Θρησκευτικότητα με… σπόντες

Με ένα οκτασέλιδο υπόμνημα, υπό τον τίτλο «Υπόμνημα Δράσεων για την προστασία του Αγίου Ορους», επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πρώτη του επίσκεψη ως Πρωθυπουργός στον Αθω, την πρώτη έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης.

Το υπόμνημα ενεχειρίσθη στον Πρωθυπουργό κατά τη σύγκληση της πανηγυρικής Διπλής Συνάξεως στις Καρυές χθες. Και αν στο υπόμνημα εμπεριέχονται προτάσεις για τη θεσμική ενίσχυση της Αθωνικής Πολιτείας, ο άγιος Καθηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος υπήρξε, εν τάχει μόνον δηκτικός, λέγων στην προσφώνηση υποδοχής: «Παρά ταύτα, αισθανόμεθα την εσωτερικήν υποχρέωσιν να μεταφέρομεν την πικρίαν, η οποία ανέκυψε εξ αφορμής των γνωστών προσφάτων νομοθετημάτων, α εν τη συνειδήσει του πιστού λαού προκάλεσαν βαθύ προβληματισμόν»…

Ο Μητσοτάκης στην αντιφώνησή του έδωσε τη διαβεβαίωση πως δεν θα αλλοιωθεί ο θρησκευτικός χαρακτήρας της Μονής Σινά, θέμα το οποίο του έθεσαν οι αγιορείτες πατέρες. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα πως «στο Ορος δεν χωρούν άλλα χρώματα, πέραν του γαλάζιου της θάλασσας και του ουρανού και δεν επιτρέπεται το Αγιον Ορος να μετατρέπεται σε πεδίο άσκησης επιρροών με άλλες σκοπιμότητες και καιροσκοπισμούς»…

Το σημαντικό που συνεισφέρει το Υπόμνημα των Μονών είναι ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος, η μοναστική αδελφότητα ζητεί: περιβαλλοντική νομοθεσία, επικύρωση εκκρεμών κανονιστικών διατάξεων, ψηφιακό μετασχηματισμό και ασφαλώς τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού σε κάθε εκτελούμενη ενέργεια. Το κεφάλαιο του ψηφιακού μετασχηματισμού επικεντρώνεται ενδεικτικά στα προβλήματα υγειονομικής, συνταξιοδοτικής κάλυψης των εκατοντάδων εργαζομένων στον Αθω αλλά και της υγειονομικής κάλυψης των μοναχών, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ζητώντας τη δυνατότητα πρόσβασης των Νομικών Προσώπων του Αγίου Ορους στις σύγχρονες και εξυπηρετικές ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Ανάλογες είναι και οι εισηγήσεις για τις αναγκαίες δράσεις, που αφορούν ζητήματα περιουσίας, προγράμματα ΕΣΠΑ, αντισεισμική θωράκιση, αστυνομική προστασία κλπ.

Η πολιτική διάσταση

Ομως η επίσκεψη Μητσοτάκη είχε και μία πολιτική διάσταση, το κλειδί της οποίας κρύβεται στη δυσδιάκριτη ανθρωπογεωγραφία των Μονών. Είναι φυσικό σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για την κυβέρνηση, να φιλοδοξεί να μειώσει την καταγεγραμμένη διαφυγή ψήφων που επηρεάζονται από εκκλησιαστικούς – μοναστηριακούς κύκλους προς μικρότερα κόμματα. Ομως η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους προτροπές για υπερψήφιση του ενός κόμματος και καταψήφιση του άλλου δεν δίνονται ποτέ ονομαστικά, αλλά τεκμαίρονται ως απόρροια ζυμώσεων εκτός των Ηγουμενείων αλλά μέσα τις Σκήτες, τα Κελιά αλλά και στη Γεροντεία, όπου οι συζητήσεις θα συνεχίσουν να είναι για «τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», την «υιοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια», τον Προσωπικό Αριθμό και τι υποκρύπτει, τους «θανάτους από τον εμβολιασμό» κ.ά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν αντιδρά, είτε γιατί κεντρικά δεν θέλει, είτε γιατί τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν σε αυτή τη κατεύθυνση, έχουν αποστασιοποιηθεί.