Έως και κατά 20 εκ. μπορεί να αυξηθεί το κόστος από την πυρκαγιά, λέει ο Καθηγητής Ζαχαριάδης του ΙΚυ – Επιπτώσεις που επεκτείνονται σε βάθος χρόνου
Το τελικό κόστος της μεγάλης πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού δεν αποκλείεται να αυξηθεί κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής, προσωρινής ή μόνιμης, συνεπεία της απώλειας του καμένου οικοσυστήματος, η οποία δεν υπολογίζεται στις δαπάνες, ανέφερε ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚΥ), Θεόδωρος Ζαχαριάδης.
- Αγώνας ΑΗΚ για πλήρη ηλεκτροδότηση. Τοποθετήθηκαν 9km εναέριου δικτύου
- «Το αυτονόητο» λέει ο Λετυμπιώτης για απολογία. Απάντηση για φήμες περί παραιτήσεων
- Απολογία Προέδρου για ανεπαρκή ανταπόκριση στη φονική πυρκαγιά. 12 μέτρα για στήριξη πληγέντων
Το τελικό τίμημα της μεγάλης πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού δεν περιορίζεται μόνο στις αποζημιώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις για τις ζημίες που υπέστησαν και το κόστος επιδιόρθωσης των υποδομών νερού και ηλεκτρισμού στην περιοχή, σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΙΚυ, όπου προστίθεται ότι σύμφωνα με τον Καθηγητή του ΙΚυ Θεόδωρο Ζαχαριάδη, το τελικό κόστος δεν αποκλείεται να αυξηθεί κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής, προσωρινής ή μόνιμης, συνεπεία της απώλειας του καμένου οικοσυστήματος, η οποία δεν υπολογίζεται στις δαπάνες.
Πρόκειται για ένα αόρατο κόστος, αναφέρεται, «που δεν αποτυπώνεται σε λογαριασμούς και προϋπολογισμούς, καθώς δεν εντάσσεται στους οικονομικούς μηχανισμούς της αγοράς, όμως είναι υπαρκτό, με επιπτώσεις που επεκτείνονται σε βάθος χρόνου και πλήττουν την κοινωνία με πολλούς τρόπους».
Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του ο Καθηγητής Ζαχαριάδης, αυτό το περιβαλλοντικό κόστος θα το πληρώσουμε όλοι σταδιακά, μέσα από αυξημένα ιατρικά έξοδα, λόγω προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, αντιπλημμυρικά έργα για την αντιμετώπιση φαινομένων που θα επιδεινωθούν εξαιτίας της απώλειας της φυσικής βλάστησης, μεγαλύτερα έξοδα μετακίνησης και αναψυχής, αφού οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν φυσικά τοπία σε περιοχές που δεν επηρεάστηκαν από τη φωτιά, και αύξηση τιμών και μείωση ποιότητας σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Αυτός ο επιπλέον λογαριασμός της πυρκαγιάς, καταλήγει ο κ. Ζαχαριάδης, υπογραμμίζει την ανάγκη για ουσιαστική πρόληψη: αντιπυρικές ζώνες, ελεγχόμενη βόσκηση, διαχείριση της γης και επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν πολλαπλάσιες απώλειες στο μέλλον.
Το άρθρο Μέχρι και 20 εκατομμύρια το «αόρατο» κόστος της φονικής πυρκαγιάς εμφανίστηκε πρώτα στο Cyprus Times.