ΕΦΚΑ: Συντάξεις fast track με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Ολες οι καρτέλες ενσήμων των ασφαλισμένων έχουν αρχίσει να ψηφιοποιούνται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την άμεση έκδοση των συντάξεων στο τέλος του 2026. Αυτός είναι ο στόχος του ΕΦΚΑ για να ολοκληρώσει τα έργα που μετατρέπουν 53,4 εκατ. σελίδες με χαρτώο υλικό σε ψηφιακό αρχείο. Ουσιαστικά, πρόκειται για το σύνολο της ασφαλιστικής ιστορίας όλων των ασφαλισμένων – εργαζομένων της χώρας.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ για τη μετατροπή των ενσήμων σε «άυλη ασφάλιση», μέσω της ψηφιοποίησης του έγχαρτου αρχείου όλων των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εκτείνεται έως το τέλος του 2026.

Η ψηφιοποίηση των ενσήμων από το 1980 και μετά θα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλη την ασφαλιστική ιστορία και τις μεταβολές των εργαζομένων για μία 45ετία, καλύπτοντας ουσιαστικά όσους άρχισαν να κολλάνε τα πρώτα τους ένσημα από την ηλικία των 20 ετών.

Επισημαίνεται ότι το όφελος από την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι διπλό, για τους ασφαλισμένους και για τον ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι – εργαζόμενοι – μελλοντικοί συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν σε «πραγματικό χρόνο» το σύνολο του ασφαλιστικού τους βίου. Αυτό σημαίνει ότι θα γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια τις ημέρες ασφάλισης (ένσημα) που έχουν πραγματοποιήσει, έτσι ώστε να μπορούν καλύτερα να προγραμματίσουν την έξοδό τους προς τη σύνταξη, με τους καλύτερους οικονομικούς όρους. Ο ΕΦΚΑ θα γνωρίζει εφεξής ψηφιακά το σύνολο της ασφαλιστικής ιστορίας για όλους τους ασφαλισμένους. Ετσι θα μπορεί να ελέγχει με μεγαλύτερη ταχύτητα εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και να απονέμεται η σύνταξη πιο γρήγορα και πιο σωστά, χωρίς λάθη και παραλείψεις, όπως γίνεται έως τώρα.

Οπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η ψηφιακή επανάσταση στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης είναι ήδη γεγονός: η τεχνητή νοημοσύνη (AI) εφαρμόζεται πλέον ενεργά στη διαδικασία απονομής συντάξεων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και μειώνοντας το γραφειοκρατικό φορτίο που ταλαιπωρούσε χιλιάδες ασφαλισμένους επί χρόνια.

Ψηφιακά δεδομένα

Ο πυρήνας της νέας ψηφιακής διαδικασίας βασίζεται στην αυτόματη αναγνώριση και ανάλυση των ενσήμων των ασφαλισμένων μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Οι καρτέλες, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν αποθηκευμένες σε φυσικό αρχείο ή σκαναρισμένες ως απλές εικόνες, μετατρέπονται σε δομημένα ψηφιακά δεδομένα, που μπορούν να αναγνωριστούν και να διασταυρωθούν άμεσα με άλλα μητρώα. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στον e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) να καταχωρίζει αυτόματα τα χρόνια ασφάλισης, τις εισφορές, αλλά και τις περιόδους παράλληλης ή διακεκομμένης ασφάλισης, ώστε να μην απαιτείται η χειροκίνητη επεξεργασία των αιτήσεων από υπαλλήλους.

Το αποτέλεσμα: ο ασφαλισμένος βλέπει την απόφαση συνταξιοδότησης εντός λίγων ημερών – και σύντομα, ίσως και αυθημερόν.

Το νέο ψηφιακό σύστημα αφορά άμεσα:

  • Οσους υποβάλλουν αίτηση σύνταξης το 2025 και μετά.
  • Οσους έχουν παλαιότερες αιτήσεις σε καθυστέρηση, οι οποίες ψηφιοποιούνται και επανεξετάζονται με τη νέα τεχνολογία.
  • Συνταξιούχους με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, των οποίων οι φάκελοι απαιτούν πολύπλοκη εκκαθάριση.