Λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τη λύση που έχει επεξεργαστεί για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο το υπουργείο, από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό του Ευρωσυστήματος (SSM), τις εμπορικές τράπεζες και τους servicers.

Η τελική φόρμουλα, που είναι πλέον κοντά στο να βρεθεί, θα είναι σε εθελοντική βάση και θα προϋποθέτει τη μετατροπή του δανείου σε ευρώ, με την ισοτιμία που ισχύει τη στιγμή που θα «γυρίσει» από το ελβετικό φράγκο στο κοινό νόμισμα. Επί της ουσίας, η κάθε τράπεζα θα χορηγεί νέο δάνειο σε ευρώ για να «κλείσει» τα παλιά δάνεια σε ελβετικό φράγκο και στη συνέχεια ο οφειλέτης θα εξυπηρετεί το νέο δάνειο, που θα έχει σταθερούς όρους.

Οι δανειολήπτες που θα επιλέξουν να προχωρήσουν με τη συνταγή της κυβέρνησης θα δεχθούν κούρεμα από 10% έως 25%, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων και της περιουσίας τους. Το μεγαλύτερο κούρεμα (25%) θα δέχονται τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όμως το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών εκτιμάται ότι εμπίπτει στην κατηγορία που θα δικαιούται κούρεμα 10%. Μετά τη μετατροπή του δανείου σε ευρώ, θα ορίζεται σταθερό επιτόκιο μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 2,3% και 3%. Το χαμηλότερο επιτόκιο θα έχουν οι πιο ευάλωτοι οφειλέτες, που θα δεχθούν και το πιο γενναιόδωρο κούρεμα, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα θα εξυπηρετούν το δάνειο με επιτόκιο κοντά στο 3%.

Η λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, που έχουν δει τον όγκο των οφειλών τους να αυξάνεται δραματικά μετά την «απαγκίστρωση» του ελβετικού νομίσματος από τη σταθερή ισοτιμία με το ευρώ το 2015, έχει αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Συγκεκριμένα, πρέπει να μην:

n Εγείρεται ζήτημα ηθικού κινδύνου, λόγω διαφορετικής (ευνοϊκής) μεταχείρισης ορισμένων δανειοληπτών εις βάρος άλλων.

n Διακινδυνευτεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος σε ό,τι αφορά την επάρκεια των κεφαλαίων τους. Το κούρεμα χρεών θα σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις προβλέψεις τους (έως 300-400 εκατ. ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με το σενάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις).

n Επηρεάζεται η βιωσιμότητα των δανείων σε ευρώ ώστε να μη δημιουργηθεί «κύμα» νέων κόκκινων δανείων.