Η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη δεν περνάει μια εύκολη εβδομάδα. Βρίσκεται αντιμέτωπη με ψήφο δυσπιστίας, εν μέσω αυξανόμενης οργής από τους συμμάχους για τη στάση της στην Πράσινη Συμφωνία
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη μια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – μια ακροδεξιά επίθεση κατά της εξουσίας της, από την οποία αναμένεται να επιβιώσει, έστω και με… μισή υποστήριξη.
Η κεντροδεξιά Γερμανίδα πολιτικός «σύρθηκε» ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο την Δευτέρα, όπου υπερασπίστηκε τον εαυτό της απέναντι στις επιθέσεις τόσο των λαϊκιστών εχθρών της, όσο και των δημοκρατικών συμμάχων της.
Ο ενθουσιασμός για την ηγεσία της φον ντερ Λάιεν είναι συγκρατημένος μεταξύ της ετερόκλητης συμμαχίας των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των φιλοευρωπαίων Φιλελευθέρων, η υποστήριξη των οποίων πέρυσι την βοήθησε να κατακτήσει την κορυφαία θέση για μια δεύτερη πενταετή θητεία.
Αν και δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους δεξιούς λαϊκιστές για να την εκδιώξουν, έχουν όλο και περισσότερο βαρεθεί τις προσπάθειές της να κατευνάσει την ακροδεξιά – ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το κλίμα.
«Ταΐζετε αυτό το θηρίο – Και κάποια στιγμή θα σας φάει»
Τον τελευταίο χρόνο, η ΕΕ κατήργησε βασικά τμήματα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, την οποία η φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε κατά την πρώτη της θητεία ως πρόεδρος, σε μια προσπάθεια απορρύθμισης που σόκαρε τους παρατηρητές με την κλίμακα και την ταχύτητά της.
Η πολιτική ομάδα της φον ντερ Λάιεν, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), συνεργάστηκε με την ακροδεξιά για να υπονομεύσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες που κάποτε υποστήριζε.
Η ειρωνεία της υιοθέτησης των θέσεων της ακροδεξιάς από το ΕΛΚ, για να ζητήσει η ακροδεξιά ψήφο μομφής κατά του ισχυρότερου μέλους του Κόμματος για τη διαφάνεια, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους κεντροαριστερούς νομοθέτες. Την Δευτέρα άφησαν αιχμές κατά της φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς ανανέωσαν τις εκκλήσεις για ένα «cordon sanitaire», ένα τείχος προστασίας γύρω από την ακροδεξιά.
«Ταΐζετε αυτό το θηρίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Bas Eickhout, Ολλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων. «Και κάποια στιγμή, το θηρίο θα σας φάει».
Το δίλημμα για τους φιλικούς προς το περιβάλλον αξιωματούχους της ΕΕ – όπως υποστήριξε η επικεφαλής της Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος, Τερέζα Ριμπέρα, όταν ανακοίνωσε έναν μεσοπρόθεσμο στόχο για το κλίμα με ένα εξόφθαλμο κενό την περασμένη εβδομάδα – είναι ότι ο σημερινός κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που θα υπάρχει στις αρχές του 2024.
Απέναντι στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, η φον ντερ Λάιεν μίλησε για την προσπάθειά της να βρει «ισορροπημένους συμβιβασμούς» σε ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο.
«Η άνοδος των ανελεύθερων και λαϊκιστικών πολιτικών δεν συμβαίνει σε κενό αέρος», υποστήριξε, προσθέτοντας πως «η απάντηση δεν μπορεί ποτέ να είναι να διαμαρτυρηθούμε για το πώς ψήφισαν οι άνθρωποι – πρέπει πάντα να δείχνουμε ότι καταλαβαίνουμε και ότι θα αντιμετωπίσουμε τις εύλογες ανησυχίες τους».
Κλίμα απάθειας
Το τι πραγματικά απασχολεί τους ψηφοφόρους είναι θέμα συζήτησης,, σημειώνει ο βρετανικός Guardian στην ευρωπαϊκή του στήλη. Η δημόσια υποστήριξη για τη δράση για το κλίμα είναι σταθερά υψηλή, υποστηρίζουν οι πράσινες ομάδες, ακόμη και αν τα φιλικά προς το κλίμα κόμματα έχουν πρόσφατα μειώσει τη δημοτικότητά τους.
Η τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι το 85% των πολιτών θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως μείζονα απειλή και πιστεύει πως η δράση για το κλίμα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Όμως, μιλώντας με ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, όπως αυτός που έκαψε την Ευρώπη στα τέλη Ιουνίου, είναι αρκετό για να διαπιστώσει κανείς ένα κλίμα απάθειας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τη ζέστη πολύ καυτή, ανησυχούν ότι θα χειροτερέψει και θεωρούν την κλιματική αλλαγή – τουλάχιστον, εν μέρει – υπεύθυνη. Όμως, τα επίπεδα ανησυχίας τους μειώνονται και η υποστήριξή τους για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050 έχει πέσει κατακόρυφα.
Οι δημοσκόποι σε όλη την Ευρώπη αναφέρουν παραλλαγές αυτής της έντασης, που εξηγούν εν μέρει την πολιτική ώθηση για την αναίρεση των πράσινων κανόνων. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να επιθυμούν φιλόδοξη δράση για το κλίμα, νοιάζονται λιγότερο για το θέμα από ό,τι παλαιότερα και αντιτίθενται ενεργά σε ορισμένες από τις πολιτικές που βρίσκονται στο τραπέζι.
Ο ρόλος της ακροδεξιάς
Ταυτόχρονα, η ακροδεξιά έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην πολιτική για το κλίμα και χρησιμοποιεί την επιθετική αντιπολίτευση στους περιβαλλοντικούς κανόνες ως μέσο για να εκμεταλλευτεί το κύμα δυσαρέσκειας για το αντιδημοφιλές κατεστημένο – αφήνοντας τα κεντροδεξιά κόμματα, που κυβερνούν μεγάλο μέρος της Ευρώπης, σε δύσκολη θέση.
Ενώ η Ευρώπη καιγόταν από την ακραία ζέστη, η Αλίς Βάιντελ της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) μοιράστηκε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αρνητές του κλίματος, που επιτίθενται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και τους Πράσινους.
Στημ Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού υιοθέτησε μια πιο διακριτική προσέγγιση, απαιτώντας μια σημαντική στρατηγική για το κλίμα, μόλις μία εβδομάδα αφότου το κόμμα της πίεσε για μορατόριουμ στα νέα αιολικά και ηλιακά πάρκα.
Η τάση αυτή έχει επίσης απογοητεύσει τις πράσινες ομάδες, που πίστευαν ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική κρίση θα ωθούσε την υποστήριξη για ισχυρότερη δράση ή ότι οι άνθρωποι θα έπαιρναν σοβαρά υπόψη τους την απειλή, μόλις τα ακραία καιρικά φαινόμενα άρχισαν να πλήττουν την Ευρώπη. Καθώς το κλίμα καταρρέει, με τρόπο συχνά θανατηφόρο, παρακολουθούν τους πολιτικούς «στρατηγούς» να αμφιταλαντεύονται για το πώς θα κερδίσουν ευκολότερα τις ψήφους.
Την Τετάρτη, μια ανάλυση διαπίστωσε ότι ο καύσωνας του Ιουνίου σκότωσε 2.300 ανθρώπους σε μόλις 12 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη και η Μαδρίτη. Οι επιδημιολόγοι απέδωσαν τα δύο τρίτα των θανάτων στην άνοδο της θερμοκρασίας, που προκλήθηκε από την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης. «Αθόρυβα καταστροφική», ήταν ο τρόπος με τον οποίο την περιέγραψε ένας επιστήμονας.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν μια ηχηρά καταστροφική βλάβη θα είχε προκαλέσει διαφορετική αντίδραση.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Το άρθρο Η δύσκολη εβδομάδα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Βρίσκεται αντιμέτωπη με ψήφο δυσπιστίας εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.