Η Λεμεσός αποχαιρέτησε τον μαέστρο Μαρίνο Μιτέλλα – Οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία
Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε, την Τετάρτη, ο μαέστρος Μαρίνος Μιτέλλας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της περασμένης Κυριακής, σε ηλικία 87 χρόνων, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο στη μουσική παιδεία του τόπου και στη μετεξέλιξη και καταξίωση της Λεμεσιανής χορωδίας του Άρη.
Η κηδεία του τελέστηκε δημοσία δαπάνη, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού Δρ.Βασιλικής Κασσιανίδου, εκπροσώπων των δημοτικών Αρχών, φίλων, συνεργατών και εκτιμητών του έργου του, ενώ της νεκρώσιμου ακολουθίας έψαλλε η χορωδία του Άρη.
Επιμνημόσυνο λόγο είπε ο Πρόεδρος του ΔΣ της χορωδίας, Πατρίκιος Παύλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αγάπη και στην τεράστια προσφορά του Μαρίνου Μιτέλλα στη χορωδία του Άρη, που ανέλαβε να αναδημιουργήσει το 1962 και η οποία σήμερα αποχαιρέτησε «τον αδελφό, φίλο, δάσκαλο, καθηγητή και μέντορα της».
«Με το ιδιωτικό αυτοκίνητο του μάζευε τους χορωδούς και τους στοίβαζε σε αυτό για να τους μεταφέρει στο χώρο που έκαναν τις πρόβες, όλα με δικά του έξοδα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτά και πολλά άλλα έκαναν τους χορωδούς να τον αγαπούν, να τον σέβονται και να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη βελτίωση και το καλό της χορωδίας».
Ο Μαρίνος Μιτέλλας, συνέχισε, έκανε όλους και όλες να νιώθουν ότι η χορωδία ήταν το δεύτερο σπίτι τους, ενώ υπογράμμισε πως «πάνω από όλα η αφοσίωση και η αυτοθυσία του Μαρίνου έκαναν τη χορωδία Άρη Λεμεσού να θεωρείται και να είναι η κορυφαία της Κύπρου και μια από τις καλύτερες τρεις ερασιτεχνικές χορωδίες της Ευρώπης».
Υπενθυμίζοντας τις μεγάλες συνεργασίες της χορωδίας, όπως με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ο κ.Παύλου είπε πως ο Μαρίνος Μιτέλλας παρέμενε σεμνός και ταπεινός, αποδίδοντας τις επιτυχίες αυτές στο πνευματικό του παιδί, «την αγαπημένη του χορωδία».
Τον Μαρίνο Μιτέλλα αποχαιρέτησε, εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού, ο Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης, ο οποίος είπε πως «σήμερα αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο Λεμεσιανό, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε τον πολιτισμό με ήθος, αφοσίωση, και σπάνια συνέπεια».
«Η προσφορά του στην μουσική αγωγή χιλιάδων μαθητών στην Μέση Εκπαίδευση είναι ανεκτίμητη. Το ίδιο και η συνεισφορά του στην διάδοση και ανάπτυξη της χορωδιακής μουσικής και στη διαμόρφωση της μουσικής εικόνας της πόλης μας», ανέφερε και πρόσθεσε πως, υπό τη διεύθυνση της χορωδίας του Άρη, η Λεμεσός έκανε αισθητή την παρουσία της σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, «κάνοντας μας περήφανους κάθε φορά που ακουγόταν το όνομα της πόλης μας».
Ως γνήσιος Λεμεσιανός, συνέχισε, ο Μαρίνος Μιτέλλας δεν έλειψε ποτέ από την καρδιά της πολιτιστικής ζωής του τόπου και «το όνομα του είναι συνυφασμένο, όχι μόνο με τη μουσική αλλά και με το θεσμό του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, όπου η εισβολή του υπήρξε καθοριστική».
Υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος Λεμεσού τίμησε εν ζωή τον Μαρίνο Μιτέλλα για την προσφορά του, ο κ.Αρμεύτης, είπε πως ο θάνατος του, του στέρησε τη χαρά να δει το νέο οίκημα της χορωδίας, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί εντός του 2026.
«Αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένε μας Μαρίνο. Η Λεμεσός θα σε θυμάται πάντα. Η μουσική σου, η προσφορά σου, το παράδειγμά σου θα μας καθοδηγούν. Κι αν η πόλη μας τραγουδά σήμερα, είναι γιατί εσύ της έμαθες να τραγουδά», κατέληξε ο κ.Αρμεύτης.
Εκ μέρους της οικογένειας μίλησε ο γαμπρός του, δημοσιογράφος Πανίκος Χατζηπαναγής, ο οποίος υπογράμμισε την ταπεινοφροσύνη και τη σεμνότητα που χαρακτήριζε την πορεία του Μαρίνου Μιτέλλα.
Η μεγάλη του καρδιά, συνέχισε, «που χωρούσε πολλούς και πολλά» τον ταλαιπώρησε για χρόνια, του στέρησε ποιότητα ζωής αλλά και μικρές και μεγάλες απολαύσεις της ζωής του, όπως τον Άρη και τη χορωδία του.
Αναφέρθηκε ακόμη σε συνεντεύξεις του, όπου δήλωνε πως δεν του άρεσαν οι υπερβολές, ότι δεν είσαι μεγάλος μουσουργός, αλλά ένας απλός άνθρωπος, ότι δεν του αρέσει να σε λένε μαέστρο, αλλά απλώς ότι διευθύνει τη χορωδία.
«Ταπεινότητα και απλότητα. Ζητούσες – το τόνιζες – να μην λέγονται υπερβολές και διθύραμβοι για σένα. Αυτό χαρακτήριζε όλη τη ζωή σου», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, είπε πως για τον «Μαρίνο Μιτέλλα, της Λεμεσού και του Άρη, ένα ευχαριστώ είναι λίγο, πολύ λίγο, για όσα μας πρόσφερες, για όσα στερήθηκες για να προσφέρεις σε μας, στον Άρη, στην Λεμεσό, στη μουσική, στον πολιτισμό, στην Κύπρο μας».
Η χορωδία του Άρη αποχαιρέτησε τον μαέστρο της τραγουδώντας κατά τη διάρκεια της ταφής που έγινε στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Το άρθρο Η Λεμεσός αποχαιρέτησε τον μαέστρο Μαρίνο Μιτέλλα εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.