
Ανεβαίνει σταδιακά το θερμόμετρο από σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση καιρού Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σε ολόκληρη τη χώρα. Τοπικά ισχυροί άνεμοι βορείων διευθύνσεων στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 4 Ιουλίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες και τοπικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 33 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 16 έως 35-37, στη Θεσσαλία από 16 έως 36-38 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 22 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 35-37, στα Επτάνησα από 20 έως 33-35, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 31-33 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 35-37 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-5 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 35 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 33 βαθμούς.
«Καμίνι» η χώρα μέχρι την Κυριακή
Οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, κινούνται προς εμάς και σε λίγα 24ωρα θα εκτοξεύσουν το θερμόμετρο μέχρι και τους 43 βαθμούς.
Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν πως η κορύφωση του καύσωνα θα είναι την Τρίτη και την Τετάρτη, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και την Πέμπτη να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς.
Ηδη από την Δευτέρα ο υδράργυρος θα δείξει 40 βαθμούς ενώ στις πεδινές περιοχές θα φτάσει τους 41.
Χειρότερη θα είναι η κατάσταση την Τρίτη και την Τετάρτη.
Από το κύμα καύσωνα δεν θα γλιτώσουν ούτε οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Στις Σέρρες και το Κιλκίς για παράδειγμα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 41 βαθμούς.
Στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και την Καρδίτσα, τους 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς.
Στην Σπάρτη, τους 40-41 βαθμούς, 42 ή και περισσότερο αναμένεται να δείξει το θερμόμετρο σε Αργος, Λαμία, Χαλκίδα.
Στην Αθήνα, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς το διήμερο Τρίτης, Τετάρτης.
Τις επόμενες ώρες, από τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία θα φανεί ποια μέρα θα αρχίσει να υποχωρεί η ακραία ζέστη.
Γεγονός όμως είναι, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ότι την επομένη της τελευταίας μέρας του καύσωνα, η θερμοκρασία θα σημειώσει εντυπωσιακή πτώση που μπορεί να είναι της τάξης των 10 βαθμών.
Η σημαντική αυτή καιρική μεταβολή θα οφείλεται στην επικράτηση ισχυρότατων βόρειων ανέμων.
Η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την πρόκληση καταστροφικών πυρκαγιών καθώς θα έχει προηγηθεί ένα πενθήμερο ακραίας ξηρασίας.
Η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ
Σάββατο 5/7
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 34 με 36 βαθμούς ενώ στις Κυκλάδες δεν θα ξεπεράσει τους 29 βαθμούς Κελσίου.
Κυριακή 6/7
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Το φαινόμενο του «Θερμικού Θόλου» με την ανάλυση του Θοδωρή Κολυδά:
Ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και έγκυοι αποτελούν στόχο του «Θερμικού Θόλου» καθώς το σώμα τους υπερθερμαίνεται γρηγορότερα ενω το φαινόμενο εντείνει τις πυρκαγιές και την ξυρασία με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο θοδώρης Κολυδάς μεσώ ανάρτησης του στο X (πρώην Twitter) εξηγεί. «Τα τελευταία χρόνια, κυρίως τους θερινούς μήνες, ακούμε όλο και συχνότερα τον όρο «θερμικός θόλος» στα μέσα ενημέρωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η φράση αυτή, που προέρχεται από τον αγγλικό όρο «heat dome», έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, όχι απαραίτητα επειδή περιγράφει ένα καινούργιο φαινόμενο, αλλά επειδή λειτουργεί ως ελκυστικός τίτλος για τον αναγνώστη ή τον τηλεθεατή. Ωστόσο, πίσω από τη «μόδα» του όρου, υπάρχει μια πραγματική μετεωρολογική κατάσταση, την οποία γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες.
ΠΟΤΕ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ Ο “ΘΕΡΜΙΚΟΣ ΘΟΛΟΣ” ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ.
Η ζέστη της κεντρικής Ευρώπης μετατοπίζεται ανατολικότερα, χωρίς να έχουμε τροφοδοσία από την Αφρική, κάτι το οποίο είναι θετικό. Την συνολική κίνηση των αερίων μαζών την παρατηρούμε στο βίντεο, όπου… pic.twitter.com/xUzIRxxpUh
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) July 3, 2025
Ο θερμικός θόλος είναι μια κατάσταση στην οποία ένα ισχυρό και στάσιμο βαρομετρικό υψηλό εγκλωβίζει θερμές αέριες μάζες κοντά στην επιφάνεια της Γης, λειτουργώντας σαν καπάκι. Η ατμόσφαιρα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κυκλοφορεί επαρκώς, και η ζέστη παγιδεύεται στις χαμηλότερες στιβάδες, χωρίς να διαφεύγει. Έτσι, παρατηρείται συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας, ιδίως όταν υπάρχει και η παράλληλη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.
Οι θερμοκρασίες σήμερα αλλά και το επόμενο τριήμερο στη δυτική Ευρώπη θα φτάνουν τους 36 με 39 βαθμούς, με αυξημένη υγρασία και απουσία ισχυρού πεδίου ανέμων.
Αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, η παρουσία σταθερών αντικυκλώνων το καλοκαίρι είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό και επαναλαμβανόμενο γεγονός. Οι παλιοί μετεωρολόγοι και γεωργοί γνώριζαν καλά τις επιδράσεις αυτής της στασιμότητας, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν τον όρο «θερμικός θόλος».
Παλαιότερα, μιλούσαμε απλώς για ισχυρά αντικυκλωνικά πεδία ή περίοδους καύσωνα λόγω εισβολής θερμών αερίων μαζών από την Αφρική.Η έντονη χρήση του όρου σήμερα οφείλεται κυρίως στην επιθυμία των μέσων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού με έναν καινούργιο και πιο δραματικό όρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινίζεται ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο και ίσως αυτό που έχει αλλάξει είναι η ένταση και η διάρκεια τέτοιων επεισοδίων τα οποία περιγράφουμε δημόσια.
Συμπερασματικά, ο θερμικός θόλος είναι ένα παλιό, γνωστό μετεωρολογικό φαινόμενο που σήμερα επαναπροσδιορίζεται επικοινωνιακά. Αν και δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, η κατανόηση του ρόλου του στην αύξηση των θερμοκρασιών είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα καθώς οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών γίνονται ολοένα και πιο έντονες».