
« Εγώ προσδοκώ πάντα σε ήρεμα νερά και σε ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία και πιστεύω ότι μέσα από ένα πλαίσιο συζητήσεων και καλής θέλησης μπορούμε τουλάχιστον να αποφεύγουμε τις ακραίες εντάσεις οι οποίες μας ταλάνισαν τόσο στον Έβρο όσο και το καλοκαίρι του 2020. Αυτό σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει τα τελευταία δύο χρόνια[…] Όμως, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, εάν η Τουρκία δεν αποστεί από κεντρικούς πυλώνες άξονες της θεωρίας της γαλάζιας πατρίδας, παραδείγματος χάριν τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια συνολική λύση ως προς τη μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών[…]» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
«Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία»
«Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας» υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε, «εκτιμώ ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν και θα έχω και πάλι την διάθεση και τη βούληση να θέσω ευθέως όλα αυτά τα ζητήματα του τουρκικού αναθεωρητισμού, τα οποία δημιουργούν ένα θα έλεγα αδικαιολόγητο αγκάθι στις σχέσεις μας σε μια εποχή που θα έπρεπε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε τουλάχιστον για κοινές προκλήσεις».
Σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια πάρκα είπε «έτσι όπως σχεδιάστηκαν ουσιαστικά εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων και τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία πολύ απλά και δεν υφίσταται».
Σε άλλο σημείο ανέφερε «η διαφορά όμως με το παρελθόν είναι ότι σε αντίθεση με μια πολιτική άλλων κυβερνήσεων που παθητικά παρακολουθούσαν τα τετελεσμένα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια διαφορετική και πολύ πιο ενεργητική πολιτική».
«Προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ»
Για το θέμα της Λιβύης σημείωσε ότι « […] αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επίσημη, η οποία στέλνει και την ρηματικές διακοινώσεις στο πεδίο, όταν πρόκειται πραγματικά να οριοθετήσει οικόπεδα προς εκμετάλλευση, κάνει τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που λέει στη ρηματική διακοίνωση. Σέβεται με άλλα λόγια τη μέση γραμμή, άρα την προσέγγιση της Ελλάδος για τα όρια της υφαλοκρηπίδας με τη Λιβύη. Και θα το πω και δημόσια. Εμείς προσκαλούμε και νομίζω ότι εκεί μπορεί να δείτε και σύντομα πρόοδο στον τομέα αυτό, εμείς προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ[…] Ήδη ανακοινώθηκε και πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε και τεχνικές επιτροπές οι οποίες θα συζητούν αυτή την προοπτική[…]».
Σχετικά με το μεταναστευτικό τόνισε « η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική, θα έλεγα, είσοδο παράνομων μεταναστών με τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει στο παρελθόν και θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου για να την αποτρέψουμε».
«Το καλώδιο θα ξεκινήσει όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες»
Για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα ξεκινήσει όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι κατάλληλες και όταν κλείσουν και κάποιες θετικές εκκρεμότητες που έχουμε με την Κύπρο[…] Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα εγείρει κάποια ερωτήματα τα οποία κατά την άποψή μας είναι παντελώς αδικαιολόγητα. Το καλώδιο λοιπόν, την κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί[…]».
Όσο επιμένει σε casus belli η Τουρκία δεν θα μπει στο πρόγραμμα SAFE
O κ. Μητσοτάκης είπε ότι «για να μπορέσει να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE απαιτείται ομοφωνία. Όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει».
«Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό είναι κοινωνικό»
Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι «εδώ και πολύ καιρό γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα στις διασταυρώσεις των επιδοτήσεων. Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό είναι κοινωνικό. Επί 40 χρόνια γενιές έμαθαν να εξαρτούν αποκλειστικά το μέλλον τους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Αποφάσεις εκδικάστηκαν γιατί κάποιος έκανε κάτι δεν περιμέναμε την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ”μαγαζί” που έπρεπε δυστυχώς να εξυγιανθεί εν κινήσει».