Μαξίμου: Αποστάσεις από το «μοντέλο Τριαντόπουλου» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Με την αποστροφή ότι «δεν είναι κάθε υπόθεση ίδια» δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, η κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από το «μοντέλο Τριαντόπουλου» στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η τοποθέτηση της κυβέρνησης δεν θα γίνει με «πολιτικούς όρους», όπως λέγεται, αλλά βάσει των στοιχείων της δικογραφίας και του περιεχομένου της πρότασης της αντιπολίτευσης.

Ο Π. Μαρινάκης είπε νωρίτερα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι το «μοντέλο Τριαντόπουλου» εξακολουθεί να «είναι οδηγός για εμάς συνολικά, γι’ αυτό έχουμε προαναγγείλει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος». Όμως πρόσθεσε με νόημα «ας μην βιαζόμαστε, δεν θα αποφανθούμε με όρους δημοσιότητας ή τίτλων για την ποινική αξιολόγηση ενός ανθρώπου».

Ταυτόχρονα καταγράφονται προσπάθειες αντεπίθεσης από την κυβέρνηση στο πολιτικό σκέλος του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενόσω κρατιέται (με δεδομένη ανησυχία) στάση αναμονής ως προς το ποινικό σκέλος. «Θα τοποθετηθούμε στη σωστή στιγμή στη Βουλή» είπε ο Μαρινάκης, μπροστά στο δεδομένο ότι θα υπάρξει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη.

«Να κριθούμε συνολικά»

Στο μεταξύ σε γραμμή παραδοχών, όπως έχει κινηθεί και ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης είπε (ΕΡΤ) ότι «δεν κρύβουμε» πως στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΟΣΕ «υπάρχει θέμα γιατί δεν υπήρξε τόσο αποφασιστική και συντεταγμένη δράση».

Κατά τον ίδιο, «με την ίδια παρρησία που λέμε αυτό, ζητάμε από τους πολίτες να κρίνουν και αν αυτά που λέμε για την οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση της άμυνας είναι αλήθεια ή όχι» – κοινώς, ζητείται από τους πολίτες να βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα» της διακυβέρνησης. Με τα λόγια του Χατζηδάκη, «ζητάμε να κριθούμε από το συνολικό αποτέλεσμα».

Ανοίγουν οι φάκελοι

Ο ίδιος επανέλαβε ότι προκειμένου να μην υπάρξει κανένα αίσθημα αδικίας ή κυβέρνηση θα κινηθεί εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες για την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδοτήσεων. Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι την εξίσωση αναζήτησης και επιστροφής των ποσών από τις παράνομες επιδοτήσεις και οι φάκελοι θα ανοίξουν άμεσα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο ο κορμός της νέας task force που συγκροτείται θα είναι στελέχη της ΑΑΔΕ και της οικονομικής αστυνομίας. Όμως, όπως δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ», θα συνδράμουν κατά περίπτωση, εφόσον απαιτηθεί, δηλαδή ανάλογα με τις διαπιστώσεις των ερευνών, και άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Ανάμεσά τους, η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα). «Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά τις περιπτώσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στους αποδέκτες τους» υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο να υπάρχουν αποτελέσματα – μια καθαρή εικόνα για τις παράνομες καταβολές.