Ερντογάν: Επιμένει για δύο κράτη στην Κύπρο

Τελικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πρωτοτύπησε. Η χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την εισβολή του 1974, ήταν μια γεύση από τα ίδια. Σε κάποιο βαθμό, ήταν κάτι που αναμενόταν, καθώς τα πάντα δείχνουν να έχουν παγώσει ενόψει των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα τον ερχόμενο Οκτώβριο και της αδιαφορίας της Αγκυρας να κάνει το παραμικρό μέχρι τότε. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η άτυπη πολυμερής διάσκεψη στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα είχε καταλήξει σε μια εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη παράταση ως τον Οκτώβρη.

Τι θα μπορούσε να κάνει μετά τον Οκτώβριο ο Ερντογάν; Αν βασιστεί κανείς στα όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος, τότε, προς την ορθή κατεύθυνση, τη συμφωνημένη βάση λύσης ή έστω μια μορφή λύσης συμβατή με το διεθνές δίκαιο, τίποτα απολύτως.

Από την άλλη, αν μιλά κανείς για την επισημοποίηση της διχοτόμησης, όπως έκανε χθες ο τούρκος ηγέτης, τότε σίγουρα, εάν αφεθεί, θα κάνει πολλά. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, είπε χθες, μίλησε με θερμά λόγια για το… όραμα του Ερσίν Τατάρ αλλά και για τον ίδιο και επανέλαβε τα γνωστά: «Θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και να τερματιστεί η αδικία που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό λαό εδώ και δεκαετίες».

Μήνυμα για Τουρκία – ΕΕ

Ως… στοίχημα, πριν από την άφιξη του προέδρου της Τουρκίας, η πρόβλεψη για το τι θα έλεγε θα είχε, σίγουρα, αστείες αποδόσεις. Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επιμείνει νωρίτερα για πολλοστή φορά στο βασικό: λύση δύο κρατών δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Είπε ακόμη ότι ούτε σπιθαμή του εδάφους δεν πρόκειται να παραχωρηθεί στην Τουρκία και έστειλε και ένα μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο. «Η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους», είπε, «αποτρέπει την Τουρκία να πετύχει τους όποιους στρατηγικούς της στόχους, είτε αυτοί αφορούν την ευρωπαϊκή της προοπτική είτε τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει στην περιοχή». Τόνισε δε πως «αυτό το κόστος για την Τουρκία από την κατοχή ενισχύεται συνεχώς και μέσα από τις δικές μας ενέργειες αναβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας», φροντίζοντας όμως να στείλει ακόμα «ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα, η οποία κρατά το “κλειδί” της λύσης του Κυπριακού, ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Μια γκάφα αυτού που διαχειρίζεται τον προσωπικό λογαριασμό του τούρκου προέδρου στο Χ χάρισε, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη μέρα της επετείου, ένα… χαμόγελο στις ελεύθερες περιοχές (και πολλά κρύφια στις κατεχόμενες). Η εικόνα η οποία συνόδευε τις ευχές του Ερντογάν προς την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και τον «λαό» της, μια εικόνα η οποία παρουσίαζε ενόπλους να ανεμίζουν μια τουρκική σημαία πανηγυρίζοντας, δεν ήταν από την εισβολή αλλά από τις δικοινοτικές ταραχές της περιόδου 1963-64. Και δεν επρόκειτο για Τουρκοκύπριους της τρομοκρατικής τους οργάνωσης ΤΜΤ αλλά για Ελληνοκύπριους, οι οποίοι μόλις είχαν καταλάβει φυλάκιό της στον Πενταδάκτυλο κοντά στο μεσαιωνικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα. Η τουρκική σημαία ήταν το λάφυρο! Η ανάρτηση κατέβηκε και έγινε νέα με απολογία του τούρκου προέδρου και νέο λάθος, ότι ήταν «τρομοκράτες της ΕΟΚΑ». Ολοφάνερα δεν ήταν χθες η μέρα του Ερντογάν.