
Σε μια πολιτική αντικινήτρων, με στόχο η Ελλάδα να μην εμφανίζεται ως «ελκυστικός προορισμός» για όσους εισέρχονται παράνομα, προχωρά η κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τρίμηνη αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου και την κράτηση των παράτυπων μεταναστών για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών από τη Βόρεια Αφρική, έρχονται μια σειρά από άμεσα μέτρα που στοχεύουν στο να βάλουν… δύσκολα στα κυκλώματα των διακινητών και να σταματήσουν να στέλνουν βάρκες με μετανάστες. Οπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, η χώρα περνά σε φάση αντικινήτρων, με τη δραστική επανεξέταση όλων των παροχών. «Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι στα ανατολικά μας σύνορα, αλλά στο Λιβυκό Πέλαγος. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε καθημερινά να φτάνουν βάρκες με 1.000 άτομα και να μην αντιδρούμε. Η Ελλάδα δεν θα το ανεχθεί αυτό».
Ετσι, στο… μικροσκόπιο του υπουργείου μπαίνουν οι παροχές σε όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα, ακόμη και το φαγητό που παρέχεται στις δομές. «Η Ελλάδα δεν θα συνεχίσει να παρέχει παροχές σε όσους εισέρχονται παρανόμως. Δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δρομολογείται επανεξέταση όλων των επιδομάτων που δίνονται σε παράτυπους μετανάστες. Ζήτησα να επανεξεταστεί ακόμη και το μενού που παρέχεται στις δομές, το οποίο είναι ξενοδοχειακού τύπου με τρία γεύματα την ημέρα. Το υπουργείο Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο. Δεν μπορεί κάποιος να μπει παράνομα, να αιτηθεί άσυλο και να απολαμβάνει επιδόματα, τριπλά μενού και διαμονή, όλα αυτά εις βάρος του έλληνα και ευρωπαίου φορολογουμένου», δήλωσε ο Θ. Πλεύρης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης ακόμη και του προγράμματος HELIOS+, με το σκεπτικό ότι όσοι λαμβάνουν άσυλο θα πρέπει να εντάσσονται στην αγορά εργασίας και όχι να συνεχίζουν να επιδοτούνται.
Με υπουργική απόφαση το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να θεσπιστεί ιατρικός έλεγχος για την τεκμηρίωση της ηλικίας των ανηλίκων, καθώς, όπως σημείωσε ο υπουργός, «δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει 16 χρονών και να μην το ελέγχει κανείς. Οσοι, δε, αρνούνται τον ιατρικό έλεγχο θα θεωρούνται ενήλικοι».
Κλειστή δομή στην Κρήτη
Στο μεταξύ, άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει και η λειτουργία τουλάχιστον μιας κλειστής δομής στην Κρήτη όπου εστιάζεται τους τελευταίους μήνες το μεταναστευτικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, η κλειστή δομή στο νησί «αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ηδη έχουν παραχωρηθεί κατάλληλοι χώροι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την άμεση κατασκευή της δομής. Είναι το πιο εύκολο αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για μία παρέμβαση στρατηγικής σημασίας».
Ωστόσο, η δημιουργία δομής στην Κρήτη αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για τις τοπικές κοινωνίες του νησιού. Ηδη, δήμαρχοι απορρίπτουν το ενδεχόμενο κλειστής δομής στις περιοχές τους, ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης συζητά αποκλειστικά για δομές που θα είναι βραχυχρόνιας παραμονής, λίγων μόλις 24ώρων. Πάντως, σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Θ. Πλεύρης θα υποδεχθεί τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργη Μαρινάκη, για το ζήτημα των δομών.
Εντονες αντιδράσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως το έκτακτο μέτρο της αναστολής υποβολής αιτήσεων ασύλου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Με ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναγνωρίζει την πίεση που δημιουργούν οι πρόσφατες αφίξεις στη Γαύδο και την Κρήτη, ωστόσο εκφράζει ανησυχίες. «Η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην παροχή προστασίας σε ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς. Αυτή η παράδοση πρέπει να συνεχιστεί. Το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ακόμη και σε περιόδους μεταναστευτικής πίεσης, τα κράτη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι που αναζητούν άσυλο έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου. Πολλοί από τους ανθρώπους που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Λιβύη προς την Ελλάδα είναι μετανάστες, αλλά άλλοι είναι πρόσφυγες, άνθρωποι που διαφεύγουν από συγκρούσεις, βία και διωγμούς, και ιδίως άτομα από το Σουδάν», αναφέρει η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, χθες έφτασαν στο λιμάνι του Λαυρίου οι 516 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι είχαν εντοπιστεί σε πλοιάριο τα ξημερώματα της Τετάρτης, 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Παράλληλα, από το Ρέθυμνο μεταφέρθηκαν στη Μαλακάσα 240 αλλοδαποί, με 100 από αυτούς τελικά να μετακινούνται στη δομή των Διαβατών.