Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία «παίρνει το όπλο της»

Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να συνεργαστούν στενά για να συγκεντρώσουν περισσότερες παραγγελίες αμυντικού εξοπλισμού ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές, μεγαλύτερη οικονομία κλίμακος και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί απέναντι σε αμερικανικές εταιρείες. Με τα λόγια αυτά το αφεντικό της μεγάλης γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Rheinmetall, ο Άρμιν Πάπεργκερ, δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται ξανά πολύ πιο έντονα, μετά από χρόνια αδράνειας τα οποία τερμάτισε ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι ευρωπαϊκές δαπάνες της ΕΕ πρέπει να μείνουν στην Ευρώπη, έχει ζητήσει και το αφεντικό του γαλλικού αμυντικού γίγαντα Thales, ο Πατρίς Κεν.

Στόχος τώρα όλων των ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου είναι να πάρουν μερίδιο από τα 800 δις ευρώ που στοχεύει να δαπανήσει η ΕΕ για αμυντικούς εξοπλισμούς.

Οι μεγάλοι Ευρωπαίοι παίκτες

Με έδρα το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, η εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού κατέγραψε πέρσι έσοδα άνω των 9 δισ. ευρώ υπό την καθοδήγηση του Πάπεργκερ. Η Rheinmetall κατασκευάζει άρματα μάχης, συστήματα αεράμυνας, αυτόνομα οχήματα εδάφους, πυροβόλα, πυραύλους και βόμβες. Μεταξύ άλλων παράγει το άρμα μάχης Panther KF51 που βασίζεται στο Leopard 2A4. Η Rheinmetall αναπτύσσει επίσης συστήματα επιτήρησης πτήσεων και οπλισμό αεροσκαφών.

Άλλοι ισχυροί παίκτες του ευρωπαϊκού αμυντικού κλάδου είναι επίσης μεταξύ άλλων η BAE Systems, η Thales, η Leonardo, η Dassault Aviation, η Saab, η Airbus, η Safran και η Fincantieri.

Η Dassault Aviation με επικεφαλής τον Έρικ Τραπιέ κατασκευάζει στρατιωτικά αεροσκάφη –με μεγάλο πελάτη εδώ και πολλά χρόνια και την Ελλάδα- καθώς και επιχειρηματικά τζετ. Η Dassault είναι περισσότερο γνωστή για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage και Rafale. Επιπλέον, έχει πάρει τη βασική σύμβαση υπό τη γαλλική κυβέρνηση για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος nEUROn. Με έδρα το Παρίσι της Γαλλίας, είχε έσοδα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024.

Η BAE Systems με έδρα το Camberley της Βρετανίας και υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Τσάρλς Γούντμπερν, είχε έσοδα 26 δισ. στερλίνες (30 δις ευρώ) το 2024. Κατασκευάζει εξοπλισμό για αεροσκάφη, χερσαίες δυνάμεις, κυβερνοασφάλεια, ηλεκτρονικά και θαλάσσια συστήματα. Η BAE Systems είναι εταίρος στην κοινοπραξία μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon και στο stealth μαχητικό F-35, του οποίου ο κύριος ανάδοχος είναι η αμερικανική Lockheed Martin.

Η γαλλική Thales με επικεφαλής τον Πατρίς Κεν ειδικεύεται μεταξύ άλλων στην αεροδιαστημική και την άμυνα. Το 2024, η εταιρεία είχε έσοδα 20 δισ. ευρώ. Εκτός από το διάστημα, η Thales δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα στρατιωτικών εφαρμογών, όπως ο σχεδιασμός έξυπνων αισθητήρων και η συνδεσιμότητα στο ψηφιακό πεδίο της μάχης. «Αν θέλει κανείς να είναι αυτόνομος, αν θέλει να δώσει νόημα στη λέξη κυριαρχία, πρέπει να είναι ανεξάρτητος από τρίτους και όσο το δυνατόν πιο αυτάρκης σε αυτό το είδος ικανότητας», είχε αναφέρει ο Κεν στο CNBC.

Η Leonardo με έδρα την Ιταλία και επικεφαλής τον Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, είχε έσοδα πέρσι άνω των 20 δις ευρώ. Η εταιρεία είναι γνωστή για τα στρατιωτικά ελικόπτερα AW109 Trekker M. Επίσης συνεργάζεται με τις BAE Systems και Mitsubishi Heavy Industries για την παραγωγή της επόμενης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών. Η Leonardo έχει ανακοινώσει συνεργασία με την τουρκική Baykar για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) με τις δύο εταιρείες να εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή αγορά UAV θα φτάσει τα 100 δισ δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η Airbus με επικεφαλής τον Γκιγιόμ Φορί είχε πέρσι έσοδα 69 δις από τα οποία τα 12 δις ευρώ ήταν από την άμυνα. Με έδρα την Τουλούζη της Γαλλίας η εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα Eurofighter Typhoon και παράγει τα αεροσκάφη A400M Atlas και A330 MRTT.

Η Safran με επικεφαλής τον Ολιβιέ Αντριέ και έδρα το Παρίσι είχε έσοδα 27 δισ. ευρώ το 2024. Η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογίες πλοήγησης, ηλεκτροοπτικά συστήματα, συστήματα στόχευσης, το στρατιωτικό drone Patroller και συστήματα πρόωσης πυραύλων.

Η Fincantieri με έδρα την Τεργέστη της Ιταλίας, διευθύνεται από τον Πιερομπέρτο Φολτζιέρο. Με έσοδα για το 8 περίπου 8 δις ευρώ η εταιρεία η Fincantieri δραστηριοποιείται στις ναυπηγήσεις πλοίων.

Η Saab με έδρα τη Στοκχόλμη της Σουηδίας διευθύνεται από τον Μίκαελ Γιόχανσον και το 2024 είχε έσοδα περίπου 6 δις ευρώ. Η εταιρεία κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος Gripen, πυραύλους, υποβρύχια, αισθητήρες, ηλεκτρονικά και αναπτύσσει μη επανδρωμένα συστήματα. Δραστηριοποιείται επίσης και στην κατασκευή υποβρυχίων.