
Εικόνες ντροπής από το παρελθόν έρχονται ξανά στην επικαιρότητα με τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, σχεδόν αποκλειστικά νεαροί άνδρες, που φθάνουν τα τελευταία 24ωρα με μικρά σκάφη νότια της Κρήτης.
Το νησί, που αν και το μεγαλύτερο της χώρας δεν διαθέτει καμία υποδομή φιλοξενίας, είναι σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η κεντρική Πολιτεία πιάστηκε κοιμώμενη και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα, ούτε έχει υπάρξει κάποιο σχέδιο, για το τι θα γίνει.
Εικόνες «απόβασης» ακόμα και σε πολυσύχναστες παραλίες, είναι πια η νέα κανονικότητα. Η Κρήτη «βουλιάζει» από μετανάστες και αναζητά απεγνωσμένα λύση. Όσοι φθάνουν, δεν χωράνε στο νησί και στοιβάζονται εξουθενωμένο από το ταξίδι και τις υψηλές θερμοκρασίες στον προβλήτα του εμπορικού λιμανιού του Ρεθύμνου.
Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τα τέλη Ιουνίου καταγράφεται αύξηση των ροών κατά 258% σε σχέση με πέρσι. Όλοι έχουν ξεκινήσει κατά κανόνα το ταξίδι από τη Λιβύη και όπως λένε, στη Λιβύη υπάρχουν αμέτρητοι ακόμα, από την Σομαλία, το Σουδάν, την Υεμένη, την Αίγυπτο, την Αφρική, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, έτοιμοι να κάνουν το ίδιο ταξίδι, ένα ταξίδι πανάκριβο. Οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, πως και σκάφη του Λιμενικού και της Frontex επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα, ενώ εναέρια μέσα και χερσαίες δυνάμεις είναι επί ποδός.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, λέει: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, δεν είναι τίποτα τυχαίο. Αυτοί έρχονται στην Κρήτη με σκοπό να φτάσουν στην Αθήνα, αν μείνουν 2–3 ημέρες αρχίζουν και ανησυχούνε. Αν περάσουν πολλές ημέρες αρχίζουν και δυσανασχετούνε, μεταξύ τους μπορεί να τσακωθούνε». Σύμφωνα με λιμενικούς, όσοι φθάνουν κοντά στην Ελλάδα, απλά φροντίζουν να… ναυαγήσουν. Έτσι οι Ελληνικές Αρχές υποχρεούνται να τους δώσουν βοήθεια και πρακτικά μπαίνουν ανεξέλεγκτα στη χώρα.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί και η ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, όπου αναφέρεται: «Ο τρόμος δεν χρειάζεται πρόσκληση. Χρειάζεται ένα άνοιγμα. Η μαζική μετανάστευση επιτρέπει στους βίαιους εξτρεμιστές να εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία. Αν η Ευρώπη θέλει να σταματήσει την επόμενη επίθεση, πρέπει να φυλάξει τις πύλες και να εμποδίσει τους τρομοκράτες να περάσουν».
Ένταση με κατοίκους στην Αγία Γαλήνη
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η ένταση επικράτησε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όταν 115 μετανάστες έφτασαν συνοδεία σκάφους της Frontex, με στόχο να μεταφερθούν με τρία λεωφορεία σε χώρο φιλοξενίας.
Η τοπική κοινωνία, που είχε ήδη ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξη, συγκεντρώθηκε στο σημείο προκειμένου να εμποδίσει την αποβίβασή τους, εκφράζοντας έντονη αντίδραση στις συνεχόμενες μεταναστευτικές ροές. «Είναι εισβολή», φώναζαν κάτοικοι και επαγγελματίες για την επικείμενη άφιξη των μεταναστών.
Νέες επιχειρήσεις σε Γαύδο και Ηράκλειο
Νέα επιχείρηση εντοπισμού και περισυλλογής 67 αλλοδαπών από φορτηγό πλοίο σημαίας Λιβερίας, σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, οι αλλοδαποί μετεπεβιβάστηκαν σε πλοίο της δύναμης Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου τους παρασχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια.
Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί επιτυχής επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης άλλων 48 αλλοδαπών, που επέβαιναν σε λέμβο από δεξαμενόπλοιο με σημαία Ιταλίας. Το περιστατικό έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή νότια των Καλών Λιμένων, Ηρακλείου Κρήτης, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 5 μποφόρ. Οι επιβαίνοντες που εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν με ασφάλεια,μεταφέρονται με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων, όπου αναμένεται να υποβληθούν στις προβλεπόμενες διαδικασίες ταυτοποίησης και υγειονομικού ελέγχου.
Πλεύρης: «Θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες»
Από την πλευρά της η χώρα μας αναζητά βοήθεια στην Ευρώπη, αλλά κάνει και επαφές με τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΕ και τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, συναντήθηκαν στην Τρίπολη με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουν τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η Κρήτη, όπως υπογραμμίστηκε, δέχεται τεράστια πίεση από την ανατολική Λιβύη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει, τόνισε τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά, όσο και ο κ. Πλεύρης, στη δήλωσή του μετά την συνάντηση. «Είμαστε εδώ, αντιπροσωπεία της ΕΕ, με τον Επίτροπο Μπρούνερ. Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την ανατολική ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Αναμένεται να ξεκινήσει και η δεύτερη συνάντηση στη Βεγγάζη με τον Χαλίφα Χαφτάρ.