Μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες: Ο χάρτης που δείχνει τις «επικίνδυνες» παραλίες σε πραγματικό χρόνο

Οι μωβ μέδουσες βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στους λουόμενους αλλά και αυξημένη ετοιμότητα στους αρμόδιους οργανισμούς.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, αυτή τη καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει έξαρση στις μωβ μέδουσες ενώ υπάρχουν αναφορές για την παρουσία τους σε Χαλκίδα και βόρειο Ευβοϊκό.

Δείτε τον live χάρτη με τις αναφορές για μωβ ή άλλες μέδουσες και τσούχτρες ΕΔΩ

Tι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Όσο για το τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα, ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει:

– Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.

– Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

– Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

– Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα.

– Πάρτε κάποιο χάπι αντιισταμινικό. Με τα αντιισταμινικά αντιμετωπίζονται συστηματικότερα συμπτώματα όπως ο κνησμός. Η ανάγκη για φάρμακα τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.

– Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.

Πότε πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο

Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο, τονίζει ο Οργανισμός.