
Ο μεγασεισμός μεγέθους 8,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στα ανοιχτά της Χερσονήσου Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, κυρίως λόγω της ενεργοποίησης προειδοποιήσεων για τσουνάμι σε πολλές χώρες του Ειρηνικού.
Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται σε τελείως διαφορετική σεισμική ζώνη, το ερώτημα παραμένει… Υπάρχει τεκτονική σύνδεση ανάμεσα στην Καμτσάτκα και την ανατολική Μεσόγειο;
«Όχι, δεν υπάρχει σύνδεση», ξεκαθαρίζει στα «ΝΕΑ» ο Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
«Ο σεισμός σημειώθηκε στα όρια της πλάκας του Ειρηνικού, η οποία κινείται δυτικά-βορειοδυτικά σε σχέση με την πλάκα της Βόρειας Αμερικής, με ταχύτητα περίπου 80 χιλιοστά το χρόνο», εξηγεί.
Μετασεισμοί και ενεργή σεισμική ζώνη
Ο κ. Καραστάθης σημειώνει ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους επιβάλλει ιδιαίτερη επιφυλακή για τις γύρω περιοχές, καθώς η Καμτσάτκα είναι μία από τις πιο ενεργές σεισμικά ζώνες στον πλανήτη.
«Ο σημερινός σεισμός σημειώθηκε περίπου 30 χιλιόμετρα βορειότερα από τον καταστροφικό σεισμό του 1952. Η σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει ήδη 10 μέρες πριν, με περισσότερους από 50 σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ, ενώ ο μεγαλύτερος προσεισμός έφτασε τα 7,4 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 50 μετασεισμοί άνω των 5 Ρίχτερ, με ισχυρότερο αυτόν των 6,9», δηλώνει ο κ. Καραστάθης.
Το τσουνάμι και οι επιπτώσεις
Παρά τον μεγασεισμό, το επακόλουθο τσουνάμι προκάλεσε μικρές επιπτώσεις στα λιμάνια των περιοχών. Στην Ιαπωνία, οι μετρήσεις κυμάνθηκαν από 30 έως 130 εκατοστά, σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές.
Τι ισχύει για την Ελλάδα – Σύστημα προειδοποίησης
Όσον αφορά την ετοιμότητα της χώρας μας σε περίπτωση παγκόσμιου σεισμικού κινδύνου ή τσουνάμι, ο Βασίλης Καραστάθης τονίζει ότι:
«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο διαθέτει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, το οποίο ενεργοποιείται και ενημερώνει τον πολίτη», υπογραμμίζοντας τη σημασία της τεχνολογίας και της διεθνούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών καταστροφών.