Κρήτη: Έντονη ανησυχία για την «απόβαση» μεταναστών – Στη Λιβύη εκτάκτως ο Πλεύρης

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη λόγω της αυξανόμενης ροής μεταναστών, τα τελευταία 24ωρα.  Η κάτασταση έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, με ακριτικό νησί της Γαύδου να γίνεται πύλη εισόδου των αλλοδαπών στη χώρα.

Οι περισσότεροι από τους αφιχθέντες είναι νεαροί άνδρες από χώρες όπως η Σομαλία, το Σουδάν, η Υεμένη, η Αίγυπτος, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν.

Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, από τη στιγμή που οι άνεμοι κόπασαν, περισσότερα από 1.800 άτομα πραγματοποίησαν απόβαση στο νησί, με την κοινωνία του νησιού να βρίσκεται σε συναγερμό και τους τοπικούς παράγοντες να κρούουν τον «κώδωνα κινδύνου», για μια κατάσταση που τείνει να βγει εκτός ελέγχου.

Ο Γιάννης Ζερβός  δήμαρχος Σφακίων δήλωσε: «Με δεδομένο ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει και κλείνει, κλειδώνει τα σύνορά της, καταλαβαίνεται ότι θα γίνουμε κάποια στιγμή, μία αποθήκη ανθρώπων εδώ πέρα».

Τα σκάφη του Λιμενικού, της Frontex, εναέρια μέσα και χερσαίες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή. Ακόμη οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα. Οι τοπικοί φορείς ανησυχούν καθώς το εκθεσιακό κέντρο της Αγιάς έχει γεμίσει ασφυκτικά και δεν υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας. Επίσης πρόσφυγες και μετανάστες ελλείψει υποδομών μεταφέρθηκαν από τα Χανιά στο Ρέθυμνο.

1/1/2024- 24/6/2024: 1.968 μετανάστες

1/1/2025- 24/6/2025: 7.044 μετανάστες

Ο Μιχάλης Κοκολάκης, δήμαρχος Γόρτυνας δήλωσε: «Αναρωτιέμαι έχοντας δύο φρεγάτες στα θαλάσσια σύνορά μας, είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιες εισροές».

Ακόμη μία επιχείρηση διάσωσης σήμερα το βράδυ στην Γαύδο

Σε μια ακόμη σημαντική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), σε συνεργασία με τη δύναμη της FRONTEX και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε και περισυνέλεξε  άλλους 162 αλλοδαπούς που επέβαιναν σε τρεις υπερφορτωμένες λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από σχετική ειδοποίηση από πλοίο της FRONTEX που περιπολούσε στην ευρύτερη θαλάσσια ζώνη. Οι αλλοδαποί μεταφέρονται στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου αναμένεται να λάβουν τις πρώτες βοήθειες και την απαραίτητη φροντίδα από τις αρμόδιες αρχές.

Να σημειωθεί ότι σε άλλες δύο ακόμα ξεχωριστές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Γαύδου από το πρωί  περισυνελέγησαν τουλάχιστον 489 άτομα . Η πρώτη επιχείρηση έλαβε χώρα νωρίς το πρωί όταν πλοίο της δύναμης Frontex εντόπισε δύο λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου όπου επέβαιναν περίπου 230 άτομα.

Η δεύτερη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν εντοπίστηκαν τρεις ακόμη λέμβοι με 259 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος έσπευσαν στο σημείο και ολοκλήρωσαν την ασφαλή περισυλλογή των επιβαινόντων, οι οποίοι επίσης μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Εντοπισμοί και στη στεριά

Την ίδια στιγμή, δύο νέες αποβιβάσεις καταγράφηκαν σε παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο Κρήτης. Συγκεκριμένα 96 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην παραλία Λούτρα και 67 άτομα στην περιοχή Λέντας.

Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία πρώτης υποδοχής, όπου τους παρασχέθηκε φροντίδα και καταγραφή.

Στην Λιβύη ο Πλέυρης

Την ίδια ώρα, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ την Κυριακή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας.

Η ελληνική προσπάθεια συνεχίζεται με την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Λιβύη.

Ο κ. Πλεύρης θα συνοδεύει τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Μάγκνους Μπρούνερ. Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, με στόχο τη διπλωματική διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου και την εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.