
Νέες μεταναστευτικές διαδρομές αναζητούν τα κυκλώματα των διακινητών στη Λιβύη μετά την αυστηροποίηση των μέτρων που αποφάσισε και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.
Το νέο δόγμα «φυλακή ή επιστροφή» για όποιον μπαίνει παράνομα στη χώρα καθώς και η τρίμηνη αναστολή στην υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου για μετανάστες, οι οποίοι φτάνουν στην Κρήτη με πλοιάρια από τη Βόρεια Αφρική, φαίνεται πως έχουν κάνει τους διακινητές να εξετάζουν εναλλακτικές.
Η επιλογή άλλων σημείων – πλην της Κρήτης – φαντάζει ως μονόδρομος, παρά τους κινδύνους που ενέχει, με την πολυήμερη παραμονή στη θάλασσα, με μοναδικό σκοπό την αποφυγή εφαρμογής της τρίμηνης αναστολής. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μπορεί να έχουν ξεκινήσει από τα αφρικανικά παράλια κι έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες σε άλλα σημεία εκτός Κρήτης, αρνούνται να αποκαλύψουν την αφετηρία του επικίνδυνου ταξιδιού τους.
Αλλαγή πλεύσης
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αλλαγή πλεύσης στις καραβιές, με την πλώρη των σκαφών να… κοιτάζει προς άλλες ακτές. Είναι ενδεικτικό πως το πρωί της περασμένης Δευτέρας ένα ιστιοφόρο με αλλοδαπούς επιβαίνοντες έπλεε σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 18 ναυτικά μίλια νότια του Ακρωτηρίου Ταινάρου. Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού, ένα παραπλέον φορτηγό πλοίο, σημαίας Πορτογαλίας, εντόπισε το ιστιοφόρο και προέβη στη διάσωση 36 αλλοδαπών. Στη συνέχεια, στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο περισυνέλεξε τους υπόλοιπους 19 αλλοδαπούς.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως μια αλλαγή στις μεταναστευτικές διαδρομές μπορεί να καταγραφεί, άλλωστε αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο η αυστηροποίηση των ελέγχων και των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για ελιγμούς στα κυκλώματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές του έτους μέχρι και το πρώτο 20ήμερο του Ιουλίου περισσότεροι από 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν παράτυπα τα ελληνικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια). Από αυτούς, οι 10.219 επιβιβάστηκαν σε μη αξιόπλοα σκάφη κι έφτασαν στα νότια της χώρας, σε Κρήτη και Γαύδο.
Οι τοπικές κοινωνίες
Στο μεταξύ, αυτή η μεταναστευτική πίεση των τελευταίων εβδομάδων έχει φέρει στα όριά τους τις τοπικές κοινωνίες στην Κρήτη. Οπως επεσήμανε σε δηλώσεις της η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο οι χώροι που υπάρχουν είναι ακατάλληλοι, γι’ αυτό και αναμένεται η πρόταση των δημοτικών Αρχών στις δύο πόλεις για νέους χώρους.
Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ ζητεί θεσμικό ρόλο και πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. «Ως ΚΕΔΕ είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους δήμους που δέχονται πίεση από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Ομως η διαχείριση του ζητήματος είναι πρωτίστως ευθύνη της κεντρικής διοίκησης. Οι δήμοι δεν πρέπει να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους, χωρίς θεσμικό ρόλο και χωρίς πόρους» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.