Μητσοτάκης: «Εκτός ΝΔ αν καταδικαστεί ο κ. Καραμανλής» – Τι είπε για Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή

Την αποπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή από την Κοινβολευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εάν καταδικαστεί για το πλημμέλημα της παράβαση καθήκοντος, όπως έχει παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει, ότι «δεν μπορώ να προεξοφλήσω το αποτέλεσμα μιας ποινικής διαδικασίας, διότι έχει φύγει από τα χέρια μου. Και θέλω να πω ότι ο κ. Καραμανλής είχε το θάρρος να ζητήσει ο ίδιος αυτή την εξέλιξη, διότι πιστεύει ότι είναι αθώος και πιστεύει ότι μπορεί να δικαιωθεί μέσα από αυτή την διαδικασία». Συνέχισε δε τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά, δύο, όχι ένας, δύο Υπουργοί, ζήτησαν οι ίδιοι να πάνε στη Δικαιοσύνη. Θέλω να θυμίσω επίσης, ότι αυτή η κυβέρνηση άλλαξε το άρθρο 86 και κατήργησε την αποσβεστική προθεσμία, το οποίο σημαίνει, ότι ουσιαστικά υπάρχει μια εικοσαετία, τουλάχιστον για τα δυνητικά κακουργήματα, τα οποία δεν παραγράφονται, όπου θα μπορούμε όλοι να ελεγχθούμε από μια ενδεχόμενη μελλοντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ερωτηθείς για τον Αντώνη Σαμαρά, τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί απέναντί του και το ενδεχόμενο να κάνει νέο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν έχω να πω κάτι. Ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει πια στη Νέα Δημοκρατία, λυπάμαι γι’ αυτό». Σε επισήμανση της Σίας Κοσιώνη, ότι μπορεί να στερήσει έτσι την αυτοδυναμία από την ΝΔ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «λυπάμαι γι’ αυτή την εξέλιξη. Δεν την προκάλεσα εγώ. Αλλά από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί με όποιον τρόπο νομίζει και όποιον τρόπο αισθάνεται. Εμείς αυτό το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, δεν είναι να αναμετριόμαστε και να μετράμε, θα έλεγα, τα “κουκιά” και την αριθμητική μιας ενδεχόμενης αυτοδυναμίας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι «δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά. Όπως επίσης θυμάμαι πάρα πολύ καλά, ότι η τότε κυβέρνηση προσπάθησε, ενδεχομένως με καλή διάθεση, με έναν εκ των επικριτών μας σήμερα, να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και δεν τα κατάφεραν». «Είναι εύκολη, ξέρετε, η διπλωματία του Twitter, αλλά ειδικά αυτοί οι οποίοι έχουν ασκήσει εξωτερική πολιτική και δεν έχουν να δείξουν κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα αυτής της δικής τους πορείας, θα συνιστούσα εν προκειμένω να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να μην μεταμορφώνονται ξαφνικά, όταν αφήνουν τα οφίτσια και τη δυσκολία της άσκησης της πολιτικής, σε επικριτές από την ασφάλεια και την απόσταση του πληκτρολογίου» προσέθεσε δε, αναφερόμενος στον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος πρόσφατα έκανε λόγο για «διπλή υποχώρηση στα ελληνοτουρκικά» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα, μετά από ερώτηση για το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα και αν θα τον επέλεγε για αντίπαλό του, λέγοντας: «Είναι δύσκολο να επιλέξω αντίπαλο έναν πολιτικό, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ένας απλός βουλευτής, τέως Πρωθυπουργός, που δεν έχει μιλήσει ούτε μια φορά στη Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια. Άρα, για να του απαντήσω, πρέπει καταρχάς να μιλήσει ή τουλάχιστον να μιλήσει με έναν τρόπο, που να μπορώ και εγώ να απαντήσω».

Ερωτηθείς αν θα τον ήθελε ξανά αντίπαλο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είναι θέμα τι θέλω εγώ και τι δεν θέλω. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός, ο οποίος έχει παρελθόν, το αν έχει μέλλον, θα το κρίνουν οι πολίτες. Παρελθόν έχει σίγουρα όμως και πολύ συγκεκριμένο παρελθόν. Αυτό το οποίο, όμως, εγώ οφείλω να επισημάνω, είναι ότι δεν μπορώ ως ένας ενεργός πολιτικός, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Τσίπρα, να επιτρέψω να παραχαραχθεί η ιστορία αυτού του τόπου. Ούτε να ξεχάσουμε τι έγινε το 2015, ούτε ξαφνικά να εμφανιστούν ως οι σωτήρες κάποιοι, οι οποίοι έπαιξαν την τύχη της χώρας στα ζάρια, ως οι πυροσβέστες οι οποίοι έσβησαν τη φωτιά, την οποία έβαλαν οι ίδιοι. Αυτή την παραχάραξη της ιστορίας δεν θα την επιτρέψω».

Έκλεισε δε λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν το 2015, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Ήταν ένας κακός Πρωθυπουργός που προκάλεσε ένα τρίτο μνημόνιο, αχρείαστο παντελώς και οδήγησε τη χώρα στον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι ήταν και ένας κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης από το 2019 και μετά, διότι αν ήταν καλύτερος, προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πήγαινε από το 32% στο 17%».