Η επόμενη μέρα στις Αφεντυλές Σελίνου Χανίων μετά την φωτιά – Τοπίο ολικής καταστροφής

Σκηνές απόλυτης καταστροφής κυριαρχούν σήμερα, Κυριακή 27 Ιουλίου, στο χωριό Αφεντυλές στην επαρχία Σελίνου Χανίων, μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο και σάρωσε την περιοχή, αφήνοντας πίσω της μόνο καμένη γη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, «η εικόνα που επικρατεί στις Αφεντυλές είναι σοκαριστική». Εκτάσεις που μέχρι και την προηγούμενη ημέρα έσφυζαν από πράσινο, φιλοξενούσαν πρόβατα και μελίσσια, έχουν πλέον μεταμορφωθεί σε απέραντη στάχτη. Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους προσπαθώντας, με απόγνωση, να εντοπίσουν ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους.

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η μαρτυρία ενός ντόπιου κτηνοτρόφου, ο οποίος μαζί με τον γιο του προσπαθούν να εντοπίσουν τα 150 πρόβατά τους, «κρατώντας κιάλια στα χέρια και ανεβαίνοντας σε υψώματα για να εντοπίσουν σημάδια ζωής». Κάποια από τα ζώα έχουν εντοπιστεί απανθρακωμένα. Παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες λιγοστεύουν, «οι κάτοικοι συνεχίζουν να αναζητούν ό,τι σώθηκε».

Οι μελισσοκόμοι, που κατά τη διάρκεια της φωτιάς δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τις κυψέλες τους λόγω της σφοδρότητας των φλογών, σήμερα δηλώνουν με ανακούφιση ότι δεν το επιχείρησαν, καθώς «η φλόγα κατέκαψε έκταση 10 χιλιομέτρων μέσα σε μόλις 20 λεπτά». Επιστρέφοντας στα μελίσσια τους, αντικρίζουν καμένα κουτιά, απανθρακωμένα δέντρα και λίγες διασκορπισμένες μέλισσες, ελπίζοντας ότι ίσως κάποιες κυψέλες καταφέρουν να αποζημιωθούν. Παράλληλα, «φροντίζουν να φωτογραφίζουν τα καμένα μελίσσια και τις καταστροφές που έχουν προκληθεί για την επόμενη ημέρα όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής ζημιών για τις αποζημιώσεις».

Η φωτιά δεν άφησε ανεπηρέαστα ούτε τα κτίρια του χωριού, καθώς έκαψε παλιές κατοικίες, σημαντικές υποδομές και το ιστορικό σχολείο των Αφεντυλών. Οι κάτοικοι, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, «προσπαθούν να καταγράψουν τις ζημιές τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο, όπως τους συνέστησαν οι αρμόδιοι φορείς για τις διαδικασίες αποζημιώσεων».

Παρά το μέγεθος της καταστροφής, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, κάτι που οφείλεται στην έγκαιρη εκκένωση του χωριού. Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στη συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των αρχών και των κατοίκων, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν στην πειθώ ορισμένων ηλικιωμένων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.