωση μη υλοποίησή του, τονίζοντας ότι ο Δήμος έχει εφαρμόσει όλα τα έργα της πολιτικής του ΣΒΑΚ πλην του τραμ και όσων δεν βρίσκονται στη δικαιοδοσία του, όπως το πάρκο Αγίου Σπυρίδωνα και οι λεωφορειολωρίδες σε κεντρικούς άξονες
«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη Λεωφόρο Μακαρίου αλλά τη γενικότερη εικόνα της Λευκωσίας και τα πρόστιμα από τη μη μείωση των ρύπων. Είναι έτοιμο το κράτος να δεσμεύσει 600 εκ. για τη δημιουργία τραμ σε Λευκωσία και Λεμεσό; Είναι έτοιμο να προχωρήσει εντός τριών ετών με τις λεωφορειολωρίδες και την επέκταση του Πάμε Εξπρές; Αν όχι, πρέπει να το γνωρίζουμε, είναι υποκριτική η ερώτηση για τη Μακαρίου από όσους δεν έχουν λάβει αποφάσεις για πραγματική μείωση των ρύπων και την απάμβλυνση του κυκλοφοριακού στη Λευκωσία», υπογράμμισε.
Σχετικά με την πιθανή επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης διάνοιξης της Μακαρίου, ο κ. Προύντζος είπε ότι έχει ληφθεί απάντηση από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης που παραπέμπει στη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών για αξιολόγηση της πρότασης του δημοτικού συμβουλίου.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, συμφώνησε με τον Δήμαρχο ότι έγιναν αποσπασματικά έργα στο πλαίσιο ΣΒΑΚ, προσθέτοντας πως «συνολικά η Λευκωσία ήταν και παραμένει ο φτωχός συγγενής».
«Το ΣΒΑΚ δεν αφορά μόνο τον παλιό Δήμο Λευκωσίας, η Μακαρίου δεν μπορεί να κρατά τη σημαία της βιωσιμότητας για ολόκληρη τη Λευκωσία», σημείωσε στη συνέχεια και ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή οι Υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Μεταφορών και να απαντήσουν στα ερωτήματα του Δήμου.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, είπε ότι ο σχεδιασμός του 2011 υλοποιήθηκε αποσπασματικά, όπως αποσπασματική, σύμφωνα με το κόμμα, είναι και η απόφαση για διάνοιξη της Λ. Μακαρίου, με ερωτήματα να προκύπτουν, όπως είπε, για τα κίνητρα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
«Η Κυβέρνηση πρέπει να έρθει ενώπιον της Επιτροπής και να πει κατά πόσο θα υλοποιήσουν τον ευρύτερο σχεδιασμό και πότε, αν όχι είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε συζήτηση για το τμήμα της Μακαρίου», τόνισε συμπληρωματικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν άλλα καθοριστικά μέτρα για την αύξηση της εμπορικότητας της περιοχή και όχι η κυκλοφορία.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, στάθηκε στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και ζήτησε και ο ίδιος από την πλευρά του να έρθουν οι αρμόδιοι υπουργοί στην επιτροπή και να απαντήσουν αν θα προχωρήσει το ΣΒΑΚ και να αναληφθεί αναλόγως το πολιτικό κόστος.
«Θέση μας είναι ότι το ΣΒΑΚ πρέπει να προχωρήσει, θα πρέπει να δούμε τον προϋπολογισμό αλλά και τα χρονικά πλαίσια», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης επιβεβαίωσε την ανταλλαγή επιστολής με τον Δ. Λευκωσίας και το αίτημα για συνάντηση με σκοπό την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης χωρίς οικονομικές συνέπειες.
Συμπλήρωσε ότι αν το αίτημα τροποποίησης για το άνοιγμα της Μακαρίου δεν εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών ή αν ανοίξει η Λεωφόρος Μακαρίου χωρίς έγκριση, τότε θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις, ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικό το αποτέλεσμα της μελέτης για την τεκμηρίωση της απόφασης.
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη Διάνοιξη της Μακαρίου είπαν ότι η απόφαση για το άνοιγμα της Λεωφόρου Μακαρίου έχει ληφθεί και μένει η έγκριση της Αστυνομίας, ενώ οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας «Λευκωσία-Πρωτεύουσα Κύπρου» είπαν ότι το 90% των επιχειρηματιών της λεωφόρου Μακαρίου εκτός του τμήματος του κέντρου τάσσονται ευρύτερα κατά της διάνοιξης, προσθέτοντας ότι είναι θεμιτή η αύξηση της προσβασιμότητας σε όσους έχουν προορισμό το κέντρο της πόλης, η ανεξέλεγκτη όμως κυκλοφορία δεν εξυπηρετεί.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι ανεξαρτήτως πεποιθήσεων το κράτος έχει να αντιμετωπίσει μια απόφαση που διαφέρει με αυτή που έλαβε πριν από 8 χρόνια αναφορικά με το ΣΒΑΚ και ζήτησε τον συντονισμό των προσπαθειών όλων των μερών ώστε να αποφευχθούν οι όποιες οικονομικές ή άλλες επιπτώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το άρθρο Ενώπιον της Βουλής η αποφυγή συνεπειών από άνοιγμα Μακαρίου εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.