Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.
«Πιστός στην ιστορική της δέσμευση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», ανέφερε ο κ. Μακρόν.
«Η επείγουσα ανάγκη τώρα είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να διασωθεί ο άμαχος πληθυσμός».
«Η ειρήνη είναι εφικτή. Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Γάζας. Πρέπει επίσης να εγγυηθούμε τον αφοπλισμό της Χαμάς την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση της Γάζας».
«Τέλος, πρέπει επιτέλους να οικοδομήσουμε το κράτος της Παλαιστίνης, να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του και να του επιτρέψουμε να συμμετάσχει στην ασφάλεια όλων στη Μέση Ανατολή, αποδεχόμενοι την αποστρατιωτικοποίησή του και αναγνωρίζοντας πλήρως το Ισραήλ».
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Οι Γάλλοι θέλουν ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Είναι στο χέρι μας, των Γάλλων, μαζί με τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, να δείξουμε ότι αυτό είναι εφικτό».
«Με βάση τις δεσμεύσεις που μου έδωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (Μαχμούντ Αμπάς), του έγραψα, λοιπόν, την αποφασιστικότητά μου να προχωρήσουμε μπροστά».
Η Γαλλία θα συμπροεδρεύσει με τη Σαουδική Αραβία, μιας διεθνούς διάσκεψης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης «λύσης των δύο κρατών», της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.
Η διάσκεψη αυτή, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Εν τω μεταξύ, μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών έχει προγραμματιστεί για τις 28-29 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.
Μέχρι σήμερα, 142 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος.
Θετική στην προοπτική αναγνώρισης έχει εμφανιστεί και η Αυστραλία, «ως μέρος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας» μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών και όχι μόνο μετά το τέλος αυτής, όπως είχε δηλώσει πέρυσι η υπουργός Εξωτερικών, Penny Wong, στον απόηχο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών -που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία- ότι η Παλαιστίνη πληροί τις προϋποθέσεις να έχει καθεστώς πλήρους μέλους στον ΟΗΕ.
Συνολικά 143 χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ της συμμετοχής της Παλαιστίνης με ειδικά δικαιώματα (enhanced partnership), μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Νέα Ζηλανδία.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, να ενωθεί με τη δική του και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, τονίζοντας πως το διάβημα αυτό θα βοηθήσει να «προστατευτεί» η λύση των δυο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
«Μαζί, πρέπει να προστατεύσουμε αυτό που ο (σ.σ. πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου προσπαθεί να καταστρέψει. Η λύση των δυο κρατών είναι η μόνη λύση», σχολίασε ο κ. Σάντσεθ, σφοδρός επικριτής του τρόπου με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας η ισραηλινή κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, καταδίκασε την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης τον προσεχή Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όπως υπογραμμίζει μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με επιβράβευση της τρομοκρατίας.
«Καταδικάζουμε σθεναρά την απόφαση του προέδρου Μακρόν να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, δίπλα στο Τελ Αβίβ, στον απόηχο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου (2023). Μια τέτοια κίνηση επιβραβεύει την τρομοκρατία και ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ακόμη ενός εντολοδόχου του Ιράν, όπως ακριβώς έγινε η Γάζα», ήταν η απάντηση Νετανιάχου σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».
«Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα παλαιστινιακό κράτος θα αποτελούσε ορμητήριο για (σ.σ. επιθέσεις με στόχο) τον αφανισμό του Ισραήλ – όχι για να ζήσει ειρηνικά δίπλα του. Ας είμαστε ξεκάθαροι: οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν ένα κράτος δίπλα στο Ισραήλ, επιδιώκουν ένα κράτος αντί του Ισραήλ».
Η Χαμάς εξήρε την αναγγελία του Γάλλου, βλέποντας «θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό μας και να υποστηριχτεί το νόμιμο δικαίωμά του για αυτοδιάθεση».
Κάλεσε δε «όλες τις χώρες του Κόσμου να μιμηθούν το παράδειγμα της Γαλλίας».
ΠΙΕΣΗ
Η πίεση προς το Ισραήλ έχει ενταθεί από τη διεθνή κοινότητα, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων, όσο και οργανισμών, σε σχέση με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
«Ενώνουμε τις φωνές μας με ένα απλό και επείγον μήνυμα: Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί τώρα», ανέφεραν προ ημερών σε κοινή δήλωσή τους υπουργοί Εξωτερικών -μεταξύ των οποίων της Αυστραλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου επισημαίνοντας ότι τα «δεινά των αμάχων».
Καταδίκαζαν δε «τη σταδιακή παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε νερό και τροφή».
Επίσης, τόνιζαν ότι «οι όμηροι που βάναυσα κρατούνται από τη Χαμάς, από τις 7 Οκτωβρίου 2023, συνεχίζουν να υποφέρουν τρομερά» και καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κράτησή τους και ζητούν «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».
«ΜΑΖΙΚΟΣ ΛΙΜΟΣ»
Την ίδια ώρα, πάνω από 100 ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούσαν, με κοινή ανακοίνωσή τους ότι «καθώς εξαπλώνεται στη Λωρίδα της Γάζας μαζικός λιμός, οι συνάδελφοί μας και οι άνθρωποι στους οποίους παρέχουμε βοήθεια γίνονται ολοένα πιο αδύναμοι».
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορεί τον στρατό του Ισραήλ πως από τα τέλη Μαΐου σκότωσε πάνω από 1.000 ανθρώπους που απλά προσπαθούσαν να βρουν τρόφιμα, στη μεγάλη πλειονότητά τους κοντά σε κέντρα του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), μη κερδοσκοπικού οργανισμού με αδιαφανή χρηματοδότηση, υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Από την άλλη, το Ισραήλ κατηγορεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πως αποπειράται να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα δεινά των αμάχων, ότι κλέβει τρόφιμα και τα πουλάει σε αστυνομικές τιμές, ότι μαχητές του είναι αυτοί που ανοίγουν πυρ εναντίον ανθρώπων που περιμένουν βοήθεια.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) σε ανταπόκρισή του από τη Γάζα ανέφερε ότι ύστερα από 21 μήνες πολέμου, η καταστροφή και οι ζημιές στο 70% των κτηρίων έχουν θάψει το παλαιστινιακό έδαφος κάτω από εκατομμύρια τόνους συντριμμιών και έχουν βυθίσει την περιοχή στο σκοτάδι, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων του ΟΗΕ.
Ο ισραηλινός στρατός «σφυροκοπά» τον θύλακα αυτό των 365 τετρ. χλμ. σε απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπολύθηκε από τη Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023 και προκάλεσε τον θάνατο 1.219 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό του AFP που βασίστηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία και περιλαμβάνει τους ομήρους, νεκρούς ή που έχασαν τη ζωή τους υπό κράτηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ισραηλινή επίθεση των αντιποίνων έχει στοιχίσει στη Γάζα τη ζωή σε 59.219 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Έως τις 4 Απριλίου 2025, ο ισραηλινός στρατός είχε προκαλέσει ζημιές ή καταστρέψει 174.500 κτήρια σε αυτόν τον πυκνοκατοικημένο θύλακα, σύμφωνα με την UNOSAT, την υπηρεσία δορυφορικής ανάλυσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή, 53,5 εκατ. τόνοι ερειπίων δημιουργήθηκαν από τις καταστροφές, δηλαδή 10 φορές το βάρος της πυραμίδας του Χέοπα στη Γκίζα της Αιγύπτου. Αυτό αντιστοιχεί σε 146 κιλά από συντρίμμια ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, τα συντρίμμια που έχουν δημιουργηθεί από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν 18 φορές μεγαλύτερο όγκο από όλα εκείνα που δημιουργήθηκαν από κτήρια που κατέστρεψε το Ισραήλ κατά τα 15 προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με δημοσίευση του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (Unep) στις αρχές Ιουλίου, τα συντρίμμια αυτά θα μπορούσαν να εκθέσουν τον πληθυσμό σε υγειονομικούς κινδύνους. Η υπηρεσία εκτιμά σε 3,7 τόνους την ποσότητα αμιάντου και σε 2,6 τόνους αυτή των τοξικών αποβλήτων από τα ερείπια βιομηχανικών μονάδων.
Τα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές από τις επιδρομές του ισραηλινού στρατού, που έχει κατηγορήσει πολλές φορές τους μαχητές της Χαμάς ότι τα χρησιμοποιούν ως καταφύγια ή επιχειρησιακά κέντρα για να εξαπολύουν επιθέσεις. Ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το έχει μετατρέψει σε «άδειο κέλυφος με τάφους», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Στις 30 Ιουνίου, μόνο τα 18 από τα 36 νοσοκομεία (50%) ήταν «μερικώς» σε λειτουργία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από τα 163 ιδρύματα υγείας, λιγότερο από το 40% (63) ήταν σε θέση να προσφέρουν φροντίδα.
Τα σχολικά κτήρια, που λειτουργούν ως καταφύγια για εκτοπισμένους, κυρίως αυτά στα οποία κυματίζει η γαλάζια σημαία του ΟΗΕ, πληρώνουν εξίσου βαρύ τίμημα, με τον στρατό να κατηγορεί τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί για να κρύψει μαχητές.
Η Unicef μέτρησε στις 4 Απριλίου 501 σχολεία με ζημιές από τα 564 ιδρύματα που είναι καταχωρισμένα, δηλαδή σχεδόν 9 στα 10 σχολεία. Μεταξύ αυτών, τα 95 έχουν υποστεί ζημιές (πιθανώς σοβαρές) και τα 406 έχουν πληγεί άμεσα.
Πριν από τη σύγκρουση, η Λωρίδα της Γάζας τροφοδοτείτο με ηλεκτρικό ρεύμα κατά μέσο όρο 12 ώρες την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha). Αλλά το 2024, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δεν ήταν διαθέσιμο καμία ώρα της ημέρα.
Εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων, ο μοναδικός ηλεκτρικός σταθμός της Λωρίδας της Γάζας έχει πάψει να λειτουργεί από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης και οι γραμμές ηλεκτροδότησης που έρχονται από το Ισραήλ έχουν κοπεί. Αυτές οι δύο πηγές μαζί κάλυπταν το 43% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα το 2022, ενώ το υπόλοιπο έμενε ακάλυπτο.
The post Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.