
Στην πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών διαβατηρίων παγκοσμίως βρέθηκε το ελληνικό για το 2025, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη κατάταξη Henley Passport Index, η οποία αξιολογεί συνολικά 199 διαβατήρια. Βασικό κριτήριο της κατάταξης είναι ο αριθμός των χωρών στις οποίες ένας κάτοχος διαβατηρίου μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να χρειάζεται βίζα. Η Ελλάδα ανέβηκε στη 5η θέση το 2025, από την 6η το 2024 και την 7η τα προηγούμενα χρόνια (2022-2023). Μοιράζεται αυτή τη θέση με τη Νέα Ζηλανδία και την Ελβετία, προσφέροντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 187 από τους 227 προορισμούς παγκοσμίως.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Σιγκαπούρη με δυνατότητα πρόσβασης σε 193 προορισμούς, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση με 190 προορισμούς. Η Ευρώπη παραμένει ισχυρή στην κατάταξη, με χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία να μοιράζονται την τρίτη θέση (189 προορισμοί), και την Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία να καταλαμβάνουν από κοινού την τέταρτη (188 προορισμοί).
Η μακροχρόνια τάση δείχνει παγκόσμια ενίσχυση της ελευθερίας μετακινήσεων και της δύναμης των διαβατηρίων. Ξεχωρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ανέβηκαν 34 θέσεις την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας στην 8η θέση και αποτελώντας τη μοναδική αραβική χώρα στην πρώτη δεκάδα. Η Κίνα έχει επίσης σημειώσει άνοδο 34 θέσεων από το 2015, φτάνοντας στην 60ή θέση, παρότι δεν έχει ακόμη πρόσβαση χωρίς βίζα στη Σένγκεν. Από τον Ιανουάριο του 2025, η Κίνα πρόσθεσε 12 νέες χώρες στη λίστα των προορισμών χωρίς βίζα, μεταξύ των οποίων το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Σαουδική Αραβία, καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού και η Ουρουγουάη.
Η Ινδία σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο τελευταίο εξάμηνο, ανεβαίνοντας οκτώ θέσεις (από την 85η στην 77η), παρά το γεγονός ότι πρόσθεσε μόνο δύο νέους προορισμούς, φτάνοντας συνολικά τις 59 χώρες. Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση για το 2025, προσθέτοντας τέσσερις νέους προορισμούς και φτάνοντας τις 91 χώρες, ανεβαίνοντας στην 54η θέση.
Παρά τις ανόδους αρκετών χωρών, κάποιες παραδοσιακά ισχυρές έπεσαν στην κατάταξη. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Βενεζουέλα (15 θέσεις κάτω, από την 30ή στην 45η), ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (πτώση 8 θέσεων), το Βανουάτου, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.