ΚΩΣΤΑΣΔεν είναι λογοτεχνία, έστω κι αν αυτοχαρακτηριζονται ως διηγήματα, τα 10 αφηγήματα του βιβλίου “Άγνωστη γη του νότου”, του Στρατή Μαυραντωνη. Είναι όμως μια σημαντική μαρτυρία, για τη συλλογική αυτογνωσία του Αυστραλιωτη Ελληνισμού.
Σε αυτήν την αυτοεκδοση των 130 σελίδων σε γυαλιστερό χαρτί, χωρίς ISBN, με αφηγήματα γραμμένα τη δεκαετία του 1980 (πλην ενός), αναδεικνύονται οι συλλογικοί κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς των Ελλήνων μεταναστών και Ελληνίδων μεταναστών, στην Αυστραλία των περασμένων δεκαετιών.
Ο συλλογικός πολιτικός και κοινωνικός αγώνας της πρώτης γενιάς, μέσα στην ευρύτερη κοινωνία της Αυστραλίας, καθώς και στην ευρύτερη ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, αποσιωπαται συνήθως από το κυρίαρχο αφήγημα της κυρίως κοινωνίας της Αυστραλίας, αλλά και του θεσμικά συγκροτημένου μικροκόσμου της λεγόμενης ελληνικής παροικίας.
Αυτό που αναδεικνυεται στις μέρες μας, είναι ο σκληρός ατομικός αγώνας των μεταναστών, Ελλήνων και άλλων, για επιβίωση και για οικονομική και κοινωνική επιτυχία. Οι συλλογικοί τους αγώνες μέσα από προοδευτικές και αριστερες εθνοτικές /μεταναστευτικες οργανώσεις, και πρωτίστως μέσα από τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς της ευρύτερης Αυστραλίας, οι αγώνες δηλαδή που ευθύνονται για την καλυτέρευσή της ζωής τους, δεν αναφέρονται, πια…
Μ’ αυτούς τους καθοριστικους αγώνες και το αξιακο τους πλαίσιο, μ’ αυτούς του πρωταγωνιστές του συλλογικού καλού, καταπιάνεται στο βιβλίο του ο Στρατής Μαυραντωνης. Έτσι ώστε να μην ξεχαστεί το σημαντικό αγωνιστικό μας παρελθόν, από την ιστορία, από την ελληνοαυστραλιανη κοινότητα, αλλά και από την ευρύτερη Αυστραλία.
Ο συγγραφέας, γεννημένος σε αριστερή οικογένεια της Μυτιλήνης το 1939, μετανάστευσε στην #Αυστραλία το 1957. Στα χρόνια της Αυστραλίας, υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Εργατικού Συνδέσμου Άτλας στο Σίδνεϊ και της Ελληνικής Κοινότητας Ν.Ν. Ο (Σύδνεϋ). Υπήρξε επίσης μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστραλίας.
Στη δεκαετία του προσωρινού επαναπατρισμου του στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 1990, εργάστηκε στο γραφείο του Ριζοσπάστη στη Θεσσαλονίκη. Ο Στρατής Μαυραντωνης υπήρξε επίσης συνεργάτης ομογενειακων εφημερίδων της Αυστραλίας.
Ως επίλογο, ας κρατήσουμε το γεγονός πως η αγωνιστική ιστορία της πρώτης ελληνικής μεταναστευτικής γενιάς στην Αυστραλία, έχει καταγραφεί και αφηγηθεί κυρίως από μέλη της κομμουνιστογενούς αριστεράς, η επιρροή της οποίας στα παροικιακα δρώμενα και στην ευρύτερη Αυστραλία ήταν στο παρελθόν αξιοσημείωτη.
Η σοσιαλιστική, σοσιαλδημοκρατικη και άλλη προοδευτική συμμετοχή σ’ αυτους τους αγώνες, αν και σημαντική, δεν υπάρχει ως αφήγημα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.
The post Μια σημαντική μαρτυρία, για τη συλλογική αυτογνωσία του Αυστραλιωτη Ελληνισμού appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.