Μια προκλητική διακοίνωση που πάει ένα βήμα μπροστά την κρίση Ελλάδας – Λιβύης – Τουρκίας

Η ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της Λιβύης στην Τρίπολη, με την οποία οι Λίβυοι θεωρούν πως η υφαλοκρηπίδα τους φτάνει μια ανάσα από την Κρήτη, έρχεται σε μια τεταμένη περίοδο, κατά την οποία κανείς δεν μπορεί να ξέρει το μέλλον στην ίδια τη βορειοαφρικανική χώρα, καθώς η κατάσταση είναι τέτοια που το State Department εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία. Με τα ρεπορτάζ στη λιβυκή τηλεόραση να πληθαίνουν με αναφορές σε επερχόμενη κύρωση του παράνομου και ανυπόστατου, σύμφωνα με την Αθήνα, τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαφτάρ, η Ελλάδα εμμένει στον άξονα της δράσης μέσω του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν είναι τυχαίο πως η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, εξήρε αυτόν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο δρα η ελληνική διπλωματία, μιας και αυτό ακριβώς την καθιστά «πυλώνα σταθερότητας». Σε ερώτηση που έκαναν «ΤΑ ΝΕΑ¬ σε διπλωματικές πηγές αν έχει υπάρξει μέχρι αυτή τη στιγμή (17/7/2025) απάντηση της Αθήνας στις δύο απανωτές ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης, δεν υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση, καθώς η αλήθεια είναι πως όλο το σύστημα αυτές τις δύο-τρεις τελευταίες ημέρες είχε εστιάσει στο Κυπριακό. Πάντως όλα δείχνουν πως μόλις και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης κυρώσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η κυβέρνηση στην Τρίπολη θα έχει ένα ακόμα χαρτί στα χέρια της προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στη δεύτερη κίνηση που είναι η έναρξη των ερευνών από κάποιο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, πιθανότατα το «Ορούτς Ρέις».

Με βάση δε και την πρόσφατη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία στις 10 Ιουλίου δεν είναι μακριά το σενάριο να υπάρχει το τουρκικό ερευνητικό, που όπως και στην περίπτωση της Σομαλίας θα συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες και θα κινείται σε πρώτη φάση εντός του τεμαχίου 4 της Λιβύης, που «σέβεται» τη μέση γραμμή και ενώ ελληνικές φρεγάτες θα είναι εκτός λιβυκών χωρικών υδάτων αλλά εντός του λιβυκού τεμαχίου σε μια προσπάθεια αποτροπής μεταναστευτικών ροών. Να μην ξεχνάμε δε πως ήδη περιπολούν στα ανοιχτά της Λιβύης δύο τουρκικές φρεγάτες στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας με την Τρίπολη.

Σκληρές αποφάσεις

Οπότε ανακεφαλαιώνοντας, αν στο παιχνίδι μπει και η πλευρά του Χαφτάρ, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και άμεσες καθώς θα υπάρχει ορατός πλέον ο κίνδυνος Τούρκοι και Λίβυοι να προχωρήσουν στη δημοπράτηση και νέων τεμαχίων που θα είναι στα όρια της λιβυκής υφαλοκρηπίδας, όπως τη θεωρούν αυτοί, μια ανάσα από την Κρήτη και τότε η Αθήνα έχοντας ήδη στο ιστορικό της μια Κάσο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα καταστεί «φινλανδοποιημένη» από την παράνομη δράση Τουρκίας και Λιβύης ή θα περάσει στην αντεπίθεση εφαρμόζοντας πέρα από το Διεθνές Δίκαιο και real politik επί του πεδίου ώστε να καταστεί πυλώνας σταθερότητας εφάμιλλος του Ισραήλ