
Για τα ηχητικά πρακτικά του 2015: ακούω να λέγεται πως ηχητικό τεκμήριο για την 6η Ιουλίου δεν υπάρχει (δεν παραδόθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας δηλαδή) για κανένα από τα Συμβούλια των Πολιτικών Αρχηγών που έγιναν επί ημερών Προκόπη Παυλόπουλου –ότι η ίδια διαδικασία παράδοσης μόνο γραπτών πρακτικών (διαφορετική από αυτή που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του) ακολουθήθηκε παντού. Ακούω όμως και το ανάποδο: πως εκεί που ανοίγουν τα κλασέρ των έντυπων πρακτικών, στη γωνία που σχηματίζεται, για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις (για το ασφαλιστικό –Νοέμβριος 2015 και το προσφυγικό – Μάρτιος 2016) τα στικάκια με το ηχητικό ξεπροβάλουν κανονικά. Θα μάθουμε τι ισχύει; Οπως είπε ο Κικέρωνας, «φως της αλήθειας» και «μάρτυρας των καιρών» είναι η Ιστορία.
ΣΤΟΧΟΣ
Ο στόχος της κυβέρνησης πια είναι προφανώς και εμφανώς το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει άλλος λόγος για να απαντήσει με τον τρόπο που απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης στις παρεμβάσεις της Χαριλάου Τρικούπη για τις απευθείας αναθέσεις. Και μάλιστα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αντιστοιχούσε στο σχετικό που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι δύο πλευρές μοιράζονται το ενδιάμεσο ακροατήριό τους – και αυτός είναι ο βασικός λόγος που βλέπουμε τις μεταξύ τους κόντρες να εντείνονται. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου παίζουν και σε δεύτερο ταμπλό, χτυπώντας – όποτε θεωρούν πως πρέπει – τον Αλέξη Τσίπρα.
ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ
Από το Συμπόσιο της Σύμης, που φέτος διεξάγεται στη Σκιάθο, πήρε θέση ο Γιώργος Παπανδρέου για το Μεταναστευτικό και την τροπολογία Πλεύρη. «Δυστυχώς ακόμη και εδώ στην Ελλάδα, η κυβέρνηση λαμβάνει αντισυνταγματικά, απαράδεκτα μέτρα, πιστεύοντας πως το Προσφυγικό λύνεται με άρνηση δικαιωμάτων και στρατιωτικοποίηση των συνόρων», ανέφερε, επισημαίνοντας πως και ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια προσφύγων. Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε στην αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας και σε τίποτα άλλο –επιλέγοντας, μάλλον για το καλό του κόμματός του, να μην αναφερθεί σε καταψηφίσεις και σε «παρών».
ΙΔΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το ΠΑΣΟΚ περίμεναν όλοι να καταθέσει πρώτο πρόταση για Προανακριτική, όμως δεν το πρόλαβε μόνο η κυβέρνηση με την Εξεταστική, αλλά και η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, που θα κατατεθεί σήμερα. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό ενδιαφέρον σημείο της υπόθεσης: η πρόταση των δύο και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν τα ίδια αδικήματα περί απιστίας για Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη – θα μπορούσαν, δηλαδή, να είναι μία, δεν είναι όμως. Και η απάντηση βασίζεται στις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και στην προσπάθεια να διαφοροποιηθούν το ένα από το άλλο. Αυτό που καμία πλευρά δεν έχει αναρωτηθεί είναι τι θα γίνει όταν οι δύο προτάσεις απορριφθούν – και δεν θα μπορούν να επανακατατεθούν με τις ίδιες κατηγορίες.
ΑΠΟΡΙΑ
Πόσες εβδομάδες τελικά θα κλείσει η Βουλή τον Αύγουστο;