Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο μεταναστευτικό το οποίο όπως δηλώνει τις τελευταίες μέρες επέστρεψε πάλι ως έκτακτη ασφυκτική κατάσταση, αυτή τη φορά στα νότια θαλάσσια σύνορά μας. «Το μήνυμα μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να εδραιωθεί νέα δίοδος παράνομης εισόδου στη χώρα και στην Ευρώπη. Όπως στον Έβρο το 2020, έτσι και τώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τους σταματήσουμε» τονίζει.

«Λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα με σκοπό η δίοδος από τη βόρεια Αφρική να κλείσει. Και στο πλαίσιο αυτό καλούμε τη Λιβύη σε συνεργασία, άλλωστε η σχέση της γειτονικής χώρας με την ευρωπαϊκή ένωση περνάει μέσα από την Ελλάδα. Η στάση μας είναι αυστηρή, αλλά απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη. Ξέρω ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται αναστάτωση και αγωνία. Τη συμμερίζομαι. Δεν κρύβομαι πίσω από αριθμούς ή δηλώσεις. Η πίεση είναι υπαρκτή, και η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια αναφέρεται στη έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για το κράτος δικαίου, η οποία επιβεβαιώνει, όπως σημειώνει, τη σταθερή πρόοδο της Ελλάδας στους τομείς της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, στην ελευθερία των ΜΜΕ και τη συνολική λειτουργία των θεσμών.

«Η χώρα μας είναι ένα από τα 12 κράτη-μέλη που σημείωσαν πρόοδο σε όλες τις συστάσεις και ανάμεσα στα 15 με τις λιγότερες συστάσεις -μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία» σημείωσε.

Επισημαίνει ότι σύμφωνα με την εφετινή έκθεση, η Ελλάδα δεν έχει πλέον εκκρεμότητες σε συστάσεις που αφορούν την έγκαιρη και αποτελεσματική διαβούλευση στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες. «Διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση στην προστασία ΜΜΕ και δημοσιογράφων, με βάση το μνημόνιο κατανόησης που έχει υιοθετηθεί και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα, καταγράφεται πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, μερική βελτίωση στο δομημένο διάλογο με τις ΜΚΟ και αναγνωρίζεται η θετική συμβολή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του ταμείου ανάκαμψης στην απονομή δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου» αναφέρει και συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει την προσπάθεια για την ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην πρωτοβουλία για την εκκαθάριση των καταλόγων των δημοσίων πανεπιστημίων από ανενεργούς φοιτητές, εγγεγραμμένων από τη δεκαετία του ’50 και του ’60, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ρύθμιση που είναι δίκαιη, με λογική και ευαισθησία, αλλά και στην αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες. «Από αύριο, ξεκινά και η αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία από ασθενείς. Έτσι, όσοι παίρνουν εξιτήριο θα βαθμολογούν, σε πραγματικό χρόνο, την εμπειρία τους» σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Καταγγελία της Λιβύης κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ – Σκληρή ελληνική απάντηση

Ηκυβέρνηση της Λιβύης καταγγέλλει την Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων, και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι δεν έχει καμία αξία ενέργεια η οποία βασίζεται σε άκυρες συμφωνίες.

Επίκειται απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Καταγγελία της Λιβύης κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ – Σκληρή ελληνική απάντηση-1
Η Τρίπολη εκφράζει στη ρηματική της διακοίνωση την ανησυχία της θεωρώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δρα παράνομα αποτυπώνοντας σε χάρτη την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 12 Ιουνίου, και παραχωρώντας προς έρευνα και εκμετάλλευσης περιοχές νοτίως της Κρήτης που παραμένουν ανεπίλυτη διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης.

Η Λιβύη αποτυπώνει σε χάρτη τη δική της ΑΟΖ και αμφισβητεί τη θέση της Ελλάδας για τη μέση γραμμή ανάμεσα στις δύο χώρες στην ανατολική Μεσόγειο. Η θέση της Τρίπολης βασίζεται στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

«Η κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί την πράξη αυτή καθαρή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μονομερές μέτρο που στερείται κάθε νομικής βάσης ή διμερούς συμφωνίας. Συνιστά σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, ιδιαιτέρως των προβλέψεων του Δικαίου της Θαλάσσης του ΟΗΕ, και υπονομεύει τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών», αναφέρει στη ρηματική της διακοίνωση η Τρίπολη.

«Συνεπώς, η Λιβύη εκφράζει την επίσημη και κατηγορηματική της αντίρρηση σε αυτήν την πρωτοβουλία και ζητά την αυστηρή τήρηση των αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά διεθνή νομικά μέσα που διέπουν την ειρηνική επίλυση των θαλάσσιων διαφορών.»

«Η Λιβύη επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευσή της στον εποικοδομητικό διάλογο και τη διαπραγμάτευση και απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια επιβολής τετελεσμένου γεγονότος σε περιοχές όπου δεν έχει επιτευχθεί νομική συμφωνία. Η κυβέρνηση προτρέπει τη διεθνή κοινότητα – υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών – να τηρήσει την ευθύνη της για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και να αποθαρρύνει τυχόν ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», συμπληρώνει.

Ελληνική απάντηση
Διπλωματικές πηγές της Αθήνας σχετικά με τη λιβυκή ρηματική διακοίνωση αναφέρουν ότι αυτή «⁠δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία. Θα υπάρξει επίσημη απάντηση στον ΟΗΕ εκ μέρους της Ελλάδας. Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.»

Οπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, η Ελλάδα, ως γνήσια γειτονική χώρα, έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λιβυκή πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.»

The post Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.