Επέστρεψε στα προ-μνημονιακά επίπεδα το Χρηματιστήριο

Στα προ της ελληνικής χρεοκοπίας επίπεδα επέστρεψε το Χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα, με το κλείσιμο των 1.918,09 μονάδων της Παρασκευής να αποτελεί το υψηλότερο σημείο, στο οποίο αναρριχάται τα τελευταία 15 και πλέον έτη. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης της αγοράς ενισχύθηκε κατά 2,19% και ο τραπεζικός κατά 2,96%. Ετσι, διευρύνθηκαν τα κέρδη τους από την αρχή του έτους σε 30,51% και 55,14% αντίστοιχα. Η ανοδική αυτή κίνηση σημειώθηκε στον απόηχο της πρότασης από τη Euronext για την εξαγορά της ΕΧΑΕ. Ορισμένοι αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την εξέλιξη και ως προάγγελο για την αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη απόδειξη πως το ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Χρηματιστηριακά γραφεία υπογραμμίζουν από την πλευρά τους την πολύ μεγάλη ζήτηση για όλα τα ελληνικά assets. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας αποτελεί όχι μόνο η εντυπωσιακή άνοδος των μετοχών, αλλά και η υπερκάλυψη των εκδόσεων σε ομόλογα από τις εισηγμένες. Την περασμένη εβδομάδα προσφέρθηκαν στη Eurobank περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ για το νέο της ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, συρρικνώνοντας την απόδοση της έκδοσης. Κατά 3,75 φορές υπερκαλύφθηκε και ο τίτλος της Aegean Airlines, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο κατώτατο μέρος του εύρους που είχε οριστεί.

Την ίδια στιγμή το spread μεταξύ ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στην περιοχή των 75 μονάδων βάσης, που παραπέμπει σε προ μνημονιακά επίπεδα, όταν η πιστωτική αξιολόγηση της χώρας βρισκόταν αρκετά σκαλοπάτια πάνω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σε δημόσια τοποθέτησή του την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε πως «σε πολλά σημεία η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και αυτό αποτυπώνεται πλήρως στους αριθμούς». Οπως είπε, «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 4,8% του ΑΕΠ και το συνολικό πλεόνασμα στο 1,3%. Είμαστε μία από τις έξι χώρες της ΕΕ που έχουν πλεονάσματα. Αναπτυσσόμαστε με ρυθμό 2,3%, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η ανεργία μειώνεται κάθε μήνα. Το ζήτημα της φοροδιαφυγής, που ήταν το κύριο πρόβλημα πριν από 10 χρόνια, σήμερα είναι ένα δημοσιονομικό επίτευγμα».

Κατά τον κ. Πιερρακάκη, «δέκα χρόνια από την επιβολή των capital controls και το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2015, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θετικούς ανέμους για να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις».

Σύμφωνα με αναλυτές, το μόνο μελανό σημείο για την ελληνική οικονομία αποτελεί η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με την Alpha Bank η άνοδος στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους οφείλεται, μεταξύ άλλων, σε παράγοντες όπως οι υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης σε σύγκριση με τους εμπορικούς της εταίρους, αλλά και οι αυξημένες εισαγωγές κεφαλαιουχικού εξοπλισμού στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι οικονομολόγοι της τονίζουν ωστόσο πως ενδεχόμενη άνοδος των τιμών της ενέργειας θα επιβάρυνε περαιτέρω το σχετικό ισοζύγιο και ιδιαίτερα το ισοζύγιο καυσίμων, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή, ανάχωμα στη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων θα αποτελούσε το ανατιμημένο ευρώ έναντι του δολαρίου.