
Η Ελλάδα προχωρά στην τρίμηνη αναστολή των εξετάσεων ασύλου για όσους μετανάστες καταφτάνουν στην Ελλάδα από τη Β. Αφρική με πλωτά μέσα, έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή την Τετάρτη (9/7). «Όσοι μετανάστες εντοπίζονται και έρχονται παράνομα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται» τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα μήνυμα σε όλους τους διακινητές και όλους τους δυνητικούς πελάτες τους ενώ επεσήμανε ότι «η αντίδραση μας θα είναι νόμιμη αλλά και πολύ αυστηρή».
Ανέφερε ότι διαμορφώνονται μόνιμες κλειστές δομές στην Κρήτη. «Η δεύτερη απόφαση μας είναι η δημιουργία μιας, σε πρώτη φάση, και πιθανόν και δεύτερης μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη» εξήγησε. Έκανε γνωστό ότι οι 520 που διασώθηκαν χθες, νότια της Κρήτης, μεταφέρονται όχι στην Κρήτη, αλλά στο Λαύριο και από εκεί στις φυλασσόμενες δομές.
Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τη Λιβύη για την ανάσχεση των ροών συνεχίζονται. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη συνεχίζονται όμως θέλω να είμαι σαφής: οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν, ώστε να αποτρέψουν βάρκες να φεύγουν από τη Λιβύη ή και όταν είναι εφικτό αυτές οι βάρκες να επιστρέφουν από εκεί που ξεκίνησαν. Ας είμαστε όλοι ξεκάθαροι η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας: η δίοδος στην Ελλάδα κλείνει και αυτό είναι μήνυμα και προς τους διακινητές και στους δυνητικούς πελάτες τους. Η αντίδρασή μας και η στάση μας θα είναι νόμιμη και πολύ αυστηρή. Θα ενημερώσουμε σχετικά την εθνική αντιπροσωπεία».
«Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται στις ράγες της δημοσιονομικής σταθερότητας»
Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται στις ράγες της δημοσιονομικής σταθερότητας επιστρέφοντας στην κοινωνία την μεγέθυνση της οικονομίας τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το βάρος δίνεται σήμερα σε όσους αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του πληθωρισμού αλλά και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Συγκεκριμένα, οι ενοικιαστές και οι φοιτητές θα λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο ένα ενοίκιο, με αυτόν τον τρόπο παροτρύνονται όλοι οι ενοικιαστές να δηλώνουν το πραγματικό τους ενοίκιο. Επιπλέον, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία αλλά και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο οικονομικό βοήθημα, ύψους 250 ευρώ εκτός της σύνταξης τους. Τέλος, έχει προβλεφθεί πρόσθετη οικονομική ενίσχυση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ».
Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ενώ η κυβέρνηση νομοθετεί τα προαναφερθέντα, η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι κατώτερη των περιστάσεων. Αναφέρομαι στη στάση κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε παρών κατά την ψηφοφορία στην Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας. Αυτό πάει πολύ και οι λέξεις πλέον χάνουν το νόημα τους, πολύ περισσότερο που κόμματα σαν το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί πρακτικές Χρυσής Αυγής και Ελληνικής Λύσης, τουλάχιστον κ. Ανδρουλάκη στη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει σώστε τα προσχήματα»
Η θλιβερή επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 θα θυμίζει πάντα πόσο κόστισε η ζαριά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην πατρίδα μας
Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορώ επίσης να αφήσω ασχολίαστα τα όσα άκουσα από τον κ. Τσίπρα και την προσπάθεια να κάνει rebranding, αλλά και γνωστά κέντρα, που σπεύδουν να γίνουν πρόθυμα πλυντήρια. Η θλιβερή επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015 θα θυμίζει πάντα πόσο κόστισε η ζαριά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην πατρίδα μας στην αρχή κοροϊδεύοντας τους πολίτες ότι τάχα θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο και μετά φορτώνοντας στις πλάτες των Ελλήνων 100 δισ. ευρώ με περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων και όλα αυτά συγκυβερνώντας με την ακροδεξιά. Αυτές οι μνήμες είναι που κάνουν ακόμη πιο εξοργιστική την προσπάθεια ενός πολιτικού να λανσάρει μία ωραιοποιημένη εικόνα του εαυτού του, άδικος ο κόπος, πώς γίνεται να μας πείσετε ότι το δημοψήφισμα παρωδία έγινε για να μείνει η χώρα στο ευρώ, θα τοποθετηθεί φαντάζομαι και η κυρία Κωνσταντοπούλου επ’ αυτού. Και τώρα που είναι άραγε τα νταούλια, που παίζουν για να χορεύουν οι αγορές.
Πλέον η κοινωνία γνωρίζει ότι η πρώτη φορά αριστερά δεν ξεγέλασε τους Ευρωπαίους, αλλά τους Έλληνες και μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων ξενιτεύτηκε. Και όλα αυτά με πρωταγωνιστή ένα πρόσωπο που στην αντιπολίτευση ξεστόμισε τα πιο απίστευτα ψέματα, ως πρωθυπουργός πήγε τη χώρα πίσω και ως βουλευτής έχει μηδενική κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Όσα νέα λογότυπα και αν σχεδιάσουν, όσα ονόματα και αν αλλάξουν, θα βρίσκονται διαρκώς μπροστά τους οι τρεις πιο σκληροί αντίπαλοι τους, ο καθρέφτης τους, οι πληγές που άφησαν στη χώρα και οι εμπειρίες των Ελλήνων. Επίσης εκτός από τα πρακτικά των αρχηγών υπάρχουν και τα πρακτικά των πολιτών στην κάλπη, είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι αυτή η κυβέρνηση παρά τα λάθη της μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά και αυτό είναι λογικό να ενοχλεί και κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης που προτιμούν έναν πρωθυπουργό όμηρο των δικών τους πιέσεων, δεν θα τους κάνω τη χάρη, για αυτό και σπεύδουν να βγάλουν από τη ναφθαλίνη έναν παλαιό αρχηγό και να του δώσουν νέα αποστολή. Δεν μας εκπλήσσουν, οι Έλληνες δεν ζητούν να γευτούν ληγμένα προϊόντα του παρελθόντος».
Γ. Γεραπετρίτης για Λιβύη: Υπήρχε μια διπλωματική δυστοκία, δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα
Για «οργανωτική δυστοκία, η οποία οδήγησε και σε αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων» έκανε λόγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, αναφορικά με το ταξίδι που οργάνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες στη Λιβύη.
«Υπήρξε δηλαδή στην πραγματικότητα μία αδυναμία του Ευρωπαίου Επιτρόπου και της αντιπροσωπείας του να συζητήσει με τον τρόπο που επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε πως το ταξίδι δεν οργανώθηκε από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναφορικά με τα σχόλια της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η απλοϊκότητα με την οποία η αντιπολίτευση αντιλαμβάνεται τα γεωπολιτικά φαινόμενα είναι πάρα πολύ ανησυχητική» και πρόσθεσε: «Όταν υπάρχει μια επίσκεψη, η οποία οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατέληξε όπως κατέληξε -σε κάθε περίπτωση, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να υπάρξει μια λειτουργική σχέση με την ανατολική Λιβύη- και αυτό στο τέλος χρεώνεται στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε ότι είτε υπάρχει βαθύτατη άγνοια των φαινόμενων, είτε υπάρχει ένας αντιπολιτευτικός οίστρος, ο οποίος ωφέλιμος για τη χώρα δεν είναι».
Σημείωσε δε πως η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη, διότι είναι ο άμεσος γείτονας της. «Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την Λιβύη», τόνισε. «Η Λιβύη είναι πάντοτε στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μια ισόρροπη στάση απέναντι στη Λιβύη, σε ένα κράτος, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει ενιαία εξουσία».
Ο ίδιος υπενθύμισε πως την Κυριακή είχε παραγωγική συζήτηση με τον κ. Χαφτάρ και τους υιούς του, υπό τη θεσμική τους ιδιότητα, και την αντιπροσωπεία του και ανέφερε πως η Ελλάδα μεριμνά ώστε να τίθεται διαρκώς πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο και ανυπόστατο. Στις 15 Ιουλίου, την επόμενη Τρίτη, θα βρίσκεται στην Τρίπολη και θα συναντήσει την κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης.
Το τουρκολιβυκό «εξουδετερώνεται στην πράξη με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας»
«Το άκυρο και το ανυπόστατο υφίσταται ανεξαρτήτως του ποιος κυρώνει. Διότι το πρόβλημα του τουρκολιβυκού δεν είναι μόνο αν προέρχεται από μία νομιμοποιημένη αρχή. Είναι το γεγονός ότι, κατά το Διεθνές Δίκαιο, Τουρκία και Λιβύη δεν μπορούν να υπογράψουν μία τέτοια οριοθέτηση διότι δεν έχουν αντικείμενες ακτές», ανέφερε.
Σημείωσε πως οι συζητήσεις για την οριοθέτηση με τη Λιβύη ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σε απόλυτη συνεννόηση με την Αίγυπτο, η οποία είναι η άμεσα γειτονική χώρα της Λιβύης.
Το τουρκολιβυκό, όπως τόνισε, «εξουδετερώνεται στην πράξη με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», ενώ πρόσθεσε πως «όταν ασκείς ενεργητικά τα κυριαρχικά σου δικαιώματα, θα υπάρχει αντίδραση. Όταν εκδίδεις τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, θα υπάρχει αντίδραση. Όταν προκηρύσσεις οικόπεδα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θα υπάρχει αντίδραση».
Αναφορικά με το μεταναστευτικό και τις αυξημένες ροές στην Αφρική επεσήμανε πως η κατάσταση στην Αφρική είναι εξαιρετικά έκρυθμη, ενώ σημείωσε πως το πρόβλημα το οποίο έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή με τις μεγάλες ροές από την ανατολική Λιβύη, το έχει ακριβώς το ίδιο και η Ιταλία από τη δυτική Λιβύη.
Σημείωσε πως η Ελλάδα θα μεριμνήσει, έτσι ώστε να ελεγχθούν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές και θα υπάρξει πολύ μεγάλη αυστηρότητα σε ό,τι αφορά την επιτήρηση. Επεσήμανε δε πως ήδη κινητοποιήθηκε η Ευρώπη. Αποτελεί πλέον μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επεσήμανε πως «υπάρχει ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο είναι πολλαπλών βημάτων. Εάν συνεχιστεί το φαινόμενο το οποίο παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες να έχουμε μεγάλα σκάφη έμφορτα και γεμάτα κόσμο, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη αυστηροποίηση του πλαισίου».
«Παραλλήλως, εμείς χτίζουμε και τις μεγάλες συμμαχίες, τις οποίες έχουμε στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία αυτή τη στιγμή έχει άριστη σχέση με την Αίγυπτο και με όλο τον αραβικό κόσμο», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή η ορθή εξωτερική πολιτική είναι να έχουμε ισόρροπες και λειτουργικές σχέσεις και με τις δυο πλευρές της Λιβύης. Διότι και οι δύο πλευρές της Λιβύης ασκούν εξουσία», σημείωσε.
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως στη συνάντηση με τον κ. Χαφτάρ εκτός από το μεταναστευτικό συζητήθηκε και το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και τόνισε πως «η Ελλάδα έχει άμεσα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, εμείς έχουμε διάθεση να συζητήσουμε την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
«Έχουμε ήδη ορίσει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα. Συμφωνήσαμε με την πλευρά της ανατολικής Λιβύης να υπάρξει και μία ελληνική επιχειρηματική αποστολή στις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί και το εμπορικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε. «Δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μην ασκήσει με αυστηρότητα τα δικαιώματα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να καταστεί η Ελλάδα μία δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης».