
Δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ κατέγραψαν οι νέες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Ιούνιο, καταρρίπτοντας αυτό του προηγούμενου μήνα. Οι νέες ρυθμίσεις του Ιουνίου ανήλθαν σε 1.995, από 1.672 τον Μάιο. Αυτές αντιστοιχούν σε συνολικές οφειλές 670,4 εκατ. ευρώ, ενώ τον Μάιο το ύψος των ρυθμισμένων οφειλών διαμορφώθηκε στα 602,7 εκατ. ευρώ.
Τα νέα ρεκόρ δείχνουν σαφώς ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει περάσει πλέον σε επόμενη φάση, μετά τον διπλασιασμό των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων που οδηγούν σε ρύθμιση, τα οποία ισχύουν από την 1η Μαΐου. Παράλληλα, 965 ευάλωτα νοικοκυριά και 155 οφειλέτες ΑμεΑ επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις, ενώ 222 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.
Ωστόσο, τον Ιούνιο δεν συνεχίστηκε με τον ίδιο ενθουσιασμό η έναρξη νέων αιτήσεων υπαγωγής στο εργαλείο, που έσπασε κάθε ρεκόρ τον περασμένο Μάιο με 11.300. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο περίπου 7.600 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη ρύθμιση των χρεών τους. Περισσότερες από τους προηγούμενους μήνες ήταν όμως οι οριστικές υποβολές αιτήσεων υπαγωγής στον εξωδικαστικό, που ανήλθαν σε περίπου 4.750, έναντι 3.450 τον Μάιο και περίπου 3.000 τους προηγούμενους μήνες.
Μέχρι σήμερα, οι συνολικές ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διαμορφώνονται σε 38.567 και αφορούν αρχικές οφειλές συνολικής αξίας 12,7 δισ. ευρώ, με τη μέση οφειλή να ανέρχεται κοντά στα 330.000 ευρώ. Ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να καλυφθεί ώσπου να λυθεί το ζήτημα του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από τα τέλη Μαρτίου, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις και δάνεια, γνωστές και ως servicers, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους χρέη συνολικής αξίας άνω των 78 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 41 δισ. είναι οφειλές νοικοκυριών, τα 27 δισ. αφορούν επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 10 δισ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Τα κουρέματα
Ο εξωδικαστικός έχει φέρει σημαντικές διαγραφές οφειλών, με τα χρέη από καταναλωτικά και τα επιχειρηματικά δάνεια να δέχονται τα μεγαλύτερα κουρέματα, άνω του 30% κατά μέσο όρο. Μάλιστα, μία στις τρεις οφειλές προς τράπεζες και servicers δέχεται κούρεμα άνω του 50% της αρχικής αξίας. Αντίστοιχο είναι όμως και το ποσοστό των οφειλών που δεν κουρεύονται καθόλου. Στις οφειλές από στεγαστικά δάνεια, που αφορούν και το μεγαλύτερο μέρος των χρεών νοικοκυριών, το μέσο κούρεμα υπολογίζεται σε 13%. Κούρεμα 15% δέχονται κατά μέσο όρο οι οφειλέτες του Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις από τράπεζες και servicers, υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο έγιναν αποδεκτές περισσότερες από 8 στις 10 ρυθμίσεις του Ιουνίου (84%). Το μεγαλύτερο ποσοστό εγκρισιμότητας είχε η Intrum (96%), με την doValue να επεξεργάζεται όμως τα περισσότερα αιτήματα υπαγωγής (444) και να δίνει το «πράσινο φως» στο 89% των ρυθμίσεων. Η doValue έχει ολοκληρώσει, άλλωστε, και τις περισσότερες ρυθμίσεις από την αρχή της λειτουργίας του εργαλείου, για οφειλές ύψους 190,9 εκατ. ευρώ.